Szaszłyki ziołowe

przez Malwina
Szaszłyki ziołowe

Szaszłyki zawsze będą mi się kojarzyć z ciepłymi letnimi dniami. Nie musicie jednak czekać do następnych wakacji, aby móc sobie je przygotować. Wystarczy, że do ich przygotowania użyjecie patelni grillowej lub piekarnika. Te szaszłyki są niezwykle aromatyczne za sprawą dużej ilości ziół i soku z cytryny. Świetnie skomponowały się z lekką sałatką na bazie warzyw i chlebkami z patelni.

Szaszłyki z ziołami

SZASZŁYKI ZIOŁOWE

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół łyżeczki susznego rozmarynu
  • pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • do podania: chlebki z patelni, sos jogurtowy ze szczypiorkiem, ulubiona sałata
Oliwę mieszamy z czosnkiem, pokruszonym rozmarynem, natką, tymiankiem, oregano, bazylią i sokiem z cytryny (możecie dodać dodatkowo odrobinę skórki otartej z cytryny). Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Na patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone przez 30 minut w zimnej wodzie), nabijamy kawałki mięsa. Grillujemy je na patelni z obu stron. Możecie je także przygotować na ogrodowym grillu lub w piekarniku (w temp. 180 stopni przez około 20 minut). Jako dodatek do szaszłyków podałam chlebki z patelni, sałatę z warzywami i vinaigrettem oraz sos jogurtowy ze szczypiorkiem
Szaszłyki a grilla

Szaszłyki ziołowe

Czas przygotowania (bez czasu marynowania mięsa): 20 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Josia 27/10/2013 - 5:44 pm

Pysznie wyglądająca propozycja.
Idealne szaszłyki na obecne babie lato 😉

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 27/10/2013 - 5:47 pm

Spałaszowałabym z chęcią. Idealnie przyprawione!

Odpowiedz
Jey 27/10/2013 - 6:49 pm

prezentują się bardzo fajnie 🙂 taka sałatka na szaszłyku.

Odpowiedz
Justyna Bąk 27/10/2013 - 6:54 pm

wygląda mega smacznie:)

Odpowiedz
Jasper 27/10/2013 - 8:57 pm

ten zestaw zawsze budzi we mnie miłe skojarzenia wakacji i ciepła – dzięki za smaczne przypomnienie:)

Odpowiedz
Marzena 28/10/2013 - 12:31 am

Wygladaja mega apetycznie! Zwlaszcza na drugim zdjeciu od gory… az mi slinka pociekla i zatesknilam za grillowaniem:)

Odpowiedz
tu-tusia 28/10/2013 - 8:58 am

Jak zwykle pysznie u Ciebie 🙂

Odpowiedz
JustInka 28/10/2013 - 11:47 am

Cudowna propozycja 🙂 Patyk będzie zachwycony !

Odpowiedz
Maggie 29/10/2013 - 12:19 pm

Faktycznie wyglada szalenie letnio i wakacyjnie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 30/10/2013 - 1:22 pm

Lato… lato tak mi się marzy! I taka potrawa na świeżym powietrzu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies