Pasta ze szparagów i rukoli – zielony dodatek do Twoich kanapek

przez Malwina

Dzień dobry,

Kolejny śniadaniowy przepis, który urozmaici Wasze codzienne kanapki. To zielona pasta na bazie szparagów i rukoli. Prosta, szybka w przygotowaniu i z dosłownie kilku składników.

Pasta sprawdzi się nie tylko jako dodatek do kanapek. Możecie smarować nią tortille, naleśniki, tosty, dodać do zupy, twarożku. Możliwości jest naprawdę sporo. Ja podawałam ją na kromkach domowego chleba pełnoziarnistego. Przepis na niego podam Wam już wkrótce. Polecam też wypróbować ostatni przepis na puszystą pastę jajeczną.

Pasta ze szparagów i rukoli

Drukuj
Porcje: 1 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 150 g zielonych szparagów
  • Garść rukoli
  • 2 łyżeczki oliwy (lub więcej w razie potrzeby)
  • 1 łyżka startego parmezanu (7 g)
  • Sól do smaku 

Sposób przygotowania:

  1. Odcinamy zdrewniałe końce od szparagów (możecie wykorzystać je do wywaru warzywnego). Szparagi gotujemy na parze około 4–5 minut, aż będą miękkie. Przelewamy je obficie zimną wodą, kroimy w kawałki. 
  2. Szparagi, rukolę i oliwę blendujemy na gładką pastę przy pomocy blendera ręcznego. Dodajemy parmezan, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy niewielką ilością soli. Podajemy jako dodatek do pieczywa. 

Uwagi:

Kaloryczność: 1 porcja ma 140 kcal (6 B, 3 W, 11 T)

 

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Przed jedzeniem pastę należy wymieszać. 

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies