Sałatka z ogórków i jogurtu |
Dzisiaj wyjątkowo nie ukaże się na blogu podsumowanie w ramach cyklu „Make bento, not war!”. Musicie poczekać na nie cierpliwie do kolejnego poniedziałku. Mam za to dla Was kolejne przepisy na tureckie potrawy. Zaczynamy od smacznej letniej sałatki na bazie świeżego ogórka. Jest ona dość podobna do popularnego w Turcji caciku, czyli dipu z dodatkiem ogórka, czosnku i ziół. Przy okazji przyjemnie orzeźwia za sprawą dodatku świeżej mięty. Taka sałatka to smaczny dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Przepis powstał w ramach akcji Turcja od kuchni.
SAŁATKA Z OGÓRKÓW I JOGURTU
(TURCJA)
Składniki:
- 2 podłużne ogórki
- kilka listków mięty
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół. Jeśli mają sporo pestek, wykrawamy je nożem lub osuwamy przy pomocy łyżeczki do melona. Ogórki kroimy w kostkę, przyprawiamy delikatnie solą i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy je na sicie i płuczemy pod zimną wodą. Posiekane ogórki osuszamy papierowym ręcznikiem. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny. Czosnek rozcieramy w moździerzu na pastę. Miętę drobno siekamy. Do jogurtu dodajemy ogórki, pastę czosnkową, miętę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Sałatka z ogórków i jogurtu szczególnie dobrze komponuje się z grillowanymi mięsami. Ja podałam ją do tureckich szaszłyków.
Sałatka z ogórków i jogurtu |
Czas przygotowania: 20 minut.
6 komentarzy
trochę podobna do mizerii, ale na pewno smakuje bardziej wyraziście za sprawą mięty i czosnku 🙂
Kolory świetnie się ze sobą komponują 🙂
Smacznie 🙂
Bardzo lubię takie sałatki 🙂
podczas upałów prawie codziennie jadłam taką sałatkę 🙂
Najlepsza sałatka 🙂