Čevapčiči, czyli kebab po bałkańsku

przez Malwina

To już przedostatni przepis w naszej podróży przez Bałkany. Mam nadzieję, że dania, które prezentowałam przez ostatni tydzień, przypadły Wam do gustu. Pora na klasyk, czyli Čevapčiči.

Čevapčiči przygotowuje się na bazie mieszanego mięsa, w zależności od regionu skład może się różnić. Moja wersja jest na bazie cielęciny i jagnięciny, ale oczywiście równie dobrze możecie zrobić cevapi z wołowiny wymieszanej z wieprzowiną. Też będzie smacznie, choć efekt będzie inny. Mam nadzieję, że wykorzystacie mój przepis już za tydzień w trakcie majówki.

Čevapčiči, czyli kebab po bałkańsku

1 sztuka ma 72 kcal (13 B, 0 W, 2 T)

Składniki (na 6 sztuk):

  • 400 g mielonego mięsa (użyłam 200 g cielęciny i 200 g jagnięciny, można użyć też mieszanki wołowiny, jagnięciny i baraniny, a jeśli do tych dwóch ostatnich nie macie dostępu – zróbcie cevapi na bazie wołowiny)
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • Pół łyżeczki mielonej kolendry
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieszczamy mięso, natkę, czosnek, słodką paprykę, kolendrę, sól i pieprz (nie żałujemy pieprzu). Całość wyrabiamy dokładnie dłonią przez kilka minut.
  2. Sodę mieszamy z łyżką zimnej wody i wlewamy do mięsa. Wyrabiamy dalej przez 2-3 minuty. Jeśli mięso jest dość chude, warto w trakcie wyrabiania dodać do niego 2-3 łyżki zimnej wody. Miskę z mięsem odstawiamy do lodówki na około godzinę.
  3. Mięso przed grillowaniem lub smażeniem należy ocieplić. Dzielimy je na 6 porcji i formujemy podłużne „kiełbaski” wokół szpikulca (moje szpikulce miały 22 cm). Čevapčiči grillujemy po kilka minut z każdej strony, smażymy lub pieczemy w piekarniku.

Z czym podawać Čevapčiči?

Čevapčiči podajcie z lepinja, czyli bałkańskimi chlebkami. Warto przygotować dodatkowo sałatkę szopską lub snezhankę, czyli sałatkę z jogurtu i ogórka. Dobrze sprawdzą się też po prostu pokrojone warzywa (pomidory i papryki) i krążki cebuli. Nie może też zabraknąć ajvaru.

11 komentarzy
2

Podobne posty:

11 komentarzy

Marzena 01/05/2021 - 6:37 pm

Czy można do przygotowania cevaptici użyć mieszanki mięsa wołowego i cielęciny czy lepiej tylko woliwinę?

Odpowiedz
Malwina 02/05/2021 - 10:19 am

Oczywiście można pomieszać 🙂

Odpowiedz
Magda 10/05/2021 - 11:38 am

Jak zgrilować cevapcici w piekarniku ? (temperatura i czas 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/05/2021 - 6:35 am

Magdo, 180 stopni góra-dół przez około 15-20 minut w zależności od grubości.

Odpowiedz
Magda 23/05/2021 - 6:48 am

Bardzo dziękuję. Robiłam na patelni grillowej (i indukcji) i pięknie się opiekły a w środku były surowe (dopiekłam na zwykłem pod przykryciem). Dziś powtórka w piekarniku. Dodam, że robiłam zupę soczewica i kasza jęczmienna. Wymiata. Na stole już 3 raz. Dzięki za wiedzę.

Odpowiedz
Malwina 27/05/2021 - 7:40 am

Na przyszłość mniejsza moc pod patelnią, by miały czas dojść w środku. Cieszę się, że przepis na zupę przypadł Ci do gustu i bardzo dziękuję za komentarz 🙂

Odpowiedz
Beata 10/05/2021 - 7:04 pm

Cały zestaw był przepyszny. Naprawdę warto poświęcić chwilę i przygotować bałkańska ucztę 😊

Odpowiedz
Dziad Bikiniaz 24/06/2021 - 11:42 am

Nie miałem przyjemności jeść, ale ja wolę takie dania na ostro. 😉

Odpowiedz
Marta 13/08/2021 - 2:38 pm

Ojeju – to wygląda obłędnie i pewnie tak samo smakuje! :O

Odpowiedz
JustInka 23/08/2021 - 11:03 am

Miałam okazję jeść tydzień temu w Chorwacji. To mega danie i cieszę się, że natknęłam się na Twój przepis, b chętnie przygotuję to danie w domu! Dzięki!

Odpowiedz
Malwina 24/08/2021 - 5:50 am

Daj znać, gdy uda Ci się wypróbować przepis 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies