Fit klopsiki z piekarnika

przez Malwina
Pieczone klopsiki z indyka
Fit klopsiki z piekarnika

Dzień dobry,

Dzisiejsza propozycja wpisze się idealnie w dietę wszystkich tych, którzy są obecnie na redukcji lub po prostu dbają o zdrowie. Na talerzu wylądowały fit klopsiki, o które dość często dopytywaliście mnie przy okazji wpisów o bento. Takie klopsiki doprawiam na różne sposoby. Tym razem zrobiłam je w wersji z dodatkiem sporej ilości ziół, dzięki czemu są niezwykle aromatyczne. 

Fit klopsiki możecie przygotować z mięsa z indyka lub z kurczaka. Ja postawiłam na pierś indyka, ale jeszcze fajniej smakowo wypadną klopsiki na bazie troszkę tłustszego mięsa z udek. Można też pomieszać mięso z piersi (pół na pół) z mięsem z udek. Do takich klopsików nie dodaję już żółtka, a jedynie białko jajka. Nie trzeba ich także zagęszczać, dzięki czemu oszczędzamy sporo kalorii.

Dietetyczne klopsiki podałam z batatami cajun, lekkim sosem na bazie jogurtu greckiego oraz wiosenną surówką. Przepis na tę ostatnią pojawi się na blogu już wkrótce.

Wpis powstał w ramach wspólnego gotowania z Mirabelką, Martynosią i Mopsikiem. Zajrzyjcie do dziewczyn i poznajcie ich przepisy na fit klopsiki. 

Odchudzone klopsiki

Fit klopsiki



Składniki (na 2-3 porcje):

  • 500 g piersi z indyka lub kurczaka
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżeczka świeżych listków
  • pół łyżeczki suszonej bazylii 
  • białko jajka (M lub L)
  • sól i pieprz do smaku 

Jak zrobić fit klopsiki z piekarnika?

Zmielone mięso umieszczamy w misce. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i dodajemy do mięsa wraz z posiekanym imbirem. Dodajemy natkę pietruszki, szczypiorek, słodką paprykę, tymianek i bazylię. Mięso doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy białko jajka. Całość wyrabiamy dobrze dłonią przez kilka minut. W trakcie wyrabiania masa dodatkowo zgęstnieje. Dłonie moczymy zimną wodą, odrywamy kawałki mięsa i formujemy około 20 małych klopsików. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej klopsiki w odstępach. Pieczemy przez około 20 minut. 
Fit klopsiki z indyka podajemy z ulubionym sosem, np. sosem tzatziki
Ile piec klopsiki w piekarniku
Fit klopsiki z piekarnika

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

Fit klopsiki w wykonaniu czytelników:

12 komentarzy
2

Podobne posty:

12 komentarzy

Lena 08/06/2017 - 11:49 am

kocham po prostu klopsiki 🙂

Odpowiedz
Zdrowa JA 08/06/2017 - 2:30 pm

Idealne na domowy obiad z chęcią skorzystam 😉

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 08/06/2017 - 3:13 pm

Mega-do zrobienia:)))

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 12/06/2017 - 3:24 pm

Pyszne się udały:)

Odpowiedz
My Chcemy Jeść 08/06/2017 - 3:59 pm

Super! Uwielbiam pieczone klopsiki i często je robię 🙂

Odpowiedz
Sabrina 08/06/2017 - 4:04 pm

Wyglądają super 🙂

Odpowiedz
Anna S. 08/06/2017 - 4:23 pm

Klopsiki uwielbiam, a te wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 08/06/2017 - 6:33 pm

Świetne. Podobają mi się także dodatki, z jakimi je podałaś 🙂

Odpowiedz
Chocolade 10/06/2017 - 6:47 pm

Uwielbiam pieczone bataty 😀 Jutro u mnie na obiad akurat kotlety z indyka i bataty z piekarnika i jakaś zieleninka 😉

Odpowiedz
Hari 28/06/2017 - 3:13 pm

Prze-pysz-ne, aromatyczne, nieskomplikowane- wchodzą na stałe do mojego jadłospisu 🙂

Odpowiedz
Domowe Potrawy 02/01/2018 - 10:53 am

Wyglądają przepysznie! Ale mi narobiłaś smaka:) U mnie dziś naleśniki z serem 🙂

Odpowiedz
Zielona Esencja 22/01/2018 - 1:00 am

W takim wydaniu jeszcze nie jadłam 🙂 Na pewno spróbuję!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies