Omlet z kurkami i oscypkiem

przez Malwina
Kurki śniadanie przepisy

 

 Dzień dobry,
Weekend zaczynamy od mistrzowskiego śniadania z kurkami w roli głównej. W końcu sezon zobowiązuje. Na talerz wjeżdża banalnie prosty w przygotowaniu omlet z dodatkiem czerwonej cebuli, wspomnianych grzybów, szałwii i owczego sera. To niezwykle smaczna alternatywa dla tak lubianej przez wiele osób jajecznicy z kurkami.

Do mojego omletu wykorzystałam oscypka. Jeśli nie macie dostępu do tego typu sera, to polecam kupić dobrej jakości ser wędzony lub jakiś twardy dojrzewający ser, np. Bursztyn, Dziugas, Rubin. Kupując wędzony ser, zerknijcie wcześniej na etykietę, ponieważ zdecydowana większość tego typu produktów nie widziała nawet dymu wędzarki, co za tym idzie ich smak pozostawia bardzo wiele do życzenia.

Kurki omlet przepis

Omlet z kurkami

 

Co zrobić z kurek

 

Omlet z kurkami i oscypkiem

Śniadanie Mistrzów #325

Składniki (na 1 porcję):

  • 3 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • pół czerwonej cebulki
  • 40 g małych kurek
  • kilka listków szałwii
  • 15 g oscypka
  • sól i pieprz do smaku
  • klarowane masło do smażenia

Jak zrobić omlet z kurkami?

Zaczynamy od oczyszczenia kurek. Odsyłam Was do wpisu, jak oczyścić kurki. Oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem kurki kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli są dość małe, pozostawiamy je w całości lub kroimy na pół. Cebulkę siekamy w piórka. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i dodajemy sól do smaku.
Rozgrzewamy masło na jednej patelni. Wrzucamy cebulkę, smażymy przez 2 minuty, dodajemy kurki, smażymy dalej przez około 5-7 minut, aż będą miękkie. Pod koniec dodajemy listki szałwii i doprawiamy kurki solą i pieprzem do smaku. Patelnię z kurkami zestawiamy na bok.
Rozgrzewamy masło na małej żeliwnej patelni o średnicy 18-20 cm. Wylewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu, aż omlet w połowie się zetnie. Nakładamy na wierzch nadzienie z kurek, posypujemy wiórkami oscypka. Patelnię przykrywamy, smażymy dalej do preferowanego ścięcia omletu. Omlet z kurkami zsuwamy na talerz i podajemy.

 

Kurki przepisy

 

Przepisy z kurkami

 

Kurki śniadanie

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Dorota 08/07/2017 - 6:53 am

Omlet wygląda wspaniale, a zdjęcia, jak zwykle, przepiękne:)

Odpowiedz
Malwina 09/07/2017 - 2:12 pm

Dziękuję Doroto 🙂

Odpowiedz
Ervisha 08/07/2017 - 8:01 am

Widzę, ze rozpoczynamy sezon na kurki 🙂
Piękne zdjęcie 😉

Odpowiedz
Monika St 08/07/2017 - 8:10 am

Ale pysznie się prezentuje;)

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 08/07/2017 - 8:17 am

Nigdy takiego nie jadłam:/

Odpowiedz
Patrycja 08/07/2017 - 8:24 am

Zrobię na pewno jak już tylko dorwę kurki :3

Odpowiedz
Chocolade 08/07/2017 - 10:07 am

Zrobiłabym, ale nie chce mi się czyścić kurek 😛 Weekendowe lenistwo zwycięża 😀

Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 08/07/2017 - 10:37 am

Oj znowu coś dla mnie 🙂 pycha 🙂

Odpowiedz
Apetyt na Smaka 08/07/2017 - 12:00 pm

O jaa, ale pyszności, uwielbiam oscypka na ciepło (szczególnie w pizzy ;)), a jeszcze nie wpadłam na to, by go dodać do omleta! Musi być pyszny

Odpowiedz
Rebel 08/07/2017 - 2:42 pm

Jaka szkoda, że nie moge jeść grzybów. ;c

Odpowiedz
Anna S. 08/07/2017 - 4:03 pm

Taki omlecik bardzo chętnie bym zjadła 🙂 Pysznie wygląda i na pewno smakuje obłędnie 🙂

Odpowiedz
Natalie 08/07/2017 - 5:37 pm

Oscypek <3 To musi być niebo! 🙂

Odpowiedz
Celiak w podróży 09/07/2017 - 6:56 am

O kurka! Ale szał 🙂 Idę robić śniadanie :* Miłego dnia.

Odpowiedz
Lonna 09/07/2017 - 3:16 pm

Omlety uwielbiam i te na słodko i na wytrawnie 😀 Ten wygląda wspaniale, a dodatek oscypka to świetny pomysł 🙂

Odpowiedz
Ola 09/07/2017 - 6:14 pm

Coś pysznego !😍

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 09/07/2017 - 8:59 pm

Może kiedyś będzie nam dane spróbować tych grzybów 😛 Omlet wygląda zacnie 🙂

Odpowiedz
gin 16/07/2017 - 2:59 pm

Boski! Uwielbiam kurki, ale w Danii są taaakie drogie…

Odpowiedz
klaudynas.maj 27/09/2017 - 5:41 am

a można go dosmażać w piekarniku? jak niektóre inne Twoje omlety Malwinko?

Odpowiedz
Malwina 27/09/2017 - 6:32 am

Jasne, można go włożyć na chwilkę do piekarnika (choćby z samą grzałką od góry). Ja wolę przykryć patelnię, mniej pracy 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies