3 pyszne dania do szkolnej śniadaniówki

przez Malwina

Dzień dobry,

Lada moment rozpocznie się nowy rok szkolny, więc zapewne poszukujecie nowych inspiracji i przepisów na drugie śniadanie do lunchboxu. Kto choć raz zapełniał dziecięcą śniadaniówkę, ten wie, że nie jest to najprostsze zadanie. Aby ułatwić Wam gotowanie do pudełek, przygotowałam aż trzy pyszne propozycje na pożywne posiłki idealne na wynos.

Do wszystkich dzisiejszych przepisów wykorzystałam serek homogenizowany Rolmlecz waniliowy. To idealny dodatek do naleśników, a także smaczna baza do ciast, placuszków czy pączków. Produkt ma gęstą i kremową konsystencję, dzięki czemu super sprawdza się w deserach. Serek Rolmlecz kupicie, m.in. w sklepach Auchan i Lidl.

A co dobrego przygotowałam z jego dodatkiem?

Puszyste pankejki waniliowe

1 porcja ma 414 kcal (22 B, 48 W, 14 T)

Zaczynamy od delikatnych i wręcz rozpływających się w ustach pankejków waniliowych. Możecie podać je z dodatkiem sezonowych owoców, jogurtu lub ulubionej konfitury. Poza sezonem warto wykorzystać mrożone owoce, np. maliny lub truskawki, i przygotować z nich prosty sos owocowy.

Składniki (na 2 duże porcje):

Sposób przygotowania:

  1. Serek i jajka łączymy za pomocą trzepaczki. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem, dodajemy erytrol, mieszamy do połączenia. Ciasto odstawiamy na około 10 minut.
  2. Na patelni do naleśników rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy małe porcje ciasta. Smażymy na niedużym ogniu po kilka minut z każdej strony, a następnie przenosimy placki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podajemy na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

  • W przepisie można wykorzystać zwykły drobny cukier, cukier brązowy lub inny dowolny słodzik, np. ksylitol.

Omlet sernikowy z owocami

1 porcja ma 369 kcal (18 B, 39 W, 15 T)

Moja druga propozycja to omlet sernikowy z owocami. Wystarczy zblendować składniki, przelać do foremki, a resztę zrobi już za nas piekarnik.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 opakowanie Serka homogenizowanego waniliowego Rolmlecz (200 g)
  • 2 jajka (L)
  • 4 łyżki erytrolu lub więcej do smaku
  • 80 g mąki owsianej
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ulubione lekkie owoce na wierzch, np. maliny, borówki, jeżyny, porzeczki (poza sezonem można wykorzystać mrożone owoce – wcześniej ich nie rozmrażamy)
  • Odrobina oleju do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (grzałka góra-dół). Wszystkie składniki poza owocami i olejem dokładnie blendujemy.
  2. Formę o średnicy 20 cm smarujemy olejem, przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy lekkie owoce i wstawiamy formę do piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut lub dłużej, aż patyczek wbity w środek omletu będzie suchy po wyciągnięciu.
  3. Omlet waniliowy podajemy na ciepło lub na zimno.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Waniliowa nocna owsianka sernikowa

1 porcja ma 325 kcal (15 B, 35 W, 11 T)

Nocna owsianka to najprostsze ze śniadań, które przygotujcie w mniej niż 5 minut. Wystarczy połączyć ze sobą składniki, odstawić na całą noc do lodówki, by rano móc zjeść pyszny, zdrowy i pożywny posiłek. Możecie wzbogacić ją o dodatek ulubionych bakalii.

Składniki (na 2 porcje):

Sposób przygotowania:

  1. Serek łączymy z mlekiem i erytrolem, wsypujemy płatki, mieszamy. Owsiankę przekładamy do 2 słoiczków i odstawiamy do lodówki na około godzinę lub całą noc.
  2. Rano do słoika dokładamy owoce, posiekaną czekoladę. Dekorujemy listkami mięty.

Przechowywanie: W szczelnie zakręconym słoiku do 2 dni. Dodatki w postaci owoców i czekolady najlepiej dodawać na świeżo.

Poniżej możecie bezpłatnie pobrać listę zakupów do wydruku.

Pobierz listę zakupów

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Rolmlecz.

4 komentarze
2

Podobne posty:

4 komentarze

CEL Poznań 26/08/2021 - 7:19 am

Pyszne i zdrowe. Nasza córka uwielbia „nocną owsiankę”. Szybkie danie w 5 minut, pozdrawiamy:)

Odpowiedz
Andrzej 27/08/2021 - 9:39 am

Omlet mnie kupił, całkowicie. Chociaż szkołę mam dawno za sobą, będę robił, aż mi się znudzi. Dzięki! 😀

Odpowiedz
Krzysiek 27/08/2021 - 1:20 pm

Uwielbiam te pankejki – robiłem je nie raz, ale zaraz serka waniliowego wybierałem skyr – tez mega polecam :).

Odpowiedz
Gotująca Mama 30/08/2021 - 7:34 pm

Uwielbiam taki puszysty omlet. Często jednak nie chce mi się rozgrzewać piekarnika i robię go na patelni. Średnia moc palnika i pokrywka na patelnię całkiem dobrze dają radę.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies