Pieczywo jest niezbędnym elementem diety większości osób. Zamiast kupować puchate bułki czy bochenki polecam Wam rozpocząć przygodę z pieczeniem chleba we własnym domu. Ten przepis jest dość prosty, nie musicie formować bochenka, chlebek piecze się bowiem w foremce. Chleb z tego przepisu utrzymuje świeżość przez około 2 dni. Pięknie pachnie ziołami, ma delikatny miąższ i lekko chrupiącą skórkę (na drugi dzień po upieczeniu skórka mięknie). Świetnie smakuje z dodatkiem twarożku i warzyw.
poprzedni post
18 komentarzy
Jest wspaniały!
naprawdę pieklaś ten chlebek?? bo też mam na niego wielką ochotę, ale tak trudno o sprawdzony przepis 🙂 pozdrawiam magda
Magdo, przepis jest naprawdę sprawdzony. Piekę taki chleb przynajmniej 1-2 razy w tygodniu (w różnych odmianach, czasem ziołowy, czasem z dodatkiem siemienia lnianego, albo z bazylią i suszonymi pomidorami). Zachęcam do wypróbowania przepisu. W razie wszelkich problemów, pisz.
pozdrawiam
Malwinna
Wielkie dzięki za życzliwość. Tak mnie zainspirował ten przepis i Twoja odpowiedz, że idę piec!!. Obiecuję napisać co mi z tych szczerych chęci "wyszło". Pozdrawiam i dzięki Magda
To w takim razie pieczemy obie:) Ja przed chwilą wyrobiłam ciasto, dodałam do niego 50 g posiekanych suszonych śliwek zamiast ziół i czosnku. Czekam na Twoją relację z pieczenia.
Przyznaje się bez bicia, że uwielbiam pieczywo 🙂
jestem uzalezniona 🙂
Muszę zrobić! Ostatnio miałam podejście do zakwasu i nie za bardzo mi wyszło i się zraziłam :p A ciasto drożdżowe to nie jeden raz wyrobiłam 😉
od jakiegoś czasu nie kupuję pieczywa, więc z chęcią wypróbuję Twój przepis 🙂
moja babcia piecze najlepsze chlebki, muszę jej podesłać Twój przepis, na pewno wypróbuje 🙂
Ajj no gratulacje bo idealnie Ci wyszedł 🙂
Nie ma to jak własny chlebek, bardzo ciekawie się prezentuje…
nie filozofuj tylko piecz. Naprawdę warto. Oczywiście dodatki do tego chleba to sprawa Twoich smaków. Więc działaj !!!
ups 🙂 upiekłam!!!
Doskonały chlebek. Swietnie dobrane proporcje składników. Chrupiąca skórka, wyrośnięty i nie pachnie drożdzami!!!. Gratuluję autorce tego przepisu.
Acha – ja dodałam swoje ulubione zioła prowansalskie i sypnęłam trochę (ok.2 łyżki słonecznika).
Bardzo polecam, bo piekłam już nie jeden chlebek z internetowych przepisów – ale ten "bije na głowę" wszystkie dotychczasowe SMACZNEGO!!!
magda
Pannie Malwinie pięknie :)) dziękuję za zachętę. Warto było:))
Już nie mogę się doczekać żeby domownicy zjedli, bo w/g świetnych proporcji podstawowych składników, już "mam w głowie" różne inne dodatki.
pozdrawiam Magda :))
Bardzo się cieszę, że wypróbowałaś mój przepis. Ja dziś wykombinowałam sobie chlebek na mące pełnoziarnistej z miodem i rodzynkami. Teraz jest na drugim rośnięciu. Jeśli wyjdzie smaczny, z pewnością wrzucę go na stronkę. A Tobie polecam zakładkę "Pieczywo" znajdziesz tam więcej przepisów na domowe chleby i bułki.
pozdrawiam
Malwinna
A czy można dać np. mąkę jaglaną albo pszenną pełnoziarnistą?
Alicja
Alicjo, możesz użyć pół na pół mąkę pszenną zwykłą i pszenną pełnoziarnistą. Być może będzie trzeba wówczas dodać odrobinę więcej wody (zależy od użytej mąki).
Hmmm, czy ten przepis gdzieś zniknął z tej strony? Widzę tylko pierwsze kilka linijek wstępu, odświeżam i odświeżam i nic. A brzmi smaczniście 😉
Och, nie wiem, co się stało 🙁