Naleśnik jaglany z piekarnika (bez glutenu) |
Naleśnika jaglanego prezentowałam Wam kilka miesięcy temu w cyklu „Make bento, not war!„. To bardzo prosty wypiek, który idealnie sprawdza się w roli pożywnego śniadania. Wystarczy zmiksować kilka składników, przelać ciasto do formy, a resztę załatwi już za nas piekarnik. Naleśnik nie ma w składzie mąki, oleju i cukru. Rolę mąki pełnią tutaj płatki jaglane, z kolei słodycz ciasta uzależniona jest od użytych bananów. Te ostatnie powinny być mocno dojrzałe (jednak nie przejrzałe), dlatego jest to przepis idealny do wykorzystania miękkich bananów pełnych czarnych kropek na skórce. Jeśli chcecie, by naleśnik był słodszy, dosypcie do ciasta erytrol/ksylitol lub w ostateczności cukier.
Naleśnik jaglany wyglądem przypomina ciasto. Jest puszysty i delikatny. Możecie do niego dorzucić ulubione owoce, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejszy. Ja tym razem użyłam owoców mrożonych, które ze względu na swój ciężar, zatopiły się w środku ciasta. Naleśnik smakuje równie dobrze w towarzystwie konfitury lub owocowego sosu, np. sosu truskawkowego z chia.
NALEŚNIK JAGLANY Z PIEKARNIKA
Śniadanie Mistrzów #306
Śniadanie Mistrzów #306
Składniki:
- 2 dojrzałe banany (około 200 g; waga po obraniu)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 50 g płatków jaglanych
- drobne owoce (lub większe, pokrojone w kawałki); opcjonalnie
Przygotowanie:
Do rozdrabniacza wrzucamy obrane banany, dodajemy ekstrakt, jajka, płatki jaglane. Całość miksujemy przez 1-2 minuty. Ciasto przelewamy do foremki o średnicy 20 cm. Do ciasta możemy dorzucić ulubione owoce. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-20 minut do suchego patyczka. Naleśnika jaglanego podajemy na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami.Wypróbuj inne przepisy z płatkami jaglanymi:
Placuszki jaglane |
Płatki jaglane na mleku |
Naleśnik jaglany z piekarnika (bez glutenu) |
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
16 komentarzy
Ja wczoraj robiłam cienkie jaglane naleśniki na patelni, ale ta propozycja też wydaje się ciekawa 🙂
Jaki on jest fajny ! Mega puchaty i pewnie pyszny. Świetnie wygląda, mam ochotę go upiec. 🙂
A nie można tego po prostu wymieszać łyżką jeśli nie mam rozdrabniacza? Czy wtedy by nie wyszło?
Banan musi zostać rozdrobniony na mus. Można użyć ręcznego blendera, blendera kielichowego, w ostateczności rozgnieść porządnie banany widelcem a potem całość zmiksować.
Niechcący skasowałam jeden z komentarzy- tak, naleśnik można zabrać następnego dnia jako posiłek do pracy lub szkoły. Zimny naleśnik przekładamy do lunchboxu, zamykamy i odstawiamy do lodówki.
Jednak udało się bez blendera:). Rozgniotlam banana widelcem, dodałam jajka i płatki i wymieszałam łyżką. Piekłam trochę dłużej niż w przepisie, ale warto było czekać 😀 Zdecydowanie do powtórzenia w następny wolniejszy poranek:)
Agnieszka
Dziękuję, biorę się za pieczenie, będzie pyszne śniadanie do pracy!
Od niedawna korzystam z Pani przepisów, są rewelacyjne! Pozdrawiam, Iwona
Czy płatki jaglane można zamienić na kaszę?
W tym przepisie nie. Można natomiast użyć mąki jaglanej w takiej samej ilości. Jeśli masz młynek do kawy, zmiel po prostu drobno kaszę.
Czy płatki jaglane można zastąpić innymi np. orkiszowymi?
Odsyłam do przepisu: pieczony naleśnik owsiany. W podobny sposób można potraktować płatki orkiszowe, jęczmienne.
Genialny pomysł! Muszę zrobić mężowi do pracy i pokombinuję z jakąś wytrawną wersją 🙂
czy można dodać mrożone owoce?
Tak, ale lekkie. Nie rozmrażamy ich wcześniej.
A czy z samymi żółtkami może się udać? Mamy alergie na bialko😔
Wyjść wyjdzie, ale trzeba by pokombinować z proporcjami.