Bułgarska zupa fasolowa

przez Malwina

Dzień dobry,

Kończymy naszą kulinarną podróż przez Bałkany. Zaczęliśmy od zupy z soczewicy i kaszy, kończymy również na zupie, tym razem fasolowej. Jakby nie patrzeć, to bardzo popularne danie tego regionu.

Bob chorba to bułgarska zupa fasolowa. W najprostszym wariancie to zupa wegetariańska z dodatkiem marchewki, pomidorów oraz mięty kędzierzawej. Ta ostatnia jest łagodniejsza i delikatniejsza w smaku od popularnej mięty pieprzowej. Bardzo dobrze współgra z fasolą i pomidorami.

Moja wersja zupy fasolowej jest z dodatkiem wędzonego salami, które nadało całości bardzo fajnego aromatu. Można użyć też boczku lub innej kiełbasy. W wersji wege pomińcie po prostu ten produkt w przepisie.

Bułgarska zupa fasolowa

1 porcja ma 263 kcal (14 B, 13 W, 15 T)

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 biała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka, obrana, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w grubszą kostkę
  • Pół żółtej papryki, pokrojona w grubszą kostkę
  • 150 g kiełbasy wędzonej lub boczku (użyłam salami wędzonego chorwackiego), pokrojonego
  • 400 g siekanych pomidorów z kartonika (w sezonie użyjcie świeżych słodkich pomidorów, startych na tarce o dużych oczkach)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki posiekanej mięty kędzierzawej
  • 300 g ugotowanej białej fasoli
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
  • Sól i pieprz do smaku
  • Posiekana natka pietruszki do posypania
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, marchewkę i papryki. Smażymy przez kolejne 3 minuty.
  2. Dodajemy kiełbasę lub boczek, przesmażamy przez 3 minuty. Wlewamy pomidory, bulion, dodajemy liść laurowy i miętę. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut do preferowanej miękkości warzyw.
  3. Dodajemy fasolę, czubrycę, doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
  4. Zupę fasolową nalewamy na talerze, podajemy obficie posypaną natką pietruszki.

Wersja wegetariańska

Pomińcie w przepisie kiełbasę/boczek, a do smażenia dodajcie troszkę więcej oleju/oliwy.

1 komentarz
2

Podobne posty:

1 komentarz

Patrycja Reszko 05/05/2021 - 6:56 pm

Bardzo smakowita

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies