Fit klopsiki z piekarnika |
Dzień dobry,
Fit klopsiki możecie przygotować z mięsa z indyka lub z kurczaka. Ja postawiłam na pierś indyka, ale jeszcze fajniej smakowo wypadną klopsiki na bazie troszkę tłustszego mięsa z udek. Można też pomieszać mięso z piersi (pół na pół) z mięsem z udek. Do takich klopsików nie dodaję już żółtka, a jedynie białko jajka. Nie trzeba ich także zagęszczać, dzięki czemu oszczędzamy sporo kalorii.
Wpis powstał w ramach wspólnego gotowania z Mirabelką, Martynosią i Mopsikiem. Zajrzyjcie do dziewczyn i poznajcie ich przepisy na fit klopsiki.
Fit klopsiki
Składniki (na 2-3 porcje):
- 500 g piersi z indyka lub kurczaka
- pół czerwonej cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżeczka świeżych listków
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- białko jajka (M lub L)
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić fit klopsiki z piekarnika?
Fit klopsiki z piekarnika |
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
Fit klopsiki w wykonaniu czytelników:
12 komentarzy
kocham po prostu klopsiki 🙂
Idealne na domowy obiad z chęcią skorzystam 😉
Mega-do zrobienia:)))
Pyszne się udały:)
Super! Uwielbiam pieczone klopsiki i często je robię 🙂
Wyglądają super 🙂
Klopsiki uwielbiam, a te wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Świetne. Podobają mi się także dodatki, z jakimi je podałaś 🙂
Uwielbiam pieczone bataty 😀 Jutro u mnie na obiad akurat kotlety z indyka i bataty z piekarnika i jakaś zieleninka 😉
Prze-pysz-ne, aromatyczne, nieskomplikowane- wchodzą na stałe do mojego jadłospisu 🙂
Wyglądają przepysznie! Ale mi narobiłaś smaka:) U mnie dziś naleśniki z serem 🙂
W takim wydaniu jeszcze nie jadłam 🙂 Na pewno spróbuję!