Spaghetti z tempehem alla bolognese

przez Malwina

Dzień dobry,

Po chili sin carne i lekkiej fasolce po bretońsku pora na kolejne smaczne bezmięsne danie z dodatkiem tempehu. Tym razem pomysł na obiad dla miłośników kuchni włoskiej i makaronu, czyli spaghetti w sosie pomidorowym z warzywami.

Sos pomidorowy w takim wydaniu lubię najbardziej – jest aromatyczny za sprawą dodatku oregano i świeżych liści bazylii, podkręcony octem balsamicznym, słodką papryką w proszku i świeżym czosnkiem. Ten ostatni dodany do sosu bez przesmażania daje naprawdę ciekawy smak, a przy okazji nie jest tak obciążający dla żołądka jak smażony.

Produktem białkowym w moim przepisie jest wędzony tempeh, ale równie dobrze możecie wykorzystać pokruszone zwarte wędzone tofu z ciemną skórka.

Spaghetti z tempehem alla bolognese

1 porcja ma 515 kcal (30 B, 67 W, 15 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 160 g makaronu spaghetti lub innego ulubionego
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1 duża marchewka, obrana, starta na tarce o dużych oczkach
  • 2 łodygi selera naciowego, obrane, posiekane w małą kostkę
  • 400 g posiekanych pomidorów z kartonika
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Cukier lub erytrol do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 200 g tempehu (polecam dodać wędzony tempeh)
  • 2 łyżeczki oliwy do smażenia

Jak zrobić spaghetti z tempehem alla bolognese?

  1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Kiedy makaron się gotuje, robimy sos.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy marchewkę i seler, smażymy przez 5 minut.
  3. Wlewamy pomidory, dokładamy koncentrat pomidorowy i około 100 ml wody. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy do preferowanej miękkości warzyw. Gotowałam sos przez około 8 minut.
  4. Zdejmujemy pokrywkę, wlewamy ocet, dodajemy erytrol do przełamania smaku, oregano, paprykę w proszku, porwane listki bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Tempeh kruszymy na kawałki, dodajemy do sosu, gotujemy przez około 3 minuty.
  6. Odcedzony makaron dodajemy na patelnię, mieszamy z sosem i nakładamy na talerze. Danie dekorujemy listkami bazylii. Można je też dodatkowo skropić dobrej jakości oliwą.
5 komentarzy
1

Podobne posty:

5 komentarzy

Natalia 15/01/2021 - 2:14 pm

OD zawsze zastanawiałam się, jak się przygotowuje tempeh – jaki ma smak, czym go doprawić i jakie wartości daje potrawie :O dlatego też zawsze się przed nim wzbraniałam, ale jakoś i tak kusił ;p

Odpowiedz
Paulina 17/01/2021 - 9:45 pm

Akurat spagetti bolognese zawsze robię z wegańskim mięsem z Lidla 🙂 dzięki Wam kupiłam pojemnik monbento w truskawki i jestem zachwycona jego jakością <3

Odpowiedz
Bartek 22/01/2021 - 11:49 am

O mniam, świetny pomysł! Niby jestem zwolennikiem klasyki, ale na taką awangardę chętnie bym się skusił 😀

Odpowiedz
Stacja Diagnostyczna 22/01/2021 - 12:15 pm

Ciekawy pomysł na spaghetti z tempehem 🙂

Odpowiedz
Kasia 22/01/2021 - 3:53 pm

To jest właśnie coś, czego potrzebowałam 😀 Kombinowałam już z różnymi zamiennikami mięsa w makaronach alla bolognese, ale tempeh jeszcze u mnie nie gościł. Akurat koło weekendu sobie poeksperymentuję 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies