Chleb ziołowy

przez Malwina
Chleb ziołowy

Pieczywo jest niezbędnym elementem diety większości osób. Zamiast kupować puchate bułki czy bochenki polecam Wam rozpocząć przygodę z pieczeniem chleba we własnym domu. Ten przepis jest dość prosty, nie musicie formować bochenka, chlebek piecze się bowiem w foremce. Chleb z tego przepisu utrzymuje świeżość przez około 2 dni. Pięknie pachnie ziołami, ma delikatny miąższ i lekko chrupiącą skórkę (na drugi dzień po upieczeniu skórka mięknie). Świetnie smakuje z dodatkiem twarożku i warzyw.

18 komentarzy

Kamila 10/04/2013 - 7:12 am

Jest wspaniały!

Odpowiedz
Anonimowy 11/04/2013 - 12:35 pm

naprawdę pieklaś ten chlebek?? bo też mam na niego wielką ochotę, ale tak trudno o sprawdzony przepis 🙂 pozdrawiam magda

Odpowiedz
Malwina 11/04/2013 - 12:40 pm

Magdo, przepis jest naprawdę sprawdzony. Piekę taki chleb przynajmniej 1-2 razy w tygodniu (w różnych odmianach, czasem ziołowy, czasem z dodatkiem siemienia lnianego, albo z bazylią i suszonymi pomidorami). Zachęcam do wypróbowania przepisu. W razie wszelkich problemów, pisz.

pozdrawiam

Malwinna

Odpowiedz
Anonimowy 11/04/2013 - 1:40 pm

Wielkie dzięki za życzliwość. Tak mnie zainspirował ten przepis i Twoja odpowiedz, że idę piec!!. Obiecuję napisać co mi z tych szczerych chęci "wyszło". Pozdrawiam i dzięki Magda

Odpowiedz
Malwina 11/04/2013 - 1:42 pm

To w takim razie pieczemy obie:) Ja przed chwilą wyrobiłam ciasto, dodałam do niego 50 g posiekanych suszonych śliwek zamiast ziół i czosnku. Czekam na Twoją relację z pieczenia.

Odpowiedz
Mamusia 10/04/2013 - 9:09 am

Przyznaje się bez bicia, że uwielbiam pieczywo 🙂
jestem uzalezniona 🙂

Odpowiedz
Sara Kozub 10/04/2013 - 9:25 am

Muszę zrobić! Ostatnio miałam podejście do zakwasu i nie za bardzo mi wyszło i się zraziłam :p A ciasto drożdżowe to nie jeden raz wyrobiłam 😉

Odpowiedz
Małgorzata 10/04/2013 - 10:08 am

od jakiegoś czasu nie kupuję pieczywa, więc z chęcią wypróbuję Twój przepis 🙂

Odpowiedz
asia_2105 10/04/2013 - 3:33 pm

moja babcia piecze najlepsze chlebki, muszę jej podesłać Twój przepis, na pewno wypróbuje 🙂

Odpowiedz
Miss Oatmeal 10/04/2013 - 6:02 pm

Ajj no gratulacje bo idealnie Ci wyszedł 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 11/04/2013 - 3:51 pm

Nie ma to jak własny chlebek, bardzo ciekawie się prezentuje…

Odpowiedz
Anonimowy 12/04/2013 - 10:17 am

nie filozofuj tylko piecz. Naprawdę warto. Oczywiście dodatki do tego chleba to sprawa Twoich smaków. Więc działaj !!!

Odpowiedz
Anonimowy 12/04/2013 - 10:06 am

ups 🙂 upiekłam!!!
Doskonały chlebek. Swietnie dobrane proporcje składników. Chrupiąca skórka, wyrośnięty i nie pachnie drożdzami!!!. Gratuluję autorce tego przepisu.
Acha – ja dodałam swoje ulubione zioła prowansalskie i sypnęłam trochę (ok.2 łyżki słonecznika).
Bardzo polecam, bo piekłam już nie jeden chlebek z internetowych przepisów – ale ten "bije na głowę" wszystkie dotychczasowe SMACZNEGO!!!
magda
Pannie Malwinie pięknie :)) dziękuję za zachętę. Warto było:))
Już nie mogę się doczekać żeby domownicy zjedli, bo w/g świetnych proporcji podstawowych składników, już "mam w głowie" różne inne dodatki.
pozdrawiam Magda :))

Odpowiedz
Malwina 12/04/2013 - 10:50 am

Bardzo się cieszę, że wypróbowałaś mój przepis. Ja dziś wykombinowałam sobie chlebek na mące pełnoziarnistej z miodem i rodzynkami. Teraz jest na drugim rośnięciu. Jeśli wyjdzie smaczny, z pewnością wrzucę go na stronkę. A Tobie polecam zakładkę "Pieczywo" znajdziesz tam więcej przepisów na domowe chleby i bułki.

pozdrawiam

Malwinna

Odpowiedz
Anonimowy 22/10/2015 - 7:05 am

A czy można dać np. mąkę jaglaną albo pszenną pełnoziarnistą?
Alicja

Odpowiedz
Malwina 22/10/2015 - 7:07 am

Alicjo, możesz użyć pół na pół mąkę pszenną zwykłą i pszenną pełnoziarnistą. Być może będzie trzeba wówczas dodać odrobinę więcej wody (zależy od użytej mąki).

Odpowiedz
Joanna Wilk 23/08/2019 - 7:46 am

Hmmm, czy ten przepis gdzieś zniknął z tej strony? Widzę tylko pierwsze kilka linijek wstępu, odświeżam i odświeżam i nic. A brzmi smaczniście 😉

Odpowiedz
Malwina 26/08/2019 - 12:49 pm

Och, nie wiem, co się stało 🙁

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies