Spetsofai, grecki gulasz z papryki i kiełbasy

przez Malwina
Kiełbasa z papryką i pomidorami

Spetsofai (σπετζοφάι) to tradycyjna potrawa kuchni greckiej, popularna także we Włoszech, składająca się z kiełbasy, papryki i pomidorów. Danie jest niezwykle aromatyczne za sprawą dodatku czerwonego wina i oregano. Na pierwszy rzut oka może Wam się skojarzyć z popularnym w naszym kraju leczo (nie mylić z węgierskim lecso), ma jednak o wiele przyjemniejszy głęboki smak. 
Jak się zapewne domyślacie, Grecy do przygotowania spetsofai używają typowej dla ich kuchni kiełbasy. Loukaniko (λουκάνικο) oznacza w języku greckim kiełbasę. W zależności od regionu wzbogaca się ją o różne dodatki, takie jak nasiona kopru, oregano, kolendra, skórka pomarańczowa i in. Rozglądałam się za nią w sieci, jednak nie znalazłam zbliżonego do niej produktu. Chyba niedługo będzie trzeba pomyśleć o zakupie kilku akcesoriów do domowego wyrobu kiełbasy. Ostatecznie do spetsofai użyłam wiejskiej kiełbasy, którą wyrabia znajomy mojej Mamy. Wy po prostu postawcie na taką, która najbardziej Wam smakuje. 
Brak typowej dla tej kuchni kiełbasy z pewnością zubożył moją potrawę. Nie zmienia to faktu, że gulasz wyszedł nie tylko bardzo aromatyczny, ale i niezwykle smaczny. Próbujcie, kombinujcie. Mam nadzieję, że na Waszych stołach też od czasu do czasu zagości greckie spetsofai. 
Kiełbasa w sosie pomidorowym przepis

SPETSOFAI
(GRECJA)

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 kawałki wędzonej kiełbasy
  • 1 duża czerwona cebula, posiekana w piórka
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana (opcjonalnie)
  • 3 papryki w różnych kolorach(czerwona, żółta i zielona), oczyszczone i pokrojone wkostkę
  • 3/4 lampki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1-2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier do smaku (opcjonalnie) w przypadku kwaśnych pomidorów
Kiełbasę kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i obsmażamy przez kilka minut, aż ładnie się zrumieni. Zdejmujemy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 3-4 minuty. Wlewamy wino i gotujemy przez kilka minut, aż w 3/4 odparuje. Dodajemy liść laurowy, pomidory, paprykę, wlewamy około pół szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut. W razie potrzeby dodajemy więcej wody na patelnię. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy kiełbasę, oregano, przyprawiamy solą i pieprzem  (opcjonalnie cukrem). Gotujemy kolejne 5 minut. Spetsofai podajemy z dodatkiem pieczywa. Po rozłożeniu potrawy pomiędzy miseczki możecie ją dodatkowo posypać pokruszoną fetą.

*wzorowałam się na przepisie ze strony My Greek Dish

Kiełbasa z papryką przepis

Czas przygotowania: 30 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Magda C. 30/04/2014 - 8:58 pm

Smakowicie wygląda ten gulasz 🙂

Odpowiedz
Majana 30/04/2014 - 10:07 pm

Bardzo pysznie się prezentuje Malwinko. Cudowne zdjęcia, aż chce się łapką sięgnąć po widelec i pałaszować 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 01/05/2014 - 5:12 pm

głebia smaków… mniam!

Odpowiedz
Joanna Kmiecik 02/05/2014 - 3:04 pm

zrobiłam dzisiaj i wyszło fantastycznie c: polecam!

Odpowiedz
Malwina 06/05/2014 - 4:50 pm

Miło mi to słyszeć 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 05/05/2014 - 8:08 am

Mega apetyczne danie w sam raz dla mnie!

Odpowiedz
grazyna 05/05/2014 - 6:06 pm

Wow, takie dania uwielbiam 🙂

Odpowiedz
anna rzezniczak 05/05/2014 - 8:04 pm

Mam juz pomysl na jutrzejszy obiad. Dzieki Malwina;-)

Odpowiedz
Anonimowy 06/05/2014 - 11:38 am

Zrobiłam, kolejny pyszny przepis 🙂

Odpowiedz
Malwina 06/05/2014 - 4:51 pm

Cieszę się, że smakowało 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/05/2014 - 8:12 am

Malwi nawet nie wiesz o ilu ciekawych rzeczach po raz pierwszy w życiu słysze dzięki Twojemu blogowi i pasji:). Dziękuję Ci za to:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies