Pasta z makreli i twarogu

przez Malwina
Awanturka z makreli
Pasta z makreli i twarogu (awanturka z makreli)

 

Przy okazji przepisu na awanturkę z sardynkami, kilku czytelników wspomniało o swoich ulubionych pastach z dodatkiem ryby. Królowało smarowidło na bazie twarogu i wędzonej makreli. Nierybny Połówek makrelę wręcz uwielbia, dlatego kilka dni później postanowiłam przygotować pastę, o której pisaliście.
Lista składników jest niezwykle krótka, a przepis iście ekspresowy i banalny, jak na pastę kanapkową przystało. Wystarczy wymieszać kilka produktów i mamy gotowe smarowidło. Połówek stwierdził, że awanturka z makreli bije na głowę tę z sardynkami. Z pewnością będę ten przepis powtarzać o wiele częściej. I Was zachęcam do tego, byście w leniwy weekendowy poranek zrobili ukochanej osobie taką awanturkę.
Pasta z makreli i sera
PASTA Z MAKRELI I TWAROGU
Śniadanie Mistrzów #249


Składniki:

  • 250 g twarogu w kostce
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czerwona cebulka, drobno posiekana
  • 1 wędzona makrela
Przygotowanie:
Twaróg umieszczamy w miseczce, rozgniatamy widelcem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kilka łyżek śmietany, mieszamy. Mięso makreli dokładnie oddzielamy od ości, dzielimy na mniejsze kawałki. Do twarogu dodajemy rybę, posiekaną cebulkę, delikatnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do pieczywa.
Pasta na kanapki z makrelą i twarogiem
Pasta z makreli i twarogu (awanturka z makreli)

 

Czas przygotowania: 10 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Ferno 13/12/2014 - 9:25 am

Chyba nie powinnam wstawiać tu linka, ale niedawno pisałam o paście z makreli, którą uwielbiam i często przyrządzam. Zapraszam więc do wglądu, nawet jeśli komentarz nie zostanie opublikowany 🙂 http://meals-and-fears.blogspot.com/2014/10/pasta-kanapkowa-2-rybna-z-wedzona.html

Odpowiedz
Anonimowy 13/12/2014 - 8:31 pm

A ja robiąc makrelę wszystko miele maszynką. Jestem pewna że żadna ość się nie załapie i dzieciaki mogą wcinać 🙂

Odpowiedz
Malwina 19/12/2014 - 12:39 pm

Ja sprawdzam trzykrotnie mięso ryby po oddzieleniu od ości i skóry. Na szczęście jeszcze się żadna ość nikomu nie trafiła 🙂

Odpowiedz
JustInka 15/12/2014 - 10:47 am

O tak Przypomniałaś mi, że wieki już żadnej pasty rybnej nie zrobiłam 🙂 Uwielbiam makrelę i pastę z niej też!

Odpowiedz
kulinarne-smaki 15/12/2014 - 9:57 pm

oj bardzo często mnie gości. 🙂 Ja wolę z tuńczykiem, mąż ze śledziem 🙂 Tak czy siak ta pasta jest grzechu warta 🙂

Odpowiedz
Bart 27/02/2017 - 3:06 pm

Pychotka! Ja dodałem jeszcze tylko parę kropel soku z cytryny, dobrze zrobiło 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/02/2017 - 3:08 pm

Bardzo dobry pomysł. Ryba plus cytryna to zawsze udany duet 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies