Kurczak pieczony z ziemniakami

przez Malwina

Dzień dobry

Kontynuujemy podróż przez kuchnię grecką. Pora na kilka propozycji obiadowych. Zaczynamy od soczystego kurczaka marynowanego w ziołach, czosnku i cytrynie. Tak przygotowane mięso jest lekkie i niezwykle aromatyczne. Upiekłam je z dodatkiem młodych ziemniaków, sporej ilości cebuli i oliwek. Powstał wyjątkowo pyszny posiłek, idealna na rodzinny obiad.

Na blaszkę do pieczenia możecie dorzucić dowolne warzywa, które macie akurat pod ręką. Doskonale sprawdzi się cukinia, bakłażan, jędrne pomidory, marchewka czy kabaczek. Pamiętacie pokroić je wcześniej w grubszą kostkę i delikatnie skropić oliwą.

Kurczak pieczony z ziemniakami

1porcja ma 496 kcal (28 B, 29 W, 29 T)

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 g elementów z kurczaka
  • Marynata do mięsa: 3 łyżki oliwy, 3 łyżeczki suszonego oregano, 1/3 łyżeczki suszonej bazylii, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, 3 duże ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, sól i czarny pieprz
  • 600 g ziemniaków, najlepiej młodych w skórkach
  • 2 białe cebule, posiekane w piórka
  • 1 cytryna, pokrojona w plasterki
  • Sól
  • 1 łyżka oliwy
  • 50 g czarnych oliwek lub innych ulubionych

Jak zrobić kurczaka pieczonego z ziemniakami?

  1. W miseczce połączcie składniki marynaty: oliwę, suszone zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i sporo czarnego pieprzu. Mięso natrzyjcie powstałą marynatą i odstawcie do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc lub dobę. Zamknijcie szczelnie pojemnik, aby pozostałe produkty w lodówce nie przeszły zapachem surowego mięsa.
  2. Przed planowaną obróbką ocieplcie mięso przez 15 minut. Ułóżcie je w dużym naczyniu żaroodpornym razem z pokrojonymi w kawałki ziemniakami i cebulą. Całość polejcie pozostałą łyżką oliwy i oprószcie solą. Na wierzchu ułóżcie plastry cytryny.
  3. Piekarnik nagrzejcie do 190 stopni z termoobiegiem. Danie pieczcie przez godzinę (lub dłużej do miękkości warzyw i mięsa), a na 10 minut przed końcem dorzućcie do naczynia oliwki.

Kurczaka pieczonego z ziemniakami podajemy na ciepło (danie można odgrzać kolejnego dnia pod przykryciem w piekarniku lub mikrofalówce). Najlepiej smakuje z dodatkiem sosu tzatziki lib dipu z serem feta. Jako dodatkową porcję warzyw można podać do obiadu sałatkę grecką.

0 komentarz
2

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies