Dzień dobry,
Na zimowe chłody poleca się Waszej uwadze gulasz wołowy na styl włoski – pełen smaku i jednocześnie lekki – idealnie wpisze się w dietę na redukcji. Do tego przepisu wybrałam ligawę, która jest chudym mięsem, łatwym i stosunkowo szybkim w obróbce (jak na wołowinę).
Sos na bazie pomidorów podkręciłam czerwonym winem, wzbogaciłam o dodatek drobno pokrojonych warzyw i aromatycznych ziół. Całość wyszła wyjątkowo smacznie, jak na tak minimalistyczny gulasz. Z czym go najlepiej podawać? Sprawdzi się dobre pieczywo, makaron, ryż a nawet kasza, np. pęczek.
Gulasz wołowy na styl włoski
1 porcja ma 252 kcal (30 B, 11 W, 6 T) – cały przepis przygotowany na 10 g oliwy
Składniki (na 4 porcje):
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
- 500 g ligawy wołowej, pokrojonej w nieduże kawałki
- 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 800 g siekanych pomidorów z kartonika
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Pół łyżeczki czosnku granulowanego
- Kilka listków świeżej bazylii
- Sól do smaku
- Natka pietruszki do posypania
- Oliwa do smażenia
- Do podania: pieczywo lub makaron
Sposób przygotowania:
- W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy marchewkę i selera, smażymy przez 3 minuty.
- Dokładamy mięso, smażymy przez kilka minut, aż włókna na mięsie się zamkną. Wlewamy wino, odparowujemy.
- Dodajemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie. Wlewamy tyle wody lub wywaru warzywnego, by mięso było zakryte.
- Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Po około 1-1,5 godziny ligawa powinna być miękka, jeśli nie jest, gotujemy dłużej.
- Dodajemy paprykę, oregano, czosnek granulowany, porwane listki bazylii i sól do smaku. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby gulasz można odparować gotując go bez przykrycia.
Wskazówki:
- Gulasz jest smaczniejszy kolejnego dnia, dlatego warto przygotować go wcześniej. Można go przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez około 3-4 dni.
- Smak gulaszu można podkręcić odrobiną chili w płatkach lub ostrej papryki.
Z czym podawać gulasz wołowy?
Gulasz wołowy na styl włoski dobrze smakuje z pieczywem, gotowanym makaronem, ryżem, kaszą pęczak. Pierwszego dnia podawałam go z chlebem, kolejnego ugotowałam do niego makaron tagliatelle.
2 komentarze
Pyszności! I jaki prosty. No ja nie jestem mistrzem gotowania, ale chyba się skusze, bo nie widze to niczego, z czym miałbym sobie nie pordzić 😀 Dzięki!
Gulasz świetny!! Jedyne co, to rodzina nie dała mi posypać pietruszką… ich strata;-)