Wiecie już, jak zrobić greckie pieczywo, klasyczną sałatkę horiatiki i pyszny dip, pora więc na propozycję obiadową w postaci szaszłyków z kurczaka w marynacie cytrynowej. Są bardzo proste w przygotowaniu, można je piec, grillować lub smażyć na patelni.
Souvlaki, czyli grecki szaszłyk, podałam z dodatkiem tzatziki, czyli dipu z ogórkiem oraz chlebków lagana (sezamowych flatbreadów), ale równie dobrze sprawdzą się pity lub pieczone ziemniaki. Postawcie na to, co lubicie najbardziej.
Greckie szaszłyki z kurczaka
1 porcja ma 218 kcal (22 B, 0 W, 14 T)
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g mięsa z udek z kurczaka
- Sól i pieprz do smaku
- Marynata: Sok z połowy dużej cytryny, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 duży ząbek czosnku czosnku (przeciśnięty przez praskę), 2 łyżki oliwy
- Dodatkowo: patyczki lub szpikulce do szaszłyków
Jak zrobić greckie szaszłyki z kurczaka?
- Mięso kroimy w kostkę o boku 3 cm, oprószamy solą oraz pieprzem i przekładamy do pojemnika na żywność.
- Składniki marynaty łączymy, polewamy nią mięso i dokładnie mieszamy. Pojemnik zamykamy, odstawiamy do zamarynowania do lodówki na 12-24 godziny.
- Mięso wyjmujemy z lodówki na około 30 minut przed planowaną obróbką cieplną. Kawałki kurczaka nabijamy na szpikulce. Dodatkowo można dołożyć do nich kawałki ulubionych warzyw, np. cebuli, papryki, cukinii. Mięso grillujemy lub pieczemy w piekarniku (180 stopni bez termoobiegu przez około 20 minut).
Więcej przepisów z Półwyspu Bałkańskiego znajdziecie w dziale kuchnia grecka.