Snezhanka – bałkańska sałatka z jogurtu i ogórków

przez Malwina

Dzień dobry,

Najpopularniejszą sałatką bałkańską jest sałatka szopska, którą przygotowuje się na bazie pomidorów, ogórków, papryki i sera sirene. Jeśli byliście kiedyś w tych rejonach, być może natknęliście się także na snezhankę, czyli sałatkę z gęstego jogurtu i ogórków. Dość nietypową i zapewne wielu osobom kojarzącą się z popularnym tzatziki lub taratorem (bałkańskim chłodnikiem jogurtowym).

Snezhanka jest dość gęsta, dlatego najlepiej przed wymieszaniem składników, przełożyć jogurt na kilka godzin na gęste sito z gazą, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru serwatki, podobnie jak robi się to przy arabskim labnehu. Przyznam, że nie miałam na to zbyt wiele czasu i mój jogurt spędził na sicie kilkadziesiąt minut. Z pewnością po kilku godzinach efekt byłby o wiele lepszy.

Jak smakuje snezhanka? Jest orzeźwiająca, świetnie komponuje się z daniami z grilla. Warto sięgnąć po tej przepis w cieplejsze dni.

Snezhanka – sałatka z jogurtu i ogórków

1 porcja ma 202 kcal (6 B, 7 W, 17 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g gęstego jogurtu bałkańskiego
  • 1 mały ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki orzechów włoskich, prażonych na suchej patelni i posiekanych
  • 1 ogórek szklarniowy, obrany i pokrojony w niedużą kostkę (lub kilka ogórków gruntowych)
  • 3 łyżeczki posiekanego koperku
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Sito wykładamy gęstą gazą złożoną na pół i umieszczamy na misce. Na gazę przekładamy jogurt i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny lub dłużej (nawet na całą noc). Jogurt powinien zrobić się gęstszy i bardziej kremowy.
  2. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy czosnek, połowę orzechów, ogórka, koperek i sól. Mieszamy. Sałatkę przekładamy do miski, posypujemy pozostałymi orzechami. Podajemy schłodzoną.
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies