Miska śniadaniowa z łososiem i jajkiem

przez Malwina

Dzień dobry,

Tym razem mam dla Was prostą i pyszną propozycję na szybkie śniadanie z jajkiem w roli głównej. To miska po brzegi wypełniona dobrym jedzeniem.

Ostatnio takie szybkie miski to podstawa naszych śniadań i kolacji, a przy okazji dobry sposób na wykorzystanie wszelkich resztek. Tu wersja „na bogato” z piklowanym łososiem, burakami i musztardowym jogurtem. Wygląda przepięknie i smakuje jeszcze lepiej. Polecam wypróbować mój przepis.

Śniadaniowa miska z jajkiem i łososiem

Składniki (na 1 porcję):

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka gładkiej delikatnej musztardy
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól do smaku
  • 80 g ugotowanej ciecierzycy lub konserwowej (waga po odcieku) + pół łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 mały pieczony burak (80 g)
  • 30 g gravlaxa z łososia
  • Pół łyżeczki marynowanych kaparów
  • 1 jajko
  • Sól do smaku
  • Mała garść ulubionej sałaty lub mieszanki sałat
  • Olej i/lub masło klarowane do smażenia
  • Do posypania: koperek, czarnuszka, płatki chili, neutralna w smaku oliwa do polania
  • Do podania: cząstka cytryny do skropienia

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt grecki mieszamy z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą. Jeśli musztarda jest ostrzejsza w smaku, można zrównoważyć smak sosu odrobiną miodu lub syropu klonowego.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło, wrzucamy ciecierzycę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy paprykę wędzoną, przesmażamy przez 30 sekund.
  3. Buraka kroimy w kawałki, gravlax w bardzo cienkie plastry.
  4. Na drugiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła lub oliwy, wbijamy jajko, oprószamy solą, smażymy do preferowanego ścięcia żółtka.
  5. Zimny jogurt przekładamy do miski, kolejno na nim kładziemy jajko, ciecierzycę, sałatę skropioną oliwą, łososia, buraki, kapary. Posypujemy koperkiem, czarnuszką, chili. Podajemy od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem świeżej bagietki. Do miski warto dołożyć cząstkę cytryny.
2 komentarze
3

Podobne posty:

2 komentarze

Zuza 11/12/2020 - 1:08 pm

Rzeczywiście prezentuje się wyśmienicie :O jak z dobrej knajpy!

Odpowiedz
Mateusz 11/01/2021 - 11:25 am

Świetny pomysł na alternatywę dla tradycyjnych śniadań!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies