Zupa z pieczonej marchewki i papryki

przez Malwina

Ostatnio ciągle gotuję kremowe zupy na bazie sezonowych warzyw. Po pomidorowym szaleństwie przyszła pora także na paprykę. Dzisiejsza zupa jest niezwykle aromatyczna i lekko pikantna za sprawą dodatku wędzonej papryki. Jej kolor przypomina mi o nadchodzącej jesieni. Możecie ją podać z grzankami lub posypać uprażonym słonecznikiem. 

Przepis dodaję do akcji Shinju-Paprykujemy 3 oraz akcji Ani- Warzywa psiankowate. 

ZUPA Z PIECZONEJ MARCHEWKI I PAPRYKI

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 3 duże marchewki (400 g)
  • 2 duże czerwone papryki (400 g)
  • 2 duże cebule
  • kilka gałązek świeżego tymianku, drobno posiekanego
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 650 ml bulionu warzywnego*
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki proszku**
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: grzanki (u mnie z chleba razowego)
Marchew obieramy, kroimy w plastry. Papryki oczyszczamy, kroimy na pół. Obrane cebule kroimy na ćwiartki. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym (paprykę skórką do góry) i lekko kropimy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut, aż skórka papryki pomarszczy się i zaczną pojawiać się na niej czarne plamy. Gorącą paprykę wkładamy do woreczka foliowego, zamykamy go i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z papryki skórkę, kroimy ją w mniejsze kawałki. Cebulę także siekamy. 
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i smażymy 30 sekund. Dodajemy marchew, cebulę i paprykę, smażymy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy kmin rzymski, ostrą wędzoną paprykę, tymianek, całość zalewamy bulionem i gotujemy 10-15 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, miksujemy blenderem na gładką masę. Podajemy udekorowaną grzankami. 
* jeśli chcemy otrzymać gęstszą zupę, należy zmniejszyć ilość bulionu o 150 ml
** jeśli nie macie ostrej wędzonej papryki, możecie użyć papryki słodkiej i dodać do zupy cayenne lub posiekane chili
*** zupę można także posypać uprażonym słonecznikiem
25 komentarzy
0

Podobne posty:

25 komentarzy

Maggie 06/09/2012 - 11:01 am

Jak tylko spojrzalam na zdjecie, wiedzialam, ze to ty. Swietna zupa (no i w nawet mozesz ja zjesc :))

Odpowiedz
Siekierą po Jajach 06/09/2012 - 11:03 am

Ja robię krem ze smażonej marchwi, ale w sumie pieczona i z papryką… Musze spróbować!

Odpowiedz
Drui... 06/09/2012 - 11:09 am

U mnie dzisiaj będzie robiona marchewkowa. Jak mi posmakuje to i spróbuję Twoją wersję. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Kruszynka 06/09/2012 - 11:18 am

Może być smaczna 😉

Odpowiedz
Zielaczek 06/09/2012 - 11:20 am

Super propozycja. Mam tylko pytanie. Od jakiegoś czasu szukam wędzonej papryki i nie mogę znaleźć. Gdzie można ją kupić?

Odpowiedz
Malwina 07/09/2012 - 7:11 am

Zamawiam na stronie skworcu. W asortymencie mają zarówno słodką, jak i ostrą wędzoną

Odpowiedz
Kermeet 06/09/2012 - 11:33 am

Ciekawie musi smakować ta zupa 🙂

Odpowiedz
Grażyna 06/09/2012 - 11:38 am

Ja także ostatnio wzięłam się za wykorzystywanie owoców późnego lata.. Wrzesień to mój ulubiony miesiąc roku.

Początkowo po kolorze myslałam, że robisz zupę z dyni.. ale pozory mylą 😉
Nie jadłam jeszcze nigdy takiej zupy 🙂

Odpowiedz
Beatrice 06/09/2012 - 2:32 pm

Lubię takie zupki z pieczonych warzyw. Piękny ma kolor i na pewno jest bardzo smaczna 😉

Odpowiedz
Sandra 06/09/2012 - 5:04 pm

Na pewno spróbuję 🙂 musi być pyszna

Odpowiedz
Lola 06/09/2012 - 5:27 pm

CZEŚĆ!:)
Chciałam Cię poinformować, że nominowałam Twój blog do The Versatile Blogger Award. Więcej szczegółów znajdziesz tu: http://commandaria.blogspot.com/2012/09/the-versatile-blogger-award.html
Pozdrawiam!:)

Odpowiedz
Malwina 07/09/2012 - 7:11 am

Dziękuję Ci ślicznie!

Odpowiedz
teenager ;) 06/09/2012 - 5:47 pm

znakomita zupka ,pełna zdrowia , pycha !

Odpowiedz
Dorota+Darek 06/09/2012 - 6:48 pm

Dzięki Tobie kmin rzymski zagościł w mojej kuchni i jest obowiązkowym dodatkiem do dań z marchewką w składzie 🙂 Tak myślałam, że w tym daniu się pojawi 🙂 super przepis!

Odpowiedz
Tomek gotuje 06/09/2012 - 7:13 pm

Pięknie wygląda, ten pomarańczowy kolor przypomina lato 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 06/09/2012 - 8:14 pm

zupy krem to ideal 😉

Odpowiedz
Ślinka Cieknie 06/09/2012 - 9:02 pm

Smakowicie to wygląda! 🙂 Marchewkowo-paprykowego kremu jeszcze nie jadłam, ale chętnie spróbuję! 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 07/09/2012 - 5:14 am

Musi być obłędna!!! kocham to połączenie smaków 😀

Odpowiedz
mlynki w kuchni 07/09/2012 - 9:33 pm

Wygląda pysznie i aromatycznie! Pozdrawiam ciepło;)

Odpowiedz
spice eM 08/09/2012 - 7:35 am

fajnie, z papryką może być … zupełnie inaczej 🙂

pozdrawiam i zapraszam tez do mnie 🙂

http://spicemonique.blogspot.com/

Odpowiedz
bartoldzik 08/09/2012 - 7:05 pm

No kawałek pięknej zupy, właściwie talerz 🙂

Odpowiedz
Alina w Krainie Smaków 08/09/2012 - 7:38 pm

Z dodatkiem prażonego słonecznika, a ja zawsze grzanki i grzanki, fajny pomysł:) Z pieczonych warzyw jeszcze nie robiłam, z pewnością pyszne!

Odpowiedz
Anonimowy 19/11/2012 - 6:00 pm

Zupka jest pyszna, niestety dla nas głodomorów z podanej porcji wychodzą tylko 2 talerze zupy.. dla 4 osób muszę zwiększyć proporcje dwukrotnie – ale warto 🙂 polecam!

Ania

Odpowiedz
Malwina 19/11/2012 - 6:47 pm

Aniu, miło mi, że przypadła Ci do gustu. Ja zupy traktuję raczej jako przystawki, więc z pewnością jednym talerzem nikt się nie naje.

pozdrawiam cieplutko

Malwinna

Odpowiedz
CaKake 10/12/2014 - 1:52 pm

Jest pyszna, właśnie ugotowałam 🙂 Jem z groszkiem ptysiowym 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies