Pasta z wędzonego pstrąga i twarogu

przez Malwina

Dzień dobry,

Wojtek ostatnio co tydzień piecze jakiś nowy chleb. To okazja dla mnie, by przygotować fajne pasty kanapkowe. Ostatnio dzieliłam się z Wami przepisem na najlepszą pastę jajeczną, dziś kolej na pastę z pstrąga i twarogu.

Połączenie wędzonej ryby i białego sera jest bardzo udane. Przygotowuję tak pastę z makreli oraz pastę z sardynek. Tym razem postawiłam na pstrąga. To smaczna i niedroga ryba, która ma niewiele kalorii i tłuszczu (jedynie 7 g tłuszczu, gdy popularna makrela ma go aż 21 g!). Smak pasty podkręciłam chrzanem ze słoiczka i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Z razowym pieczywem smakuje świetnie.

Pasta z wędzonego pstrąga i twarogu

Drukuj
Porcje: 3 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 125 g twarogu półtłustego
  • 100 g wędzonego pstrąga (waga po oddzieleniu od skóry i ości)
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem
  • 100 g jogurtu naturalnego skyr (lub więcej w razie potrzeby)
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego podzielonego na nieduże kawałki pstrąga.
  2. Cebulkę i szczypior drobno siekamy. Ogórek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Oprószamy warzywo solą, odstawiamy na 5 minut i odciskamy w dłoni z nadmiaru soku.
  3. Do twarogu dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Podajemy z dodatkiem pieczywa.

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 174 kcal (27 B, 5 W, 5 T)

 

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2 dni. Przed jedzeniem pastę należy wymieszać.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Bartek 09/06/2022 - 8:18 am

Wow, nie wiedziałem, że pstrąg ma tak mało tłuszczu, chyba się na niego przerzucę 😀

Odpowiedz
Natalia 04/12/2022 - 10:49 pm

Czy zamiast pstrąga można użyć łososia wędzonego?

Odpowiedz
Malwina 09/12/2022 - 12:25 pm

Tak, ale krótko, tylko do połączenia.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies