Omlet na mące kokosowej

przez Malwina
Omlet kokosowy
Omlet na mące kokosowej
Omlet na mące kokosowej to kolejny smaczny pomysł na rozpoczęcie dnia. Doskonale smakuje w towarzystwie świeżych owoców lub ulubionej konfitury. Ja podałam go z dodatkiem wiśniowej frużeliny, miodu, pestek granatu, a do samego ciasta dorzuciłam mrożone borówki. Powstało prawdziwie mistrzowskie śniadanie, idealne na niedzielny poranek. Częstujcie się przepisem.

Omlet z kokosem

 

OMLET NA MĄCE KOKOSOWEJ
Śniadanie Mistrzów #307

Składniki (na patelnię o średnicy 24 cm):

  • 3 jajka, białko i żółtko oddzielnie
  • 3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (można pominąć)
  • 30 g mąki kokosowej
  • ulubione owoce lub konfitura (użyłam frużeliny wiśniowej)
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo erytrol/ksylitol lub cukier, dalej miksując. Dodajemy po 1 żółtku krótko miksując na najmniejszych obrotach tylko do połączenia. Przesiewamy mąkę kokosową wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy łopatką do połączenia. Ciasta nie należy odstawiać. Od razu po przygotowaniu należy usmażyć omlet.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na patelni (o średnicy 22-24 cm) rozgrzewamy olej kokosowy (lub zwykły olej), przekładamy na nią ciasto. Smażymy przez około 2-3 minuty, następnie na wierzchu układamy owoce i patelnię wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 8-10 minut, aż wierzch lekko się zrumieni, a patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyciągnięciu.
Patelnię ostrożnie wyciągamy z piekarnika (pamiętajcie o rękawicy, rączka będzie mocno nagrzana). Przy pomocy łopatki wyjmujemy omlet na talerz. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Wypróbuj inne przepisy z mąką kokosową:

Naleśniki z mąką kokosową
Naleśniki kokosowe
 Placki kokosowe
Placuszki kokosowe
Omlet kokosowy przepis

 

Omlet kokosowy
Omlet na mące kokosowej

 

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Jud 06/03/2016 - 2:09 pm

Ale cudownie wygląda! Zjadłabym kawałeczek, albo nawet wszystkie 4 😉

Odpowiedz
Majana 06/03/2016 - 5:04 pm

Cudowny omlet !Idealny na śniadanie 🙂

Odpowiedz
naleśniki 07/03/2016 - 9:36 pm

och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/03/2016 - 8:15 am

zrobiłam i jak dla mnie strasznie słodki, a dodałam mniej ksylitolu niż w przepisie:( po prostu nie byłam w stanie zjeść:( ale ogólnie uwielbiam twoje przepisy:)

Odpowiedz
Anonimowy 28/03/2016 - 8:27 am

Dwa razy próbowałam przyrządzić tego omleta i dwa razy nie wyszedł. Wszystko tak jak w przepsie ale jak juz dodaję mąkę i powoli mieszam tworzy się twarda breja która nie spływa ale spada na patelnię. Nie wiem co zle robię. Moze z paluszkami mi się uda.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 28/03/2016 - 8:35 am

Z jakiej firmy była to mąka?

Odpowiedz
Anonimowy 28/03/2016 - 9:25 am

Symbio

Odpowiedz
Malwina 28/03/2016 - 9:35 am

Korzystam z mąki z tej samej firmy, więc to nie tu tkwi problem. Składniki odmierzasz na wadze czy łyżką? Bo tu każdy gram ma znaczenie (zbyt duża ilość mąki spowoduje, że masa będzie bardzo gęsta). I czy w ogóle próbowałaś usmażyć ten omlet?

Odpowiedz
Anonimowy 28/03/2016 - 9:48 am

Próbowałam i byl bardzo twardy. Moze faktycznie niedokładnie odmierzalam skladniki, uzywalam lyzki. I jajka byly dość małe. Do trzech razy sztuka 🙂 sprobuje jeszcze raz 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/03/2016 - 9:51 am

Mąka kokosowa ma inną wagę, aniżeli zwykła pszenna mąka. Nie pamiętam teraz dokładnie, ale 10 g mąki kokosowej to będzie chyba +/- płaska łyżka mąki. Jajka powinny być standardowej wielkości (L- 60 g).

Odpowiedz
Anonimowy 28/03/2016 - 9:53 am

Ok. Dziękuję za rady. Następnym razem się uda 🙂

Odpowiedz
Mały Książe 04/07/2016 - 2:32 pm

a co z rączką od patelni po wlozeniu do piekarnika? nie rozpuści się ?

Odpowiedz
Malwina 04/07/2016 - 2:37 pm

Oczywiście używamy patelni, którą można włożyć do piekarnika. Jeśli takowej nie posiadamy, to po kilku minutach odwracamy omlet na drugą stronę.

Odpowiedz
Julia Biernacka 17/08/2016 - 8:13 am

Ja dodaje mleka migdałowego do tej masy z żółtkami i mąką. Mi wtedy wychodzi idealny ������

Odpowiedz
Anonimowy 21/01/2018 - 5:27 pm

zrobiłam mini omlety i wyszły mega w smaku

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies