Greckie szaszłyki z kurczaka

przez Malwina

Wiecie już, jak zrobić greckie pieczywo, klasyczną sałatkę horiatiki i pyszny dip, pora więc na propozycję obiadową w postaci szaszłyków z kurczaka w marynacie cytrynowej. Są bardzo proste w przygotowaniu, można je piec, grillować lub smażyć na patelni.

Souvlaki, czyli grecki szaszłyk, podałam z dodatkiem tzatziki, czyli dipu z ogórkiem oraz chlebków lagana (sezamowych flatbreadów), ale równie dobrze sprawdzą się pity lub pieczone ziemniaki. Postawcie na to, co lubicie najbardziej.

Greckie szaszłyki z kurczaka

1 porcja ma 218 kcal (22 B, 0 W, 14 T)

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g mięsa z udek z kurczaka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Marynata: Sok z połowy dużej cytryny, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 duży ząbek czosnku czosnku (przeciśnięty przez praskę), 2 łyżki oliwy
  • Dodatkowo: patyczki lub szpikulce do szaszłyków

Jak zrobić greckie szaszłyki z kurczaka?

  1. Mięso kroimy w kostkę o boku 3 cm, oprószamy solą oraz pieprzem i przekładamy do pojemnika na żywność.
  2. Składniki marynaty łączymy, polewamy nią mięso i dokładnie mieszamy. Pojemnik zamykamy, odstawiamy do zamarynowania do lodówki na 12-24 godziny.
  3. Mięso wyjmujemy z lodówki na około 30 minut przed planowaną obróbką cieplną. Kawałki kurczaka nabijamy na szpikulce. Dodatkowo można dołożyć do nich kawałki ulubionych warzyw, np. cebuli, papryki, cukinii. Mięso grillujemy lub pieczemy w piekarniku (180 stopni bez termoobiegu przez około 20 minut).

Więcej przepisów z Półwyspu Bałkańskiego znajdziecie w dziale kuchnia grecka.

0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies