Żurek z pieczarkami |
Dzień dobry,
Ostatnio chodził za mną żurek. Lekki – bez zasmażek, śmietany i innych ciężkostrawnych dodatków. Padło na prosty postny żurek z ziemniakami i pieczarkami. Mojej zupie bliżej do żurku wigilijnego, aniżeli tego, znanego z wielkanocnego stołu, z tą jednak różnicą, że zamiast grzybów suszonych użyłam brązowych pieczarek.Do przygotowania żurku będzie Wam potrzebny zakwas. Możecie go robić samodzielnie lub kupić gotowy produkt w sklepie. Sprawdźcie skład produktu, dobrej jakości zakwas powinien zawierać mąkę żytnią, otręby, wodę i przyprawy. Smak zupy będzie uzależniony w dużej mierze od jakości zakwasu i przygotowanego bulionu warzywnego.
Barszcz z brązowymi pieczarkami
Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 litr bulionu warzywnego
- 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 250 g brązowych pieczarek
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 300 ml zakwasu na żur (lub więcej wg preferencji)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Jak zrobić barszcz z pieczarkami?
W garnku umieszczamy bulion. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i połowę majeranku roztartego w palcach. Stawiamy na palniku i zagotowujemy. W tym czasie pieczarki siekamy w plasterki i przesmażamy na patelni przez 3 minuty. Dodajemy je do zupy. Zupę gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez około 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Gdy zupa się gotuje, cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy przez kilka minut na złoto.
Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy do zupy pozostały roztarty w palcach majeranek, cebulę, czosnek i dobrze wymieszany zakwas. Zagotowujemy, po czym doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Zupę gotujemy jeszcze przez 3 minuty, po czym nalewamy ją na talerze. Barszcz jest smaczniejszy kolejnego dnia po przygotowaniu.
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
21 komentarzy
No i teraz narobiłaś mi ochoty na żurek! Baaa, jakiej ochoty! 🙂 Zjadłabym ze smakiem 🙂 Pyszności!
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Wszystkie składniki są w domu: eszta kupionego zakwasu, wykorzystanego do proponowanej przez Ciebie zalewajki z kurkami, brązowe pieczarki (kupione do przygotowania pierożków GYOZA i in.komponenty – są. Nic – tylko gotować:)
Widziałam te Twoje pierożki. Wyglądają przesmacznie 🙂
Nigdy nie jadłam takiego żurku – z pieczarkami musiał nabrać charakteru 🙂
Pyszny:) choć już wiem,że mąż narzekałby na brak kiełbasy, boczku, śmietany…
Mój na szczęście lubi takie lekkie zupy, mimo że jada na co dzień sporo mięsa.
Na taki żurek to ja jestem chętna 🙂 Proszę o porcyjkę abym mogła stwierdzić czy na pewno smakuje tak świetnie jak wygląda 😉
Częstuj się Aniu 🙂
Pyszna zupka i co najważniejsze lekka, postna i bez "zaklepywania". Idealna na lato 😉
Ostatnio żurek to jadłyśmy w święta 😛 Ale teraz nam smaka narobiłaś 😀
Uwielbiam 🙂
Bardzo ładny blog i same pyszności 🙂 pozdrawiam 🙂
Z pieczarkami nie jadłam, chętnie wypróbuję przepis:))
Pozdrawiam!
xxBasia
pyszności! a dzieki tym zdjęciom aż mi w brzuchu zaburczało! 😀 <3
http://czynnikipierwsze.com/
Super pomysł! Nigdy nie jadłam żurku z pieczarkami, chętnie bym go spróbowała 🙂
Żurku z pieczarkami nie jadłam.
Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam żurek, a z pieczarkami to chyba nigdy 😀
Jakoś mnie do takich zup nie ciągnie, choć Twoja kompozycja wygląda smakowicie ;))
Podoba mi się taki żurek!
Ciekawe połączenie 🙂
Bardzo ciekawy przepis 🙂 Chętnie wypróbujemy!
Fajny i prosty przepis. Chętnie wypróbuję, bo lubię zarówno żurek jak i pieczarki 😉