Lekko i smacznie na grilla – 3 pyszne przepisy

przez Malwina

Dzień dobry,

Dziś zapraszam Was na prawdziwie królewską grillową ucztę. Wyciągnijcie z szafek patelnie grillowe lub grill elektryczny, bo szykuje się coś pysznego. A będzie co gotować, przygotowałam bowiem dla Was aż trzy przepisy.

Skoro już zabieramy się za grillowanie, to na talerzach nie może zabraknąć mięsa, sałatki, warzyw i oczywiście dobrego sosu. Zamiast popularnych tłustych kiełbas, karczku czy szaszłyków z boczkiem, wybraliśmy lekkie i pełne smaku kotleciki. Są soczyste, wyraziste w smaku i niezwykle aromatyczne, a wszystko to za sprawą dodatku Łagodnego Ajvaru Podravka. Gdy raz spróbujecie takich kotletów, już zawsze będziecie dodawać do mielonego mięsa ajvar. Co ważne, takie kotleciki idealnie wpiszą się w dietę osób będących na redukcji.

Ajvar Podravka to produkt na bazie naturalnych składników, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Jego bazę stanowi papryka oraz bakłażan. Wyróżnia się on nie tylko jakością, ale i wyjątkowym smakiem, który jest moim zdaniem nie do podrobienia. Co istotne produkt ten ma oryginalną chorwacką recepturę. W ofercie marki znajdziecie kilka rodzajów ajvaru, jednak do tego dania zdecydowanie polecam ten łagodny.

Jako dodatek do kotlecików proponuję marynowane grillowane warzywa. Postawiłam na cukinię, kolorowe papryki, czerwoną cebulę i szparagi, ale ten zestaw możecie wzbogacić o inne ulubione, np. cykorię, bakłażana, pomidory. Po ugrillowaniu nabierają one wyjątkowego smaku, który dodatkowo podkręcam prostym winegretem. Całość podaję z cytrynowo-ziołowym kuskusem i oczywiście z Ajvarem łagodnym Podravka.

Kotleciki drobiowe z ajvarem i ziołami

1 porcja ma 189 kcal (30 B, 4 W, 6 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oleju

Składniki (na 3 porcje):

  • 400 g mielonego mięsa z indyka (najlepiej z udek)
  • 2 łyżeczki Łagodny Ajvar Podravka
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • 1 żółtko jajka
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Bułka tarta do zagęszczenia masy
  • Olej do natłuszczenia patelni
Kotleciki z ajvarem – przygotowanie:

Mięso umieszczamy w misce, dodajemy ajvar, czosnek, natkę pietruszki, żółtko, sól i pieprz do smaku. Masę wyrabiamy dłonią. Jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy niewielką ilość bułki tartej. Na tę ilość dosypałam 2 łyżki bułki, wymieszałam dokładnie masę, po czym odstawiłam na 10 minut do związania.

Mokrymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki. Patelnię grillową lub grill elektryczny delikatnie natłuszczamy olejem. Kotleciki grillujemy z obu stron po około 5-6 minut.

Grillowane warzywa w winegrecie

1 porcja ma 191 kcal (4 B, 9 W, 16 T)

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • Pół pęczka szparagów
  • 1 duża czerwona cebula
  • Winegret do warzyw: 3 łyżki oliwy, mały ząbek czosnku drobno posiekany, listki z 3 gałązek tymianku, sok z połowy cytryny, sól do smaku
Warzywa z grilla – sposób przygotowania:

Cukinię kroimy w grubsze plastry, papryki oczyszczamy, kroimy w podłużne kawałki. Od szparagów odłamujemy końce i wyrzucamy. Cebulę obieramy z łupiny, warzywo kroimy w grube plastry. Składniki winegretu mieszamy.

Na lekko natłuszczonej patelni grillowej lub grillu elektrycznym układamy warzywa. Grillujemy po kilka minut z każdej strony do preferowanej miękkości. Ugrillowane warzywa polewamy winegretem.

Ziołowy kuskus z pomidorami i oliwkami

1 porcja ma 320 kcal (6 B, 30 W, 20 T)

Składniki (na 3 porcje):

  • 100 g kuskusu
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 5 listków posiekanej mięty
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 3 łyżki oliwek Kalamata
  • 2 ogórki gruntowe, pokrojone
  • 50 g sera feta
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól do smaku
Kuskus z ziołami – sposób przygotowania:

Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, a następnie spulchniamy widelcem. Do kuskusu dodajemy szczypiorem, koperek, natkę pietruszki, miętę, pomidory, oliwki, pokrojone ogórki, pokruszony ser. Wlewamy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą. Mieszamy.

Kotleciki drobiowe podajemy z dodatkiem grillowanych warzyw w winegrecie, sałatki z kuskusu i Ajvaru Podravka.

Przepis powstał we współpracy z marką Podravka

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Iza 01/05/2020 - 6:20 am

Zdecydowanie uwielbiam grillować. Zdecydowanie uwielbiam warzywa z grilla a ajwar uwielbiam do wszystkiego 😁

Odpowiedz
Kamil 13/05/2020 - 2:00 pm

Wszystko wygląda znakomicie i smacznie! Jak tylko pogoda się poprawi, trzeba spróbować.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies