Sałatka z tuńczyka i soczewicy |
Lekkie sałatki świetnie sprawdzają się jako propozycja kolacji. Warto o nich pamiętać szczególnie teraz, gdy skrzynki na bazarkach uginają się od sezonowych warzyw. Moją propozycją jest sałatka z soczewicy i tuńczyka. Wbrew pozorom, jest dość pożywna, głównie za sprawą dodatku wspomnianego strączka. Taką sałatkę najlepiej podawać z opieczonymi kromkami bagietki lub ciabatty. Warto dodatkowo natrzeć je przepołowionym czosnkiem i skropić dobrej jakości oliwą ev.
SAŁATKA Z TUŃCZYKA I SOCZEWICY
- dwie spore garście roszponki
- 200 g ugotowanej brązowej soczewicy (waga po ugotowaniu i odsączeniu), ewentualnie soczewica z puszki
- 1 puszka tuńczyka (użyłam tuńczyka w oliwie), waga po odcieku 125 g
- 1 duży pomidor (250 g) lub kilkanaście pomidorów koktajlowych
- kilka czarnych oliwek
- dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
- pół dojrzałego awokado
- pół czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- dressing: 3 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, 1 ząbek czosnku, drobno posiekany, kawałek czerwonej papryczki chili (pozbawionej pestek i posiekanej), sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W misce umieszczamy roszponkę, soczewicę, odsączonego i podzielonego na kawałki tuńczyka, pokrojone pomidorki, oliwki, natkę pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę awokado, cebulkę. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy do powstania sosu. Dressingiem polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy. Sałatkę z tuńczyka i soczewicy podajemy od raz po przygotowaniu. Najlepiej serwować je z chrupiącymi grzankami z bagietki.
Sałatka z tuńczyka i soczewicy |
Czas przygotowania: 10 minut.
22 komentarze
Świetna sałatka, bardzo kolorowa 🙂
Smacznie 🙂
Wygląda bardzo apetycznie :>
Wspaniała sałatka! W sam raz dla mnie na teraz, kiedy mam mało czasu na gotowanie.
jaka pożywna i kolorowa!
Mniam, smacznie i kolorowo 🙂
Lubię taką sałatkę. Tylko mam pytanie: dlaczego jesz ją łyżką?
Nie lubie czarnych oliwek… Tzn sprawdzimy dzis czy dalej nie lubie 😉 Bo polaczenia tunczyk-soczewica juz probowalam i przypadlo mi do gustu.
Bardzo pożywny zestaw składników. Wypróbuję.
Bardzo ciekawe połączenie 🙂 W sam raz na zdrową kolację, o tej porze roku idealnie 🙂
Najlepsza salatka z tuńczykiem ever !!! Moja ulubiona.
Hej, a czy pasuje do tej sałatki rukola zamiast roszponki? (akurat mam w domu 😉
Będzie ok 🙂
sałatka wyszła przepyszna i sycąca, jakkolwiek dodałam do niej jeszcze ugotowane jajko. Ten dressing to mam zamiar użyć do jeszcze innych sałatek. Dziękuję za przepis i zabieram się za wybróbowanie innych:)
Tuńczyk i jajko to zawsze zgrany duet 🙂
A czy soczewice z puszki trzeba jeszcZe obgotowac?
Zapuszkowanie warzywa są już gotowe do jedzenia.
Czy brązową soczewicę da się zastąpić np. zieloną ?
Osobiście w smaku wolę tę brązową, bo ma fajną orzechową nutę. Myślę, że zielona też będzie ok. Należy tylko pamiętać, by jej nie rozgotować. Podobnie sprawdzi się czarna soczewica. Czerwona i żółta odpadają.
Świetnie, dopóki nie uda mi się kupić brązowej – spróbuję z zieloną.
Polecam zajrzeć na dział ze zdrową żywnością do Tesco. Powinni mieć brązową. Ewentualnie możesz kupić już ugotowaną w puszcze (firma Metelliana).
Nie lubie soczewicy,a tu prosze zajadam sie ta pyszną sałatką poraz enty. ! Cudowna. Wszystkim polecam.