Tirokafteri z pieczonymi pomidorkami

przez Malwina

Dzień dobry,

Ten słony i lekko pikantny sos świetnie komponuje się ze słodkimi pieczonymi pomidorkami. Można w nim zanurzać kawałki warzyw, grissini, krakersy lub rozsmarować na chrupiącej grzance. Każdy sposób będzie dobry, aby móc cieszyć się jego smakiem.

To mój kolejny przepis w ramach kulinarnej podróży przez Połówysep Peloponeski. Zachęcam Was do zapoznania się z wcześniejszymi przepisami w zakładce kuchnia grecka.

Tirokafteri z pieczonymi pomidorkami

1 porcja ma 202 kcal (8 B, 5 W, 17 T)

Składniki (na 3 porcje):

  • 150 g sera feta
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • Odrobina drobno posiekanej zielonej papryczki chili
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Nasiona czarnuszki i zaatar do posypania
  • Do podania: lagana chleb z sezamem

Sposób przygotowania:

  1. Ser, jogurt, ocet i chili blendujemy na gładki i puszysty dip. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  2. Pomidorki kroimy na pół, układamy w naczynku żaroodpornym skórą do dołu. Oprószamy oregano. Pieczemy w temp. 180 stopni (grzałka góra dół) przez około 25-30 minut. Studzimy.
  3. Sos nakładamy do miseczki, na wierzchu układamy pieczone pomidorki, skrapiamy oliwą. Posypujemy zaatarem i czarnuszką. Podajemy z dodatkiem pieczywa. Postawiłam na chleb z sezamem lagana, ale równie dobrze sprawdzą się opieczone kromki dobrego chleba na zakwasie.
0 komentarz
1

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies