Chłodnik z awokado

przez Malwina
Chłodnik z awokado przepis

W tak słoneczne i upalne dni chyba nikt nie ma ochoty na ciężkie potrawy. Najlepiej ratować się lekkimi warzywnymi chłodnikami. Tym razem mam dla Was orzeźwiający chłodnik na bazie awokado. Przygotowanie go zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Obędzie się bez odpalania piekarnika czy kuchenki. Wystarczy Wam jedynie blender, który w kilkadziesiąt sekund połączy wszystkie składniki. Zróbcie go z wyprzedzeniem, tak, by mógł przez jakiś czas schłodzić się w lodówce. Taki zimny chłodnik to wybawienie w upalny dzień.


Chłodnik warzywny przepis
CHŁODNIK Z AWOKADO

Składniki (na 2 nieduże porcje):
[przepis własny]

  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka posiekanej drobno czerwonej cebuli
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sok z 1 limonki
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1 ogórek gruntowy
  • sól i pieprz do smaku
  • do przybrania: plasterki rzodkiewki, nać pietruszki
W rozdrabniaczu umieszczamy obrane i posiekane awokado, czosnek, cebulę, natkę pietruszki, obranego i posiekanego ogórka. Dolewamy sok z limonki, kefir. Dodajemy chili, szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy ponownie solą i pieprzem. Jeśli chłodnik z awokado jest zbyt gęsty, dodajcie do niego niewielką ilość wody lub kefiru. Przed podaniem chłodnik należy schłodzić przez minimum 1-2 godziny w lodówce. Chłodnik rozlewamy do dwóch naczynek, przybieramy natką i rzodkiewką. 
Zupa na upały

A może masz chęć na inne chłodniki idealne na lato?

Chłodnik z ogórków
Chłodnik z ogórków
 Chłodnik z botwiny
Chłodnik z botwinki

Czas przygotowania: 10 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Kamciss 09/06/2014 - 4:51 pm

Widziałam w weekend podobny w Dzień Dobry TVN i właśnie mnie zaintrygował 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 09/06/2014 - 5:46 pm

rewelacyjnie wygląda:) ostatnio próbowałam chłodnika z ogórka, bardzo mi smakował więc spróbuję również z awokado:)

Odpowiedz
Waniliowa Chmurka 09/06/2014 - 5:59 pm

absolutnie mniam!

Odpowiedz
Magda C. 09/06/2014 - 7:39 pm

Oj, dzisiaj za taki chłodnik dałabym się pokroić 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 10/06/2014 - 3:53 am

świetny pomysł na zdrowy obiad! do tego w te upalne dni idealny 🙂

Odpowiedz
Krzepa 10/06/2014 - 8:07 am

już się nie mogę doczekać jak go wypróbuję…super przepis

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/06/2014 - 10:34 am

Chłodnika z awokado jeszcze nie jadłam, ale jestem tak urzeczona tymi zdjęciami, że już wiem NA PEWNO mi posmakuje!

Odpowiedz
Anonimowy 08/07/2014 - 2:32 pm

Pycha, dla miłośników chodników i guacamole. Na pewno będę często do niego wracać 😊 pozdrawiam Becia

Odpowiedz
Anonimowy 13/08/2017 - 6:51 am

Matka mówi, że należy naszykować dwie miseczki: jedną z pokrojonymi rzodkiewkami i drugą z pociętą natką pietruszki… I kiedy zaistnieje istotna potrzeba, dospać jednego lub drugiego. I ja się z tym zgadzam. Bardzo dobre to jest.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies