W tak słoneczne i upalne dni chyba nikt nie ma ochoty na ciężkie potrawy. Najlepiej ratować się lekkimi warzywnymi chłodnikami. Tym razem mam dla Was orzeźwiający chłodnik na bazie awokado. Przygotowanie go zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Obędzie się bez odpalania piekarnika czy kuchenki. Wystarczy Wam jedynie blender, który w kilkadziesiąt sekund połączy wszystkie składniki. Zróbcie go z wyprzedzeniem, tak, by mógł przez jakiś czas schłodzić się w lodówce. Taki zimny chłodnik to wybawienie w upalny dzień.
CHŁODNIK Z AWOKADO
Składniki (na 2 nieduże porcje):
[przepis własny]
- 1 duże dojrzałe awokado
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżka posiekanej drobno czerwonej cebuli
- 2 łyżki natki pietruszki
- sok z 1 limonki
- 1 szklanka kefiru
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 1 ogórek gruntowy
- sól i pieprz do smaku
- do przybrania: plasterki rzodkiewki, nać pietruszki
W rozdrabniaczu umieszczamy obrane i posiekane awokado, czosnek, cebulę, natkę pietruszki, obranego i posiekanego ogórka. Dolewamy sok z limonki, kefir. Dodajemy chili, szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy ponownie solą i pieprzem. Jeśli chłodnik z awokado jest zbyt gęsty, dodajcie do niego niewielką ilość wody lub kefiru. Przed podaniem chłodnik należy schłodzić przez minimum 1-2 godziny w lodówce. Chłodnik rozlewamy do dwóch naczynek, przybieramy natką i rzodkiewką.
A może masz chęć na inne chłodniki idealne na lato?
Chłodnik z ogórków |
Chłodnik z botwinki |
Czas przygotowania: 10 minut.
9 komentarzy
Widziałam w weekend podobny w Dzień Dobry TVN i właśnie mnie zaintrygował 🙂
rewelacyjnie wygląda:) ostatnio próbowałam chłodnika z ogórka, bardzo mi smakował więc spróbuję również z awokado:)
absolutnie mniam!
Oj, dzisiaj za taki chłodnik dałabym się pokroić 🙂
świetny pomysł na zdrowy obiad! do tego w te upalne dni idealny 🙂
już się nie mogę doczekać jak go wypróbuję…super przepis
Chłodnika z awokado jeszcze nie jadłam, ale jestem tak urzeczona tymi zdjęciami, że już wiem NA PEWNO mi posmakuje!
Pycha, dla miłośników chodników i guacamole. Na pewno będę często do niego wracać 😊 pozdrawiam Becia
Matka mówi, że należy naszykować dwie miseczki: jedną z pokrojonymi rzodkiewkami i drugą z pociętą natką pietruszki… I kiedy zaistnieje istotna potrzeba, dospać jednego lub drugiego. I ja się z tym zgadzam. Bardzo dobre to jest.