Lubicie sałatki z dodatkiem owoców? Jeśli tak, to może ta sałatka przypadnie Wam do gustu. Delikatną roszponkę zestawiłam z chrupiącą i wyrazistą w smaku cykorią, dodałam do nich kawałki pomarańczy oraz uprażone płatki migdałów. Dodatkowo prosty dressing zaostrzyłam odrobiną imbiru w proszku. Niezwykle smaczna porcja witamin.
SAŁATKA Z CYKORII I POMARAŃCZY
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 4 cykorie, posiekane
- 3 garści roszponki
- 3 pomarańcze
- 1 mała czerwona cebulka, pokrojona w kosteczkę
- 3 łyżki płatków migdałów, uprażonych na suchej patelni
- dressing: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, spora szczypta mielonego imbiru, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku (wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy aż powstanie gładka emulsja)
Pomarańcze obieramy, oddzielamy cząstki pomarańczy od błonek. W misce umieszczamy posiekaną cebulkę, cykorię, roszponkę, cząstki pomarańczy. Całość kropimy dressingiem i posypujemy prażonymi migdałami.
Czas przygotowania: 5 minut.
Wypróbujcie także sałatkę z kaszy kuskus z pomarańczowym dressingiem i pistacjami
6 komentarzy
nigdy nie jadłam cykorii….wygląda bardzo kusząco! 🙂 piękne miseczki
Zachęcam do wypróbowania. Ja zdecydowanie bardziej wolę ją w wersji na ciepło, ale czasem też przygotowuję sałatki z jej dodatkiem.
cykoria to bardzo ciekawe warzywo…ostatnio miałam okazje spróbować 😉
bajka w miseczce:) fantastyczna lekka, wiosenna, kolorowa sałatka:)
Robiłam sałatkę zupełnie inną, ale jakoś tak mi się skojarzyło, że część składników wyglądała podobnie: pomarańcza, cykoria, rukola, orzechy włoskie… Chyba taki podobny koncept. Następnym razem spróbuję więc w Twojej wersji, dla urozmaicenia.
Sałatki uwielbiam pod każda postacią ….. a roszponka to moja ulubiona sałata:). Zajadam się nią ostatnio z pomidorkami koktajlowymi i vinegretem:) …. cykorii chyba jeszcze w sumie nie jadłam, ale spotkałam się już kiedyś z jej połaczaeniem z pomarańczą:). Pozdrawiam