Dzień dobry,
Kończymy naszą kulinarną podróż przez Bałkany. Zaczęliśmy od zupy z soczewicy i kaszy, kończymy również na zupie, tym razem fasolowej. Jakby nie patrzeć, to bardzo popularne danie tego regionu.
Bob chorba to bułgarska zupa fasolowa. W najprostszym wariancie to zupa wegetariańska z dodatkiem marchewki, pomidorów oraz mięty kędzierzawej. Ta ostatnia jest łagodniejsza i delikatniejsza w smaku od popularnej mięty pieprzowej. Bardzo dobrze współgra z fasolą i pomidorami.
Moja wersja zupy fasolowej jest z dodatkiem wędzonego salami, które nadało całości bardzo fajnego aromatu. Można użyć też boczku lub innej kiełbasy. W wersji wege pomińcie po prostu ten produkt w przepisie.
Bułgarska zupa fasolowa
1 porcja ma 263 kcal (14 B, 13 W, 15 T)
Składniki (na 4 porcje):
- 1 biała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka, obrana, pokrojona w drobną kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w grubszą kostkę
- Pół żółtej papryki, pokrojona w grubszą kostkę
- 150 g kiełbasy wędzonej lub boczku (użyłam salami wędzonego chorwackiego), pokrojonego
- 400 g siekanych pomidorów z kartonika (w sezonie użyjcie świeżych słodkich pomidorów, startych na tarce o dużych oczkach)
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki posiekanej mięty kędzierzawej
- 300 g ugotowanej białej fasoli
- 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekana natka pietruszki do posypania
- 2 łyżeczki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, marchewkę i papryki. Smażymy przez kolejne 3 minuty.
- Dodajemy kiełbasę lub boczek, przesmażamy przez 3 minuty. Wlewamy pomidory, bulion, dodajemy liść laurowy i miętę. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut do preferowanej miękkości warzyw.
- Dodajemy fasolę, czubrycę, doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
- Zupę fasolową nalewamy na talerze, podajemy obficie posypaną natką pietruszki.
Wersja wegetariańska
Pomińcie w przepisie kiełbasę/boczek, a do smażenia dodajcie troszkę więcej oleju/oliwy.
1 komentarz
Bardzo smakowita