Sałatka Cezar

przez Malwina

przepis na sałatkę cezar

Czasem mam wrażenie, że mam w domu grzankożercę. Połówek uwielbia wszelkiej maści sałatki z dodatkiem chrupiących grzanek, począwszy od arabskiego fattoush, przez włoską panzanellę po słynną sałatkę Cezara. Ta ostatnia składa się z chrupiącej sałaty rzymskiej, wiórków parmezanu i pysznego dressingu majonezowego. 

Sałatka cezar przepis

SAŁATKA CEZAR


Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 8 kromek chleba tostowego lub bagietki
  • 1 ząbek czosnku
  • parmezan
  • dressing: 1 małe żółtko, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka gładkiej musztardy, 1 mały ząbek czosnku, 1/2-1 łyżeczki sosu Worcestershire, 6-7 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku
Z pieczywa odkrawamy skórkę, następnie opiekamy je w tosterze, aż stanie się chrupiące (możecie to zrobić także na suchej patelni lub w piekarniku). Ostudzone pieczywo nacieramy przepołowionym ząbkiem czosnku i kroimy je ostrym nożem w kostkę. Przygotowujemy dressing: w misce umieszczamy żółtko, sok z cytryny, musztardę, drobno posiekany czosnek roztarty z niewielką ilością soli i sos Worcestershire. Włączamy mikser i miksujemy składniki do połączenia. Kolejno dodajemy po 1 łyżeczce oleju, za każdym razem miksując, aż składniki dobrze się połączą, a olej nie będzie widoczny (w trakcie miksowania wykonujemy okrężne ruchy mikserem w tę samą stronę. Miksujemy na najmniejszych obrotach Oczywiście zamiast miksera możecie użyć ręcznej trzepaczki). Jeśli wlejecie zbyt dużą ilość oleju, dressing może się zwarzyć, dlatego należy to robić stopniowo. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W salaterce układamy porwane listki sałaty, wsypujemy grzanki, wierzch posypujemy wiórkami z parmezanu. Sałatkę polewamy dressingiem i od razu podajemy. Sałatkę możecie wzbogacić o kawałki ugrillowanego kurczaka. 
Sałatka Cezar

Czas przygotowania: 20 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Natalie 04/12/2013 - 5:01 pm

Uwielbiam tę sałatkę to chyba moja ulubiona 🙂

Odpowiedz
Jey 04/12/2013 - 5:09 pm

znana i uwielbiana sałatka 🙂

Odpowiedz
Magda C. 04/12/2013 - 7:13 pm

Bardzo lubię te sałatkę 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 04/12/2013 - 10:02 pm

pyszna:)

Odpowiedz
tu-tusia 05/12/2013 - 10:44 am

Uwielbiam! Jest jej mnóstwo wersji 🙂 Najbardziej lubię z dodatkiem kurczaka 🙂

Odpowiedz
Maggie 05/12/2013 - 5:40 pm

A ja sie wcale nie dziwie, bo tez lubie, jak mi cos w salatce chrupie 🙂

Odpowiedz
JustInka 06/12/2013 - 8:51 am

Ja mam w domu 2 grzankożerców. Ten młodszy pochłania je same. Nawet jeszcze bardzo gorące 🙂 Przecudne zdjęcia sałatki !

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 06/12/2013 - 9:55 am

Lubię to mało powiedziane! 🙂 Ale zawsze dodaję kurczaka.

Odpowiedz
Anonimowy 06/07/2017 - 1:48 pm

Sos do sałatki cezara najlepszy gdy zawiera anchois. Polecam poszukać po stronach amerykańskich (nie mam pod ręką). Pozdrawiam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies