Naleśnik jaglany z piekarnika (bez glutenu)

przez Malwina
Ciasto jaglane
Naleśnik jaglany z piekarnika (bez glutenu)
Naleśnika jaglanego prezentowałam Wam kilka miesięcy temu w cyklu „Make bento, not war!. To bardzo prosty wypiek, który idealnie sprawdza się w roli pożywnego śniadania. Wystarczy zmiksować kilka składników, przelać ciasto do formy, a resztę załatwi już za nas piekarnik. Naleśnik nie ma w składzie mąki, oleju i cukru. Rolę mąki pełnią tutaj płatki jaglane, z kolei słodycz ciasta uzależniona jest od użytych bananów. Te ostatnie powinny być mocno dojrzałe (jednak nie przejrzałe), dlatego jest to przepis idealny do wykorzystania miękkich bananów pełnych czarnych kropek na skórce. Jeśli chcecie, by naleśnik był słodszy, dosypcie do ciasta erytrol/ksylitol lub w ostateczności cukier.
 
Bezglutenowy naleśnik

 

Naleśnik jaglany wyglądem przypomina ciasto. Jest puszysty i delikatny. Możecie do niego dorzucić ulubione owoce, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejszy. Ja tym razem użyłam owoców mrożonych, które ze względu na swój ciężar, zatopiły się w środku ciasta. Naleśnik smakuje równie dobrze w towarzystwie konfitury lub owocowego sosu, np. sosu truskawkowego z chia.

 

Płatki jaglane przepisy

 

NALEŚNIK JAGLANY Z PIEKARNIKA
Śniadanie Mistrzów #306
 
Składniki:
  • 2 dojrzałe banany (około 200 g; waga po obraniu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 50 g płatków jaglanych
  • drobne owoce (lub większe, pokrojone w kawałki); opcjonalnie
Przygotowanie:

Do rozdrabniacza wrzucamy obrane banany, dodajemy ekstrakt, jajka, płatki jaglane. Całość miksujemy przez 1-2 minuty. Ciasto przelewamy do foremki o średnicy 20 cm. Do ciasta możemy dorzucić ulubione owoce. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15-20 minut  do suchego patyczka. Naleśnika jaglanego podajemy na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami.Wypróbuj inne przepisy z płatkami jaglanymi:

Placki z płatkami jaglanymi
Placuszki jaglane
Płatki jaglane śniadanie
Płatki jaglane na mleku

 

 

Ciasto jaglane
Naleśnik jaglany z piekarnika (bez glutenu)

 

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

16 komentarzy
2

Podobne posty:

16 komentarzy

Jud 05/03/2016 - 3:00 pm

Ja wczoraj robiłam cienkie jaglane naleśniki na patelni, ale ta propozycja też wydaje się ciekawa 🙂

Odpowiedz
Majana 05/03/2016 - 5:18 pm

Jaki on jest fajny ! Mega puchaty i pewnie pyszny. Świetnie wygląda, mam ochotę go upiec. 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 05/03/2016 - 7:11 pm

A nie można tego po prostu wymieszać łyżką jeśli nie mam rozdrabniacza? Czy wtedy by nie wyszło?

Odpowiedz
Malwina 05/03/2016 - 7:15 pm

Banan musi zostać rozdrobniony na mus. Można użyć ręcznego blendera, blendera kielichowego, w ostateczności rozgnieść porządnie banany widelcem a potem całość zmiksować.

Odpowiedz
Malwina 06/03/2016 - 7:48 am

Niechcący skasowałam jeden z komentarzy- tak, naleśnik można zabrać następnego dnia jako posiłek do pracy lub szkoły. Zimny naleśnik przekładamy do lunchboxu, zamykamy i odstawiamy do lodówki.

Odpowiedz
Anonimowy 06/03/2016 - 8:06 am

Jednak udało się bez blendera:). Rozgniotlam banana widelcem, dodałam jajka i płatki i wymieszałam łyżką. Piekłam trochę dłużej niż w przepisie, ale warto było czekać 😀 Zdecydowanie do powtórzenia w następny wolniejszy poranek:)
Agnieszka

Odpowiedz
Anonimowy 06/03/2016 - 2:31 pm

Dziękuję, biorę się za pieczenie, będzie pyszne śniadanie do pracy!
Od niedawna korzystam z Pani przepisów, są rewelacyjne! Pozdrawiam, Iwona

Odpowiedz
Anonimowy 06/03/2016 - 3:31 pm

Czy płatki jaglane można zamienić na kaszę?

Odpowiedz
Malwina 06/03/2016 - 3:33 pm

W tym przepisie nie. Można natomiast użyć mąki jaglanej w takiej samej ilości. Jeśli masz młynek do kawy, zmiel po prostu drobno kaszę.

Odpowiedz
Anonimowy 06/03/2016 - 6:45 pm

Czy płatki jaglane można zastąpić innymi np. orkiszowymi?

Odpowiedz
Malwina 06/03/2016 - 8:13 pm

Odsyłam do przepisu: pieczony naleśnik owsiany. W podobny sposób można potraktować płatki orkiszowe, jęczmienne.

Odpowiedz
strasznie smaczne 22/09/2016 - 10:09 am

Genialny pomysł! Muszę zrobić mężowi do pracy i pokombinuję z jakąś wytrawną wersją 🙂

Odpowiedz
Ania 24/08/2019 - 9:48 am

czy można dodać mrożone owoce?

Odpowiedz
Malwina 26/08/2019 - 12:48 pm

Tak, ale lekkie. Nie rozmrażamy ich wcześniej.

Odpowiedz
Aga 23/01/2020 - 9:14 pm

A czy z samymi żółtkami może się udać? Mamy alergie na bialko😔

Odpowiedz
Wojtek 04/02/2020 - 8:46 am

Wyjść wyjdzie, ale trzeba by pokombinować z proporcjami.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies