Zupa z soczewicy i kaszy jęczmiennej

przez Malwina

Dzień dobry,

Dziś rozpoczynamy na blogu małą kulinarną podróż, a miejscem naszego startu są Bałkany. Poznamy bliżej kilka ciekawych przepisów, głównie w kuchni serbskiej i bułgarskiej. Na pierwszy ogień idzie bardzo prosta i zaskakująca smaczna zupa z soczewicy i kaszy jęczmiennej.

Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom, które mają do zrzucenia kilka kilogramów, zupa jest bowiem niskokaloryczna i dość pożywna. Obowiązkowo posypcie ją obficie posiekaną natką pietruszki.

Zupa z soczewicy i kaszy jęczmiennej

1 porcja ma 150 kcal (6 B, 20 W, 3 T)

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 duża biała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • Mały kawałek ostrej papryki, drobno posiekany (opcjonalnie)
  • 1 duża marchewka (150 g)
  • 400 g siekanych pomidorów z kartonika
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 50 g zielonej soczewicy (suche ziarno)
  • 50 g kaszy jęczmiennej łamanej
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
  • Sól i sporo czarnego pieprzu do smaku
  • Opcjonalnie odrobina erytrolu lub cukru do przełamania smaku, jeśli pomidory są dość kwaśne
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia
  • Do posypania: posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obieramy, kroimy w niedużą kostkę.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek, chili (jeśli używamy) i marchewkę, smażymy przez 2-3 minuty.
  3. Do garnka wlewamy pomidory, przesmażamy. Dodajemy wywar i zagotowujemy. Dorzucamy liście laurowe, wsypujemy soczewicę i kaszę. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (u mnie zajęło to około 25 minut). Pod koniec dodajemy czubrycę, doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli pomidory były dość kwaśne, można przełamać smak zupy odrobiną erytrolu lub cukru. Zupę podajemy obficie posypaną natką pietruszki.

Uwagi: Pamiętajcie, że zupa podczas stygnięcia mocno zgęstnieje za sprawą dodatku kaszy.

3 komentarze
3

Podobne posty:

3 komentarze

Ola 29/04/2021 - 6:45 pm

Przepyszna zupa, mimo że robiłam bez dodatku czubrycy. Następnym razem ugotuję od razu podwójną porcję.

Odpowiedz
Ewa 28/12/2021 - 3:46 am

Zupa wygląda bardzo apetycznie i zabieram się do jej zrobienia☺️. Czy czubrycę można czymś o podobnym smaku zastąpić? Mieszkam w południowo- wsch Azji i tutaj nigdzie nie można znaleść takiej przyprawy😣

Odpowiedz
Malwina 29/12/2021 - 8:06 am

Dodaj słodką paprykę, troszkę ostrej, czosnek suszony, cząber i natkę pietruszki.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies