Dzień dobry,
Weekend zaczynamy od mistrzowskiego śniadania z kurkami w roli głównej. W końcu sezon zobowiązuje. Na talerz wjeżdża banalnie prosty w przygotowaniu omlet z dodatkiem czerwonej cebuli, wspomnianych grzybów, szałwii i owczego sera. To niezwykle smaczna alternatywa dla tak lubianej przez wiele osób jajecznicy z kurkami.
Do mojego omletu wykorzystałam oscypka. Jeśli nie macie dostępu do tego typu sera, to polecam kupić dobrej jakości ser wędzony lub jakiś twardy dojrzewający ser, np. Bursztyn, Dziugas, Rubin. Kupując wędzony ser, zerknijcie wcześniej na etykietę, ponieważ zdecydowana większość tego typu produktów nie widziała nawet dymu wędzarki, co za tym idzie ich smak pozostawia bardzo wiele do życzenia.
|
Omlet z kurkami |
Omlet z kurkami i oscypkiem
Śniadanie Mistrzów #325
Składniki (na 1 porcję):
- 3 jajka
- 1 łyżka mleka
- pół czerwonej cebulki
- 40 g małych kurek
- kilka listków szałwii
- 15 g oscypka
- sól i pieprz do smaku
- klarowane masło do smażenia
Jak zrobić omlet z kurkami?
Zaczynamy od oczyszczenia kurek. Odsyłam Was do wpisu, jak oczyścić kurki. Oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem kurki kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli są dość małe, pozostawiamy je w całości lub kroimy na pół. Cebulkę siekamy w piórka. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i dodajemy sól do smaku.
Rozgrzewamy masło na jednej patelni. Wrzucamy cebulkę, smażymy przez 2 minuty, dodajemy kurki, smażymy dalej przez około 5-7 minut, aż będą miękkie. Pod koniec dodajemy listki szałwii i doprawiamy kurki solą i pieprzem do smaku. Patelnię z kurkami zestawiamy na bok.
Rozgrzewamy masło na małej żeliwnej patelni o średnicy 18-20 cm. Wylewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu, aż omlet w połowie się zetnie. Nakładamy na wierzch nadzienie z kurek, posypujemy wiórkami oscypka. Patelnię przykrywamy, smażymy dalej do preferowanego ścięcia omletu. Omlet z kurkami zsuwamy na talerz i podajemy.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
19 komentarzy
Omlet wygląda wspaniale, a zdjęcia, jak zwykle, przepiękne:)
Dziękuję Doroto 🙂
Widzę, ze rozpoczynamy sezon na kurki 🙂
Piękne zdjęcie 😉
Ale pysznie się prezentuje;)
Nigdy takiego nie jadłam:/
Zrobię na pewno jak już tylko dorwę kurki :3
Zrobiłabym, ale nie chce mi się czyścić kurek 😛 Weekendowe lenistwo zwycięża 😀
Oj znowu coś dla mnie 🙂 pycha 🙂
O jaa, ale pyszności, uwielbiam oscypka na ciepło (szczególnie w pizzy ;)), a jeszcze nie wpadłam na to, by go dodać do omleta! Musi być pyszny
Jaka szkoda, że nie moge jeść grzybów. ;c
Taki omlecik bardzo chętnie bym zjadła 🙂 Pysznie wygląda i na pewno smakuje obłędnie 🙂
Oscypek <3 To musi być niebo! 🙂
O kurka! Ale szał 🙂 Idę robić śniadanie :* Miłego dnia.
Omlety uwielbiam i te na słodko i na wytrawnie 😀 Ten wygląda wspaniale, a dodatek oscypka to świetny pomysł 🙂
Coś pysznego !😍
Może kiedyś będzie nam dane spróbować tych grzybów 😛 Omlet wygląda zacnie 🙂
Boski! Uwielbiam kurki, ale w Danii są taaakie drogie…
a można go dosmażać w piekarniku? jak niektóre inne Twoje omlety Malwinko?
Jasne, można go włożyć na chwilkę do piekarnika (choćby z samą grzałką od góry). Ja wolę przykryć patelnię, mniej pracy 😉