Stir-fry z wołowiną

przez Malwina
Makaron smażony z wołowiną
Stir-fry z wołowiną
Obiad w 15 minut? Nic trudnego! Dania typu stir-fry są idealnym rozwiązaniem w zabiegany dzień. Wystarczy wszystko posiekać i szybko usmażyć na patelni lub w woku. Tym razem mam dla Was makaron smażony z wołowiną. Do tego kilka warzyw, które zapewne znajdziecie w swoich lodówkach i mamy fajne i pożywne danie w azjatyckim klimacie. Kombinujcie z warzywnymi dodatkami i wykorzystajcie to, co akurat macie pod ręką.

Przepis na stir-fry z wołowiną bierze udział w akcji Shinju- Paprykujemy.
Makaron smażony z wołowiną po azjatycku
STIR-FRY Z WOŁOWINĄ


Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g wołowiny (u mnie rostbef)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie marchewki
  • 4 większe cebulki z dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki sosu chili
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • około 160-200 g makaronu do dań z woka
Przygotowanie:
Oczyszczoną wołowinę kroimy w cieniutkie plasterki w poprzek włókien mięsa. Paprykę oczyszczamy, siekamy w podłużne paski. Obrane marchewki kroimy w słupki. Cebulki kroimy w ćwiartki. Czosnek kroimy w plasterki. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy na sicie (możecie go lekko skropić olejem sezamowym). 
Na patelnię lub do woka wlewamy olej (ja użyłam aromatyzowanego oleju z dodatkiem imbiru i trawy cytrynowej). Wrzucamy mięso, smażymy przez 2-3 minuty, aż ładnie się zrumieni. Nie można smażyć mięsa zbyt długo, bo zrobi się twarde. Odkładamy je na talerz. Na patelnię wrzucamy marchewki, paprykę i cebulki, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Dokładamy makaron, mięso, sos rybny, sojowy i chili, mieszamy i chwilkę podgrzewamy. Nakładamy na talerze i podajemy. 
*danie możecie wzbogacić o dodatek innych warzyw, np. pieczarek, małych kolb kukurydzy marynowanych w zalewie, groszku cukrowego itp.

Czas przygotowania: 15 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Marcela 11/09/2014 - 4:06 pm

Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!

Odpowiedz
Aga 11/09/2014 - 5:16 pm

Zapowiada się bardzo smacznie, koniecznie wypróbuję. Przyciągnęły mnie piękne zdjęcia – proste, nieprzekombinowane i świetny pomysł z gazą…chyba wypożyczę go w przyszłości :). Pozdrawiam

Odpowiedz
Jagoda 11/09/2014 - 5:29 pm

Wygląda pysznie, też często robię tego typu stir-fry. Zawsze się sprawdza 🙂 I jest to też niezawodny sposób na pozbycie się resztek z lodówki 😀

Odpowiedz
Justyna Żak 11/09/2014 - 7:17 pm

wygląda smakowicie:)

Odpowiedz
Magda C. 12/09/2014 - 9:59 am

Wygląda to mega smakowicie 🙂

Odpowiedz
Emaliowany Czajnik 12/09/2014 - 9:31 pm

Wygląda zacnie! Ja ostatnio przygotowałam noogle z karmelizowaną cebulą i figami. Równie szybkie i smakowite. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis.

Odpowiedz
JustInka 15/09/2014 - 11:16 am

Pięknie wygląda! Muszę w końcu przygotować strir-fry!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/09/2014 - 12:05 pm

Jeszcze tego typu dania ciągle przede mną 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 03/10/2014 - 6:10 pm

Zapowiada się pysznie, ale te cebulki to dymki jak w liście składników czy szalotki jak w przepisie?

Odpowiedz
Malwina 04/10/2014 - 6:41 am

Chodzi oczywiście o cebulki dymki.

Odpowiedz
Magda 07/10/2014 - 9:45 am

Zrobiłam coś podobnego dzisiaj do bento. wyszło bardzo smaczne i co najważniejsze to mega szybkie danie. Na pewno będzie częstym gościem na moim talerzu 🙂

Odpowiedz
Malwina 07/10/2014 - 9:51 am

Miło mi to słyszeć. To właśnie za szybkość wykonania tak bardzo lubię dania typu stir-fry.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies