Gulasz wołowy na styl włoski

przez Malwina

Dzień dobry,

Na zimowe chłody poleca się Waszej uwadze gulasz wołowy na styl włoski – pełen smaku i jednocześnie lekki – idealnie wpisze się w dietę na redukcji. Do tego przepisu wybrałam ligawę, która jest chudym mięsem, łatwym i stosunkowo szybkim w obróbce (jak na wołowinę).

Sos na bazie pomidorów podkręciłam czerwonym winem, wzbogaciłam o dodatek drobno pokrojonych warzyw i aromatycznych ziół. Całość wyszła wyjątkowo smacznie, jak na tak minimalistyczny gulasz. Z czym go najlepiej podawać? Sprawdzi się dobre pieczywo, makaron, ryż a nawet kasza, np. pęczek.

Gulasz wołowy na styl włoski

1 porcja ma 252 kcal (30 B, 11 W, 6 T) – cały przepis przygotowany na 10 g oliwy

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 500 g ligawy wołowej, pokrojonej w nieduże kawałki
  • 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 800 g siekanych pomidorów z kartonika
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Sól do smaku
  • Natka pietruszki do posypania
  • Oliwa do smażenia
  • Do podania: pieczywo lub makaron

Sposób przygotowania:

  1. W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy marchewkę i selera, smażymy przez 3 minuty.
  2. Dokładamy mięso, smażymy przez kilka minut, aż włókna na mięsie się zamkną. Wlewamy wino, odparowujemy.
  3. Dodajemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie. Wlewamy tyle wody lub wywaru warzywnego, by mięso było zakryte.
  4. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Po około 1-1,5 godziny ligawa powinna być miękka, jeśli nie jest, gotujemy dłużej.
  5. Dodajemy paprykę, oregano, czosnek granulowany, porwane listki bazylii i sól do smaku. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby gulasz można odparować gotując go bez przykrycia.

Wskazówki:

  • Gulasz jest smaczniejszy kolejnego dnia, dlatego warto przygotować go wcześniej. Można go przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez około 3-4 dni.
  • Smak gulaszu można podkręcić odrobiną chili w płatkach lub ostrej papryki.

Z czym podawać gulasz wołowy?

Gulasz wołowy na styl włoski dobrze smakuje z pieczywem, gotowanym makaronem, ryżem, kaszą pęczak. Pierwszego dnia podawałam go z chlebem, kolejnego ugotowałam do niego makaron tagliatelle.

2 komentarze
5

Podobne posty:

2 komentarze

Bartek 14/01/2021 - 3:27 pm

Pyszności! I jaki prosty. No ja nie jestem mistrzem gotowania, ale chyba się skusze, bo nie widze to niczego, z czym miałbym sobie nie pordzić 😀 Dzięki!

Odpowiedz
Magdalenka 18/01/2021 - 6:35 pm

Gulasz świetny!! Jedyne co, to rodzina nie dała mi posypać pietruszką… ich strata;-)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies