Sałatka z buraczków do obiadu

przez Malwina
Turecka sałatka z buraków
Sałatka z buraczków do obiadu

Razem z Emilią z blogu Turcja od kuchni przygotowałyśmy pancar salatası, czyli sałatkę z buraków. Turczynki przygotowują ją na kilka sposobów. Popularna jest zarówno wersja z jogurtem, jak i z oliwą. Obie są równie smaczne i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom tego warzywa.

Sałatka, którą dziś Wam prezentuję jest minimalistyczna pod względem liczby użytych składników. Pomimo tego jest niezwykle smaczna i fajnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub przystawka. Warto przygotować ją z wyprzedzeniem i pozostawić w lodówce, by wszystkie smaki się „przegryzły”.

Marynowane buraczki do obiadu

SAŁATKA Z BURACZKÓW DO OBIADU

Składniki:


  • 500 g małych buraków
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
Przygotowanie:

Buraki myjemy i osuszamy. Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 200-220 stopni do miękkości buraków. Przy małych burakach zajmie to około 45-60 minut. Przy większych czas pieczenia się wydłuży. Stopień upieczenia buraków sprawdzamy czubkiem noża lub ostrym widelcem. Upieczone buraki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy ostudzenia. 
Odwijamy folię z buraków i wyrzucamy. Warzywa obieramy ze skórki, a następnie kroimy w plasterki, kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach.Buraki umieszczamy w misce, dodajemy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki, sok z cytryny i oliwę. Sałatkę oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i solą, delikatnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki do zamarynowania. Podajemy jako dodatek do dań obiadowych.

Zasmażane buraczki do obiadu

Sałatka z buraków przepis
Sałatka z buraczków do obiadu

Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Magda C. 20/03/2015 - 9:52 am

Świetna sałatka 🙂

Odpowiedz
Aleksandra Fic 20/03/2015 - 10:41 am

Uwielbiam buraki! 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 20/03/2015 - 12:26 pm

prosta, szybka, pyszna 😉

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 20/03/2015 - 2:21 pm

Buraczki uwielbiam i chętnie wykorzystam nowy patent na ich przygotowanie 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 20/03/2015 - 6:49 pm

Świetnie wygląda! ;))

Odpowiedz
Ania S 20/03/2015 - 10:18 pm

Zrobię taką sałatkę na pewno, tym bardziej że buraki uwielbiam i jem codziennie (ale zawsze albo bez niczego albo robię z nich placki). Dziś gotowałam buraki na zapas, więc na kilka dni mi starczy, ale następną porcję to już upiekę z myślą o takiej sałatce 😉 Wygląda cudnie 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 21/03/2015 - 2:31 pm

Składniki, które zawsze sa w domu … ale forma podania niebanalna:)

Odpowiedz
JustInka 23/03/2015 - 11:01 am

No to kochana już wiem, że pędzę dziś po buraczki! Pysznie się prezentuje 😀

Odpowiedz
Anonimowy 26/03/2015 - 11:14 am

Taka sałatka posypana prażonymi nasionami/orzeszkami i pokruszonym serem to samodzielna przekąska.

Odpowiedz
Cotakpachnie? 19/07/2015 - 9:48 am

muszę wyporóbować do pieczonej rybki. Pozdrawiam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies