Dzień dobry,
Najpopularniejszą sałatką bałkańską jest sałatka szopska, którą przygotowuje się na bazie pomidorów, ogórków, papryki i sera sirene. Jeśli byliście kiedyś w tych rejonach, być może natknęliście się także na snezhankę, czyli sałatkę z gęstego jogurtu i ogórków. Dość nietypową i zapewne wielu osobom kojarzącą się z popularnym tzatziki lub taratorem (bałkańskim chłodnikiem jogurtowym).
Snezhanka jest dość gęsta, dlatego najlepiej przed wymieszaniem składników, przełożyć jogurt na kilka godzin na gęste sito z gazą, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru serwatki, podobnie jak robi się to przy arabskim labnehu. Przyznam, że nie miałam na to zbyt wiele czasu i mój jogurt spędził na sicie kilkadziesiąt minut. Z pewnością po kilku godzinach efekt byłby o wiele lepszy.
Jak smakuje snezhanka? Jest orzeźwiająca, świetnie komponuje się z daniami z grilla. Warto sięgnąć po tej przepis w cieplejsze dni.
Snezhanka – sałatka z jogurtu i ogórków
1 porcja ma 202 kcal (6 B, 7 W, 17 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 250 g gęstego jogurtu bałkańskiego
- 1 mały ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżki orzechów włoskich, prażonych na suchej patelni i posiekanych
- 1 ogórek szklarniowy, obrany i pokrojony w niedużą kostkę (lub kilka ogórków gruntowych)
- 3 łyżeczki posiekanego koperku
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Sito wykładamy gęstą gazą złożoną na pół i umieszczamy na misce. Na gazę przekładamy jogurt i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny lub dłużej (nawet na całą noc). Jogurt powinien zrobić się gęstszy i bardziej kremowy.
- Jogurt przekładamy do miski, dodajemy czosnek, połowę orzechów, ogórka, koperek i sól. Mieszamy. Sałatkę przekładamy do miski, posypujemy pozostałymi orzechami. Podajemy schłodzoną.