Sałatka z buraczków i jabłka do obiadu

przez Malwina
 Sałatka z buraczków do obiadu u
Sałatka z buraczków i jabłka do obiadu 
Buraki to chyba jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Najczęściej podaję je na ciepło w formie zasmażanej lub na zimno w postaci prostej sałatki z dodatkiem oliwy. Oczywiście co roku przygotowuję też spore zapasy buraczków tartych, które pakuje do słoików. Na bazie buraków robię często także sałatkę z jabłkiem i śmietaną. Wykorzystuję do niej buraki pieczone, których smak jest o wiele ciekawszy, aniżeli buraków gotowanych. Ponieważ sam proces pieczenia zajmuje troszkę czasu, zazwyczaj piekę większe ilości buraków i przechowuję w pojemniku na żywność w lodówce przez kilka dni. Później na bieżąco wykorzystuję je do robienia różnej maści sałatek i dipów.
 Buraczki z jabłkiem do obiadu
SAŁATKA Z BURACZKÓW I JABŁKA


Składniki:

  • 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków (waga po obróbce termicznej i obraniu)
  • 1 jabłko
  • 1 średniej wielkości cebula
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki kwaśnej śmietany (125 g)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
    Wersja odchudzona: zamiast śmietany użyj jogurtu naturalnego


    Przygotowanie:
    Buraki trzemy na tartce na grubych oczkach. Jabłko obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne. Owoc ścieramy na dużych oczkach. Cebulę obieramy, drobno siekamy (można ją dodatkowo sparzyć na sicie). Do buraków dodajemy jabłko, cebulę. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy ją do buraków. Doprawiamy sałatkę solą i pieprzem do smaku (ewentualnie odrobiną cukru w razie potrzeby). Mieszamy.

    Sałatkę z buraczków i jabłka podajemy jako dodatek do dań obiadowych. Gotową sałatkę można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni (cebulę najlepiej dodawać do sałaki na świeżo, bo może dawać o sobie znać przy dłuższym leżakowaniu sałatki). 

    Buraczki ze śmietaną sałatka
     Sałatka z buraczków i jabłka do obiadu
    Sałatka z buraczków i jabłka do obiadu 

    Czas przygotowania: 10 minut.

    8 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    8 komentarzy

    Bartłomiej Popławski 04/11/2015 - 7:58 am

    Do obiadu zdecydowanie najlepsza 😉

    Odpowiedz
    Anonimowy 04/11/2015 - 8:16 am

    Dobra sałatka ,też taka robie tylko bez śmietany.

    Odpowiedz
    Karmel-itka 04/11/2015 - 5:36 pm

    moje ulubione! robię identycznie 😉 zawsze podaję do rodzinnego obiadu, kiedy odwiedzają nas rodzice 🙂

    Odpowiedz
    Marzena Szkodzińska 04/11/2015 - 8:48 pm

    Kocham buraczki 🙂

    Odpowiedz
    Łycha Smaków, Kosmołycha 04/11/2015 - 10:37 pm

    jako fanka buraków biorę w ciemno 🙂 super młynek 🙂

    Odpowiedz
    gin 15/11/2015 - 5:22 pm

    Bardzo lubię buraczki – za ich piękny kolor i słodkawo-ostry smak 🙂

    Odpowiedz
    Magda C. 15/11/2015 - 8:13 pm

    Fajna sałatka 🙂 Lubię z buraczków 🙂

    Odpowiedz
    Unknown 11/08/2018 - 10:29 am

    Sałatka bardzo smaczna,polecam.

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies