Lepinja – pyszny bałkański chleb, idealny do cevapcici i dań z grilla

przez Malwina

Lepinja to płaski chlebek typu flatbread popularny w kuchni bałkańskiej. To idealny dodatek do dań z grilla, gulaszy, warzywnych potrawek (np. sataraš). Można go dowolnie nadziewać, np. zapakować do środka cevapcici, ulubiony sos (ajvar będzie pasować idealnie!) i sałatę.

Sam przepis na lepinja jest prosty, a efekt finalny naprawdę przyjemny dla podniebienia. Do przygotowania chlebków potrzebujemy mąki pszennej, wody lub mleka, drożdży, soli i cukru. Nie ma tu skomplikowanych składników ani technik wyrabiania. Sama układając dzisiejszy przepis, zrobiłam po prostu zwykłe drożdżowe ciasto pszenne – z troszkę większą niż zazwyczaj hydracją i bez oliwy. Po upieczeniu otrzymujemy chlebki z miękkim miąższem, delikatne i jednocześnie puszyste. Odpowiednie wyrobienie ciasta i uformowanie chlebków (należy je formować ręcznie, nie wałkować – wałkując usuniemy z nich powietrze, przez co nam tak ładnie nie wyrosną) jest tu kluczem do sukcesu.

Wypróbujcie koniecznie mój przepis. A już w weekend na blogu pojawią się kolejne ciekawe przepisy z kuchni bałkańskiej, do których te chlebki będą pasować idealnie.

Lepinja

1 chlebek ma 243 kcal (7 B, 52 W, 2 T) – przepis przygotowany na wodzie

Składniki (na 6 chlebków):

  • 2 i 3/4 mąki pszennej chlebowej (400 g)
  • 7 g drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka lub wody w wersji wegańskiej (265 ml)

Sposób przygotowania:

  1. Z wszystkich składników zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, delikatnie podsypując je mąką. Ciasto będzie dość lepiące (wyrabiałam je w robocie). Przekładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do pierwszego rośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  2. Ciasto wyjmujemy na omączony blat, wyrabiamy przez 3-4 minuty, lekko podsypując je mąką. Przekładamy je z powrotem do miski i zostawiamy na drugie rośnięcie na około 45 minut.
  3. Ciasto wyjmujemy ponownie na blat, dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy płaskie bułeczki o grubości około 1 cm. Układamy je w odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub wysypanej delikatnie mąką. Zostawiamy do podrośnięcia na 15-20 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 230 stopni (bez termoobiegu).
  4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy chlebki przez około 8-10 minut, aż urosną i ładnie się zrumienią. Studzimy je na metalowej kratce.

Uwagi: Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 265 ml. Ta informacja jest istotna tylko ze względu na wyliczenie kaloryczności 1 chlebka. Możecie korzystać ze szklanki 200, 220 czy 250 ml.

0 komentarz
2

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies