Pierogi z białym serem (na słodko)

przez Malwina
Pierogi z serem na słodko
Pierogi z białym serem
Lubicie pierogi? Chyba każdy ma jakieś ulubione. Na przykład moja Mama uwielbia pierogi z serem. Innych praktycznie nie jada, no poza tymi z kapustą i grzybami podawanymi na Wigilii. Wielbicieli pierogów jest dość sporo, osób które ochoczo garną się do ich przygotowania,  o wiele mniej. Robienie pierogów jest rozciągnięte w czasie, a przy sporych porcjach także pracochłonne. Od czasu do czasu daję się namówić na to, by pobawić się w lepienie nadzianych pierożków. Obowiązkowo robię je na cieniutkim cieście z dużą ilością farszu.

Pierogi z serem w moim domu podawało się zazwyczaj polane stopionym masłem i posypane cukrem lub odsmażane na patelni. Mama robiła je dość rzadko, właśnie ze względu na czasochłonność ich wykonania. Pomimo tego, jest to jedna z potraw, która zawsze będzie mi się kojarzyć z domem rodzinnym.

Pierogi z twarogiem
PIEROGI Z BIAŁYM SEREM NA SŁODKO

Składniki (na około 30 sztuk):

  • ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki, 3/4-1 szklanka gorącej wody, 1 łyżka oleju lub stopionego masła
  • farsz: 500 g twarogu w kostce, 4 łyżki cukru (lub więcej do smaku), pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie), 2-3 żółtka
    Pierogi z białym serem – przygotowanie:
    Przygotowujemy ciasto na pierogi: Mąkę przesiewamy do miski. Do 3/4 szklanki gorącej wody dodajemy olej, wlewamy do ciasta. Energicznie mieszamy całość łyżką a następnie wyrabiamy dłonią. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Ja zazwyczaj nie dolewam już wody, a jeśli w misce pozostanie mi nadmiar mąki, to po prostu ją odsypuję. Ciasto musi być miękkie i delikatne. Najlepiej wyrabiać je przez około 5 minut. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką (ewentualnie talerzykiem). Ciasto powinno odpoczywać przez około 30 minut.
    W tym czasie przygotowujemy farsz z białego sera do pierogów: Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, ekstrakt (jeśli używamy), mieszamy. Dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. 
    Ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą z nich cienko wałkujemy na blacie, podsypując je lekko mąką, aby się nie kleiło. Przy pomocy szklanki wykrawamy koła (ja używam troszkę szerszej szklanki do napojów). Na środku każdego kółka nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy. 
    W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Kiedy wypłyną, gotujemy je jeszcze przez około 2,5 minuty. Nie należy wrzucać zbyt dużo pierogów na raz, ponieważ będą się sklejać. Ja pierogi gotuję w dużym garnku w dwóch partiach. 
    Pierogi z serem podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja polałam je jogurtem wymieszanym z cukrem i posypałam mielonym cynamonem. Można je także odsmażyć później na patelni.

    Pierogi z serem na słodko
    Pierogi z białym serem

    Czas przygotowania: 1 godzina.

    30 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    30 komentarzy

    Anonimowy 25/09/2014 - 4:27 pm

    Właśnie mam w planie pierogi z serem na jutrzejszy obiad,robię je identycznie jak w przepisie wyżej i wnuczka mnie za to kocha,bo mama nie ma czasu na takie danie.

    Odpowiedz
    Malwina 25/09/2014 - 5:32 pm

    U mnie też, jak wspomniałam w poście, z braku czasu mojej Mamy, takie pierogi pojawiały się dość rzadko. Wnusia ma cudowną Babcię 🙂

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    Kamilla Mn 25/09/2014 - 5:57 pm

    Zarówno na słodko jak i na słono są wspaniałe.Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    Odpowiedz
    Kamciss 25/09/2014 - 9:13 pm

    Najlepsze z najlepszych! 🙂

    Odpowiedz
    Magda C. 26/09/2014 - 5:32 am

    Moje ulubione 🙂

    Odpowiedz
    Zuzanna Ploch 26/09/2014 - 8:01 am

    Moje ulubione to ruskie. Ale za takie z serem polane masłem i posypane cukrem też bym się nie obraziła 😉

    Odpowiedz
    Bo(ro)n Appétit 20/10/2014 - 9:16 am

    Moje ulubione pierogi! ♥

    Odpowiedz
    Anonimowy 15/01/2015 - 1:49 pm

    Swietny pomysl na obiad dla malych i duzych . Smak dziecinstwa

    Odpowiedz
    Anonimowy 21/01/2015 - 12:22 pm

    Dzis zrobilam, wyszly pyszne! 😀

    Odpowiedz
    Anonimowy 08/02/2015 - 9:48 am

    Pychota ☺wczoraj robilam

    Odpowiedz
    Anonimowy 06/05/2015 - 7:01 am

    Przepyszne mi wyszly pierwszy raz robilam

    Odpowiedz
    Anonimowy 04/08/2015 - 3:36 pm

    tez lubie ,ale reszta woli ruskie

    Odpowiedz
    Anonimowy 18/08/2015 - 3:15 pm

    Najlepsze ciasto jakie mi kiedykolwiek wyszło 🙂

    Odpowiedz
    Anonimowy 06/09/2015 - 7:24 pm

    Witam, mam pytanie. Po ugotowaniu w pierogach mam zawsze wodę, robię tak jak w przepisie, może jest na to jakiś sposób?

    Odpowiedz
    Malwina 07/09/2015 - 11:14 am

    Czy aby na pewno jest ona w środku pieroga? Bo być może po prostu niedokładnie je odcedzasz wyjmując z wody?

    Odpowiedz
    lelutek 19/12/2015 - 1:04 pm

    Drodzy kucharze 🙂 lekko podgrzany biały ser wydziela wodę w postaci serwatki 🙂 i to ona właśnie znajduje się w pierogach:) bon appétit

    Odpowiedz
    Anonimowy 11/01/2016 - 10:14 am

    To nie woda, to serwatka. Ja natomiast, ucieram żółtka z cukrem i dodaję do sera.A gdy jest za rzadki dodaję tartej bułki zrobionej z chałki.Od Świąt nie jem słodkości, więc pomyślałam o pierogach z serem… Ewa

    Odpowiedz
    Anonimowy 11/01/2016 - 10:25 am

    Dam jeszcze jedną propozycję.Jeżeli chcemy ,żeby ciasto było bardziej miękkie,to można dodać pod koniec wyrabiania odrobinę rozcieńczonych w wodzie drożdży.Ewa

    Odpowiedz
    Anonimowy 19/12/2015 - 9:17 pm

    Super przepis na ciasto, dzięki wielkie za to 😀

    Odpowiedz
    Anonimowy 14/01/2016 - 3:15 pm

    Wyszły przepyszne:)

    Odpowiedz
    Inventor 14/01/2016 - 8:35 pm

    Najlepsze ciasto na pierogi jakie kiedykolwiek jadlam. Wszyscy sie zachwycali, tesciowa pochwalila ciasto. Nawet moj maz, ktory generalnie jest baaaardzo wybredny, zjadl dokladke.

    Odpowiedz
    Anonimowy 17/02/2016 - 11:00 am

    ciasto idealne, pierogi pyszne

    Odpowiedz
    Aneta 18/02/2016 - 1:00 pm

    Pierwszy raz w życiu robiłam pierogi, wyszły przepyszne. Pomijając fakt, że były średnio foremne (z czasem się nauczę) zniknęły wszystkie bardzo szybko.
    Dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
    Anonimowy 04/03/2016 - 4:00 pm

    Pierogi przepyszne! Farsz nieziemski, a ciasto mięciutkie! Polecam! Rodzina się zajadała.. Zrobiłam część z serem, a resztę z farszem ziemniaczanym i cebulą. Pyszota:-)

    Odpowiedz
    Anonimowy 19/04/2016 - 4:34 pm

    ciasto rewelacja, farsz nie gorszy. robiłam pierwszy raz polecam.

    Odpowiedz
    KarolinaSnowarska 20/07/2017 - 10:48 am

    Wyszły super! ♥
    Zapraszam do mnie: https://gotujzkarolka.blogspot.com/

    Odpowiedz
    Anonimowy 01/12/2017 - 4:24 pm

    To jest zdecydowanie najlepszy przepis na pierogi. Wychodzą zawsze bardzo smaczne.

    Odpowiedz
    Anonimowy 29/01/2018 - 3:16 pm

    Czy można zamrozić te pierogi? I czy po odmrożeniu nie będą już niesmaczne?
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    Malwina 30/01/2018 - 7:36 am

    Niestety nie pomogę. Nie mam doświadczenia z mrożeniem pierogów z serem.

    Odpowiedz
    Anonimowy 15/02/2018 - 6:05 pm

    Ja mrożę surowe bez uprzedniego obgotowania. Układam je na desce obsypaną mąką i mrożę. Później porcjuję i układam w woreczkach w zamrażarce. Są pyszne bo przepis wspaniały 🙂

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies