Miodowo-musztardowe szaszłyki z kurczaka. Ziemniaki zapiekane z ricottą.

przez Malwina
Miodowo-musztardowe szaszłyki z kurczaka

Ostatnio przesadziłam z ilością zakupionej ricotty. Będąc na zakupach w Lidlu zauważyłam, iż spora jej ilość (zapewne po tygodniu włoskim) jest przeceniona z racji zbliżającego się terminu ważności. Wszystkie były ważne jeszcze przez tydzień, a ich cena po promocji (niespełna 1,6zł za opakowanie) skutecznie mnie skusiła. Tym samym przywlokłam do domu kilka opakowań. Pierwotnie chciałam upiec z niej sernik, jednak nikt w domu nie miał ochoty na ciasto. Ostatecznie postanowiłam zrobić purre ziemniaczane z jej dodatkiem i całość zapiec. Ziemniaki w tej formie na tyle posmakowały Połówkowi, że jadł je ostatnio praktycznie każdego dnia. Wczoraj jako dodatek do nich zrobiłam szaszłyki drobiowe w marynacie miodowo-musztardowej. Wykorzystałam do nich musztardę z oferty tygodnia amerykańskiego z Lidla, o której Wam ostatnio wspominałam. Sama rzadko jadam musztardę, a jeśli już mam na nią ochotę, robię wówczas domową musztardę z całymi ziarnami gorczycy i koperkiem. Gładkie musztardy kupuję od czasu do czasu ,  wykorzystuję je do dressingów do sałat bądź też jako składnik marynat. 
Miodowo-musztardowe szaszłyki z kurczaka
MIODOWO-MUSZTARDOWE SZASZŁYKI Z KURCZAKA

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g piersi z kurczaka (bez polędwiczek*)
  • marynata: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki gładkiej musztardy, 1/4 łyżeczki pieprzu, łyżeczka ostrej wędzonej papryki
  • ulubione warzywa, np. pieczarki, papryka, cebulki
  • patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej przez pół godziny w zimnej wodzie**)
Mięso kroimy w grubszą kostkę. Łączymy wszystkie składniki marynaty, wkładamy do niej mięso i odkładamy na minimum pół godziny do lodówki (najlepiej na całą noc). Na patyczki nabijamy na zmianę mięso i warzywa. Grillujemy na patelni ze wszystkich stron. Możemy je także upiec na ruszcie w piekarniku (temp. 180 stopni przez około 20-25 minut). Ja do marynaty włożyłam także cebulę.

Całkowity czas przygotowania (bez czasu marynowania): 30 minut.

* do szaszłyków zawsze dodaję filety bez polędwiczek, a polędwiczki wykorzystuję jako dodatek do sałatek lub panini
** zapobiega to paleniu się patyczków

Miodowo-musztardowe szaszłyki z kurczaka

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z RICOTTĄ I ROZMARYNEM
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g ricotty
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu, drobno posiekanego (lub łyżeczka suszonego)
  • sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy ziemniaki, dodajemy mleko, ricottę i ubijamy całość tłuczkiem na gładką masę. Dodajemy rozmaryn, szczypiorek, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Masę ziemniaczaną przekładamy do 4 dużych kokilek lub 8 mniejszych i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni***. Pieczemy, aż wierzch ładnie się zrumieni. 
*** ja ziemniaki piekłam razem z szaszłykami przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, dlatego ich wierzch nie zrumienił się zbytnio. 
22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

Madame Edith 13/07/2012 - 7:06 am

Malwinko,

wspaniały przepis! Doskonały na wakacyjnego grilla w ogrodzie, ale i w domu. Bardzo lubię szaszłyki z kurczaka i jeszcze ten pyszny sos musztardodo-miodowy… pycha! Że o ziemniaczkach nie wspomnę 🙂

Miłego dnia,
Edith

Odpowiedz
Aga 13/07/2012 - 7:35 am

Super marynata! Takie szaszłyki muszą być pyszne!

Odpowiedz
Tomek gotuje 13/07/2012 - 7:59 am

Lubię wszystko co miodowo-musztardowe 🙂 Takie szaszłyki by mi dobrze zrobiły, bo to chude mięso i warzywa, a przez ostatni tydzień poszalałem trochę z kalorycznymi potrawami 😉

Odpowiedz
Kamila 13/07/2012 - 8:22 am

Smaczne połączenie, podoba mi się 🙂

Odpowiedz
Amy 13/07/2012 - 8:25 am

Szkoda, że w moich okolicach tak ciężko zakupić riccotę. Jak tylko uda mi się ją kupię, to wrócę do Twojego przepisu:-).

Odpowiedz
Malwina 13/07/2012 - 8:38 am

Amy, jeśli masz gdzieś blisko Lidla to zobacz, może tam dostaniesz.

Odpowiedz
AnnaA-G 13/07/2012 - 8:38 am

Genialny pomysł, my także lubimy tę musztardę:):)ja letnio, aż czuję zapach:)

Odpowiedz
Gula 13/07/2012 - 8:59 am

Podoba mi się pomysł na ziemniaki:)

Odpowiedz
kuchenny bałagan 13/07/2012 - 5:28 pm

Szaszłyki pysznie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 13/07/2012 - 7:23 pm

mniaam! nie ma co, wpadam do Ciebie na obiad ;]

Odpowiedz
Beatrice 13/07/2012 - 7:35 pm

świetny przepis! szaszłyki uwielbiam, a takim połączeniu rewelacja!

Odpowiedz
Agata Pachla 13/07/2012 - 8:11 pm

Lekko i zdrowo, czyli tak jak lubię 🙂

Odpowiedz
marinia 13/07/2012 - 8:17 pm

Twoje szaszłyczki wyglądają przepięknie. Takie małe dzieło sztuki na patyczku 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 14/07/2012 - 12:36 pm

szaszłyki prezentują się rewelacyjnie, porwałabym chętnie jednego ze zdjęcia!
A musztarda w marynacie do kurczaka to mój ulubiony składnik. 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 14/07/2012 - 1:07 pm

Oj to koniecznie muszę się skusić na ziemniaki z ricottą:) … wygladają pysznie:) buziaka zasyłam:)

Odpowiedz
Biedr_ona 16/07/2012 - 9:33 pm Odpowiedz
Anonimowy 18/04/2013 - 4:59 pm

Szaszłyczki przepyszne, tylko ja jeszcze dodałam cukinię i zrobiłam sos czosnkowy. Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 18/04/2013 - 7:05 pm

Bardzo się cieszę. Mój Połówek niestety nie przepada za cukinią, nad czym bardzo ubolewam 🙁

pozdrawiam serdecznie

Malwinna

Odpowiedz
Anonimowy 05/05/2014 - 7:54 am

sprawdzone – pycha! marynata miodowo-musztardowa świetnie pasuje do kurczaka

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Magda Fa 07/08/2017 - 9:10 am

Wspaniałe zestawienie 🙂 Tylko czym zastąpić sos sojowy w marynacie do kurczaka – dzieci nie jedzą soi???
Pozdrawiam ciepło, Magda

Odpowiedz
Malwina 07/08/2017 - 9:12 am

Pozostaje sól plus troszkę wody do otrzymania rzadszej konsystencji marynaty.

Odpowiedz
wedelka 25/04/2018 - 7:51 am

Dziękuję za przepis. Szaszłyki wyszły bardzo smaczne. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies