Żurek z brązowymi pieczarkami

przez Malwina
Żurek z brązowymi pieczarkami
Żurek z pieczarkami

Dzień dobry,

Ostatnio chodził za mną żurek. Lekki – bez zasmażek, śmietany i innych ciężkostrawnych dodatków. Padło na prosty postny żurek z ziemniakami i pieczarkami. Mojej zupie bliżej do żurku wigilijnego, aniżeli tego, znanego z wielkanocnego stołu, z tą jednak różnicą, że zamiast grzybów suszonych użyłam brązowych pieczarek.Do przygotowania żurku będzie Wam potrzebny zakwas. Możecie go robić samodzielnie lub kupić gotowy produkt w sklepie. Sprawdźcie skład produktu, dobrej jakości zakwas powinien zawierać mąkę żytnią, otręby, wodę i przyprawy. Smak zupy będzie uzależniony w dużej mierze od jakości zakwasu i przygotowanego bulionu warzywnego.

Żurek z brązowymi pieczarkami

 

Barszcz z brązowymi pieczarkami

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 300 ml zakwasu na żur (lub więcej wg preferencji)
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Jak zrobić barszcz z pieczarkami?

W garnku umieszczamy bulion. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i połowę majeranku roztartego w palcach. Stawiamy na palniku i zagotowujemy. W tym czasie pieczarki siekamy w plasterki i przesmażamy na patelni przez 3 minuty. Dodajemy je do zupy. Zupę gotujemy na małym ogniu  bez przykrycia przez około 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Gdy zupa się gotuje, cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy przez kilka minut na złoto.
Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy do zupy pozostały roztarty w palcach majeranek, cebulę, czosnek i dobrze wymieszany zakwas. Zagotowujemy, po czym doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Zupę gotujemy jeszcze przez 3 minuty, po czym nalewamy ją na talerze. Barszcz jest smaczniejszy kolejnego dnia po przygotowaniu.

 

Żurek z brązowymi pieczarkami

 

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Megly 18/07/2017 - 5:53 am

No i teraz narobiłaś mi ochoty na żurek! Baaa, jakiej ochoty! 🙂 Zjadłabym ze smakiem 🙂 Pyszności!
Pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedz
Dorota 18/07/2017 - 6:58 am

Wszystkie składniki są w domu: eszta kupionego zakwasu, wykorzystanego do proponowanej przez Ciebie zalewajki z kurkami, brązowe pieczarki (kupione do przygotowania pierożków GYOZA i in.komponenty – są. Nic – tylko gotować:)

Odpowiedz
Malwina 19/07/2017 - 8:50 am

Widziałam te Twoje pierożki. Wyglądają przesmacznie 🙂

Odpowiedz
Ervisha 18/07/2017 - 7:25 am

Nigdy nie jadłam takiego żurku – z pieczarkami musiał nabrać charakteru 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 18/07/2017 - 7:36 am

Pyszny:) choć już wiem,że mąż narzekałby na brak kiełbasy, boczku, śmietany…

Odpowiedz
Malwina 18/07/2017 - 8:35 am

Mój na szczęście lubi takie lekkie zupy, mimo że jada na co dzień sporo mięsa.

Odpowiedz
Anna S. 18/07/2017 - 8:13 am

Na taki żurek to ja jestem chętna 🙂 Proszę o porcyjkę abym mogła stwierdzić czy na pewno smakuje tak świetnie jak wygląda 😉

Odpowiedz
Malwina 18/07/2017 - 8:35 am

Częstuj się Aniu 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 18/07/2017 - 10:50 am

Pyszna zupka i co najważniejsze lekka, postna i bez "zaklepywania". Idealna na lato 😉

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 18/07/2017 - 4:00 pm

Ostatnio żurek to jadłyśmy w święta 😛 Ale teraz nam smaka narobiłaś 😀

Odpowiedz
beti 18/07/2017 - 4:18 pm

Uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Joanna Ł 18/07/2017 - 6:38 pm

Bardzo ładny blog i same pyszności 🙂 pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Kasztanowy Domek 18/07/2017 - 6:39 pm

Z pieczarkami nie jadłam, chętnie wypróbuję przepis:))
Pozdrawiam!

xxBasia

Odpowiedz
Dominika B 18/07/2017 - 7:37 pm

pyszności! a dzieki tym zdjęciom aż mi w brzuchu zaburczało! 😀 <3
http://czynnikipierwsze.com/

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 18/07/2017 - 10:48 pm

Super pomysł! Nigdy nie jadłam żurku z pieczarkami, chętnie bym go spróbowała 🙂

Odpowiedz
Noel 19/07/2017 - 7:43 am

Żurku z pieczarkami nie jadłam.

Odpowiedz
Ania S 19/07/2017 - 3:15 pm

Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam żurek, a z pieczarkami to chyba nigdy 😀
Jakoś mnie do takich zup nie ciągnie, choć Twoja kompozycja wygląda smakowicie ;))

Odpowiedz
Patrycja 20/07/2017 - 10:12 am

Podoba mi się taki żurek!

Odpowiedz
Angela Pe 20/07/2017 - 11:02 am

Ciekawe połączenie 🙂

Odpowiedz
Jola 20/07/2017 - 6:29 pm

Bardzo ciekawy przepis 🙂 Chętnie wypróbujemy!

Odpowiedz
Klaudia B 22/07/2017 - 8:01 pm

Fajny i prosty przepis. Chętnie wypróbuję, bo lubię zarówno żurek jak i pieczarki 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies