Kasza gryczana z pieczarkami i jajkiem

przez Malwina

Kasza gryczana z pieczarkami to obiad, który dość często gości u nas na stole. Tym razem wersja podkręcona, bo z dodatkiem sadzonych na miękko jajek, jarmużu i pysznych buraczków. W moim wydaniu to posiłek w duchu less waste, bo przy okazji wykorzystałam ugotowany nadmiar kaszy, nie pierwszej już świeżości pieczarki i buraki, które rozmroziłam dzień wcześniej (więcej o burakach tutaj: Jak mrozić buraki?).

Kasza gryczana z pieczarkami i jajkiem

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g kaszy gryczanej palonej lub niepalonej (wg preferencji – wybrałam paloną)
  • 5-centymetrowy kawałek pora, posiekanego w plastry
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego (w ostateczności zwykły japoński sojowy); lub więcej do smaku
  • Garść blanszowanych listków jarmużu (wystarczy przelać je na sicie wrzątkiem) + oliwa smakowa do skropienia (1 łyżeczka na porcję – u mnie truflowa)
  • Boskie buraczki: 200 g pieczonych buraków (waga po obraniu), 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka ziarnistej musztardy, 1 łyżeczka miodu, syropu klonowego lub melasy z trzciny cukrowej, szczypta soli i pieprzu
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia
  • Posiekana dymka do posypania
  • Wg preferencji ulubione ziarna do posypania – użyłam prażonego sezamu, płatków chili, nasion konopi

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (pomijam sól), spulchniamy widelcem i studzimy. Najwygodniej wykorzystać kaszę z poprzedniego dnia, tak jak zrobiłam to ja.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora i pieczarki, smażymy przez 5 minut. Dodajemy kaszę, sos sojowo-grzybowy lub sojowy, mieszamy.
  3. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w kawałki buraki, smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż się podgrzeją. Ocet mieszamy z musztardą i miodem, wlewamy do buraków, smażymy krótko, cały czas mieszając zawartość patelni. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Sos powinien oblepić buraki.
  4. Na osobnej patelni smażymy jajka sadzone.
  5. Kaszę podgrzewamy, nakładamy do misek, dodajemy buraczki, jajka, dokładamy jarmuż skropiony oliwą. Całość posypujemy dymką i ulubionymi ziarnami.
1 komentarz
5

Podobne posty:

1 komentarz

Patrycja Reszko 12/01/2021 - 9:52 pm

Szczególnie te buraczki mnie urzekły 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies