Ostatnio przesadziłam z ilością zakupionej ricotty. Będąc na zakupach w Lidlu zauważyłam, iż spora jej ilość (zapewne po tygodniu włoskim) jest przeceniona z racji zbliżającego się terminu ważności. Wszystkie były ważne jeszcze przez tydzień, a ich cena po promocji (niespełna 1,6zł za opakowanie) skutecznie mnie skusiła. Tym samym przywlokłam do domu kilka opakowań. Pierwotnie chciałam upiec z niej sernik, jednak nikt w domu nie miał ochoty na ciasto. Ostatecznie postanowiłam zrobić purre ziemniaczane z jej dodatkiem i całość zapiec. Ziemniaki w tej formie na tyle posmakowały Połówkowi, że jadł je ostatnio praktycznie każdego dnia. Wczoraj jako dodatek do nich zrobiłam szaszłyki drobiowe w marynacie miodowo-musztardowej. Wykorzystałam do nich musztardę z oferty tygodnia amerykańskiego z Lidla, o której Wam ostatnio wspominałam. Sama rzadko jadam musztardę, a jeśli już mam na nią ochotę, robię wówczas domową musztardę z całymi ziarnami gorczycy i koperkiem. Gładkie musztardy kupuję od czasu do czasu , wykorzystuję je do dressingów do sałat bądź też jako składnik marynat.
MIODOWO-MUSZTARDOWE SZASZŁYKI Z KURCZAKA
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 500 g piersi z kurczaka (bez polędwiczek*)
- marynata: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki gładkiej musztardy, 1/4 łyżeczki pieprzu, łyżeczka ostrej wędzonej papryki
- ulubione warzywa, np. pieczarki, papryka, cebulki
- patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej przez pół godziny w zimnej wodzie**)
Mięso kroimy w grubszą kostkę. Łączymy wszystkie składniki marynaty, wkładamy do niej mięso i odkładamy na minimum pół godziny do lodówki (najlepiej na całą noc). Na patyczki nabijamy na zmianę mięso i warzywa. Grillujemy na patelni ze wszystkich stron. Możemy je także upiec na ruszcie w piekarniku (temp. 180 stopni przez około 20-25 minut). Ja do marynaty włożyłam także cebulę.
Całkowity czas przygotowania (bez czasu marynowania): 30 minut.
* do szaszłyków zawsze dodaję filety bez polędwiczek, a polędwiczki wykorzystuję jako dodatek do sałatek lub panini
** zapobiega to paleniu się patyczków
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z RICOTTĄ I ROZMARYNEM
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
[przepis własny]
- 1 kg ziemniaków
- 250 g ricotty
- 100 ml mleka
- 4 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
- 2 łyżeczki świeżego rozmarynu, drobno posiekanego (lub łyżeczka suszonego)
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy ziemniaki, dodajemy mleko, ricottę i ubijamy całość tłuczkiem na gładką masę. Dodajemy rozmaryn, szczypiorek, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Masę ziemniaczaną przekładamy do 4 dużych kokilek lub 8 mniejszych i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni***. Pieczemy, aż wierzch ładnie się zrumieni.
*** ja ziemniaki piekłam razem z szaszłykami przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, dlatego ich wierzch nie zrumienił się zbytnio.
22 komentarze
Malwinko,
wspaniały przepis! Doskonały na wakacyjnego grilla w ogrodzie, ale i w domu. Bardzo lubię szaszłyki z kurczaka i jeszcze ten pyszny sos musztardodo-miodowy… pycha! Że o ziemniaczkach nie wspomnę 🙂
Miłego dnia,
Edith
Super marynata! Takie szaszłyki muszą być pyszne!
Lubię wszystko co miodowo-musztardowe 🙂 Takie szaszłyki by mi dobrze zrobiły, bo to chude mięso i warzywa, a przez ostatni tydzień poszalałem trochę z kalorycznymi potrawami 😉
Smaczne połączenie, podoba mi się 🙂
Szkoda, że w moich okolicach tak ciężko zakupić riccotę. Jak tylko uda mi się ją kupię, to wrócę do Twojego przepisu:-).
Amy, jeśli masz gdzieś blisko Lidla to zobacz, może tam dostaniesz.
Genialny pomysł, my także lubimy tę musztardę:):)ja letnio, aż czuję zapach:)
Podoba mi się pomysł na ziemniaki:)
Szaszłyki pysznie wyglądają 🙂
mniaam! nie ma co, wpadam do Ciebie na obiad ;]
świetny przepis! szaszłyki uwielbiam, a takim połączeniu rewelacja!
Lekko i zdrowo, czyli tak jak lubię 🙂
Twoje szaszłyczki wyglądają przepięknie. Takie małe dzieło sztuki na patyczku 🙂
szaszłyki prezentują się rewelacyjnie, porwałabym chętnie jednego ze zdjęcia!
A musztarda w marynacie do kurczaka to mój ulubiony składnik. 🙂
Oj to koniecznie muszę się skusić na ziemniaki z ricottą:) … wygladają pysznie:) buziaka zasyłam:)
Pyszne!
http://www.przysmakiewy.pl
Szaszłyczki przepyszne, tylko ja jeszcze dodałam cukinię i zrobiłam sos czosnkowy. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę. Mój Połówek niestety nie przepada za cukinią, nad czym bardzo ubolewam 🙁
pozdrawiam serdecznie
Malwinna
sprawdzone – pycha! marynata miodowo-musztardowa świetnie pasuje do kurczaka
pozdrawiam
Marta
Wspaniałe zestawienie 🙂 Tylko czym zastąpić sos sojowy w marynacie do kurczaka – dzieci nie jedzą soi???
Pozdrawiam ciepło, Magda
Pozostaje sól plus troszkę wody do otrzymania rzadszej konsystencji marynaty.
Dziękuję za przepis. Szaszłyki wyszły bardzo smaczne. Pozdrawiam 🙂