Sałatka z buraczków do obiadu |
Razem z Emilią z blogu Turcja od kuchni przygotowałyśmy pancar salatası, czyli sałatkę z buraków. Turczynki przygotowują ją na kilka sposobów. Popularna jest zarówno wersja z jogurtem, jak i z oliwą. Obie są równie smaczne i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom tego warzywa.
Sałatka, którą dziś Wam prezentuję jest minimalistyczna pod względem liczby użytych składników. Pomimo tego jest niezwykle smaczna i fajnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub przystawka. Warto przygotować ją z wyprzedzeniem i pozostawić w lodówce, by wszystkie smaki się „przegryzły”.
SAŁATKA Z BURACZKÓW DO OBIADU
- 500 g małych buraków
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraki myjemy i osuszamy. Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 200-220 stopni do miękkości buraków. Przy małych burakach zajmie to około 45-60 minut. Przy większych czas pieczenia się wydłuży. Stopień upieczenia buraków sprawdzamy czubkiem noża lub ostrym widelcem. Upieczone buraki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy ostudzenia.
Odwijamy folię z buraków i wyrzucamy. Warzywa obieramy ze skórki, a następnie kroimy w plasterki, kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach.Buraki umieszczamy w misce, dodajemy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki, sok z cytryny i oliwę. Sałatkę oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i solą, delikatnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki do zamarynowania. Podajemy jako dodatek do dań obiadowych.
Wypróbuj również przepis na zasmażane buraczki
Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.
10 komentarzy
Świetna sałatka 🙂
Uwielbiam buraki! 🙂
prosta, szybka, pyszna 😉
Buraczki uwielbiam i chętnie wykorzystam nowy patent na ich przygotowanie 🙂
Świetnie wygląda! ;))
Zrobię taką sałatkę na pewno, tym bardziej że buraki uwielbiam i jem codziennie (ale zawsze albo bez niczego albo robię z nich placki). Dziś gotowałam buraki na zapas, więc na kilka dni mi starczy, ale następną porcję to już upiekę z myślą o takiej sałatce 😉 Wygląda cudnie 😉
Składniki, które zawsze sa w domu … ale forma podania niebanalna:)
No to kochana już wiem, że pędzę dziś po buraczki! Pysznie się prezentuje 😀
Taka sałatka posypana prażonymi nasionami/orzeszkami i pokruszonym serem to samodzielna przekąska.
muszę wyporóbować do pieczonej rybki. Pozdrawiam!