Dzień dobry,
Ten słony i lekko pikantny sos świetnie komponuje się ze słodkimi pieczonymi pomidorkami. Można w nim zanurzać kawałki warzyw, grissini, krakersy lub rozsmarować na chrupiącej grzance. Każdy sposób będzie dobry, aby móc cieszyć się jego smakiem.
To mój kolejny przepis w ramach kulinarnej podróży przez Połówysep Peloponeski. Zachęcam Was do zapoznania się z wcześniejszymi przepisami w zakładce kuchnia grecka.
Tirokafteri z pieczonymi pomidorkami
1 porcja ma 202 kcal (8 B, 5 W, 17 T)
Składniki (na 3 porcje):
- 150 g sera feta
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
- Odrobina drobno posiekanej zielonej papryczki chili
- 200 g pomidorków koktajlowych
- Pół łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka oliwy
- Nasiona czarnuszki i zaatar do posypania
- Do podania: lagana chleb z sezamem
Sposób przygotowania:
- Ser, jogurt, ocet i chili blendujemy na gładki i puszysty dip. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- Pomidorki kroimy na pół, układamy w naczynku żaroodpornym skórą do dołu. Oprószamy oregano. Pieczemy w temp. 180 stopni (grzałka góra dół) przez około 25-30 minut. Studzimy.
- Sos nakładamy do miseczki, na wierzchu układamy pieczone pomidorki, skrapiamy oliwą. Posypujemy zaatarem i czarnuszką. Podajemy z dodatkiem pieczywa. Postawiłam na chleb z sezamem lagana, ale równie dobrze sprawdzą się opieczone kromki dobrego chleba na zakwasie.