Drożdżowe pierogi z mięsem i pieczarkami

przez Malwina
Pieczone pierogi z mięsem i kaszą
Drożdżowe pierogi z mięsem i pieczarkami
Krokiety, uszka i paszteciki to najpopularniejsze dodatki do świątecznego barszczu. Wszystkie niezwykle smaczne a przy okazji czaso- i pracochłonne. Dzisiejszy przepis też nie należy do ekspresowych, będzie jednak fajną alternatywą dla wspomnianych klasyków. 

Drożdżowe pierożki, które dziś Wam prezentuję, z pewnością przypadną do gustu Waszym domownikom. Na uwagę zasługuje przede wszystkim farsz. Niezwykle banalny i w swojej prostocie genialny. Połączenie mięsa drobiowego, pieczarek i kaszy gryczanej jest niezwykle udane. Farsz powstał z uwagi na stosunkowo niedużą ilość mięsa z rosołu, jaką dysponowałam (początkowo miał zawierać jedynie mięso i pieczarki). Jest więc z gatunku: „jak zaoszczędzić na składnikach i sprawić, by jedzenie dobrze smakowało”. 
Pierożki najlepiej podawać z dodatkiem czerwonego barszczu (domowej roboty rzecz jasna). Sam farsz możecie przygotować wcześniej, nawet na dwa dni przed pieczeniem. Zaoszczędzicie sobie dzięki temu troszkę czasu w święta. Częstujcie się przepisem 🙂
Pierogi drożdżowe do barszczu
PIECZONE PIEROGI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI
  • ciasto na razowe pierogi: 1 szklanka mąki pszennej razowej, 1 szklanka mąki pszennej (typ 550), 1 łyżeczka soli, 12 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki stopionego masła (lub oliwy), 3/4 szklanki ciepłej wody, 1 żółtko
  • farsz: 200 g ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu (waga po oddzieleniu od skóry i kości), 250 g pieczarek, 1 cebula, pół szklanki kaszy gryczanej palonej (suche ziarno), kilka łyżek ciepłego rosołu, majeranek, sól i pieprz do smaku
  • roztrzepane jajko do posmarowania pierogów, ulubione nasiona (czarnuszka, sezam, siemię lniane)
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na pierogi drożdżowe: W misce umieszczamy mąkę pszenną zwykłą i pszenną razową. Dodajemy sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę, masło lub oliwę, żółtko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je lekko mąką pszenną. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
W tym czasie przygotowujemy farsz na pierogi: Kaszę lekko prażymy w suchym garnku, zalewamy szklanką ciepłej wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn. Kaszę spulchniamy widelcem i odstawiamy do ostudzenia. Mięso mielimy w maszynce. Cebulę siekamy w kostkę, smażymy na oleju przez 3-4 minuty. Dodajemy do mięsa. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, smażymy przez kilka minut na patelni. Pod koniec odparowujemy, jeśli puściły wodę. Do mięsa dodajemy pieczarki, kaszę, całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartym w palcach majerankiem. Dodajemy kilka łyżek ciepłego rosołu i wyrabiamy dłonią. Farsz powinien być wilgotny i zwarty. 
Ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość około 3 mm na blacie lekko wysypanym mąką. Szklanką wycinamy kółka. Na środku układamy łyżeczkę farszu, zlepiamy. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut do kolejnego rośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy nasionami (u mnie czarnuszka). Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 200 stopni. Pierogi podajemy jako dodatek do czerwonego barszczu.

Świąteczne pierogi do barszczu
Drożdżowe pierogi z mięsem i pieczarkami
Pierogi z ciasta drożdżowego
Drożdżowe pierogi z mięsem i pieczarkami

Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Szefowa w swojej kuchni ;-) 12/12/2014 - 6:42 pm

Lubię domieszkę razowej mąki w wypiekach. 🙂 Pierożki wyglądają super smacznie.

Odpowiedz
Lena 12/12/2014 - 7:16 pm

Pyszny przepis, pyszny pomysł 😉

Odpowiedz
zosiasamosia 13/12/2014 - 5:43 am

Ile wyszło tych pierożków?

Odpowiedz
Malwina 13/12/2014 - 7:33 am

Około 20

Odpowiedz
zosiasamosia 13/12/2014 - 11:22 am

A nie wiesz jak się sprawdzą po zamrożeniu?

Odpowiedz
Malwina 13/12/2014 - 11:28 am

Nie mrożę nigdy ciasta drożdżowego. Zawsze najlepsze są na świeżo. Oczywiście możesz spróbować testowo zamrozić 2-3 sztuki.

Odpowiedz
Karola 31/05/2015 - 3:59 pm

Można mrozić spokojnie, nie tracą nic na smaku 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 14/12/2014 - 7:47 pm

Przepysznie wyglądają, takie rumiane:)

Odpowiedz
JustInka 15/12/2014 - 10:49 am

Bardzo lubię jak wiesz drożdżowe pierogi. Z mięsem z rosołu jeszcze nie robiłam. Dzięki za pomysł, będzie łatwiej wykorzystywać mięso z ukochanej zupy młodego 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/12/2014 - 12:44 pm

wyglądają jak mini chlebki:)

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
patison w kuchni 17/12/2014 - 3:08 pm

Wyglądają zacnie, można pewnie zjeść na zimno i na ciepło?

Odpowiedz
Malwina 17/12/2014 - 8:24 pm

Są pyszne zarówno na ciepło, jak i zimno.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies