Hummus z oliwkami

przez Malwina
hummus z oliwkami przepis

Dzień dobry,

Dziś częstuję Was pysznym i wyrazistym w smaku hummusem z dodatkiem zielonych oliwek. Jego smak w głównej mierze będzie zależeć od rodzaju i jakości użytych oliwek. Wcześniej można je dodatkowo zamarynować z dodatkiem oliwy, czosnku, chili i ulubionych ziół, co fajnie podkreśli smak pasty.

Taki hummus najlepiej serwować z dodatkiem chrupiących słupków warzyw, grissini, kabanosów lub opieczonych kromek bagietki. Lubię dodatkowo zrobić kilka warstw dodatków na miseczce z hummusem. Tym razem postawiłam na czarnuszkę, płatki chili, marynowaną na szybko cebulkę (przepis w mojej drugiej książce „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy”). orzechy, dobrą oliwę i oczywiście dzisiejszą gwiazdę, czyli oliwki. Częstujcie się przepisem 🙂

hummus z oliwkami

Hummus z oliwkami

Składniki:

  • 250 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy (waga po odcieku)
  • 50 g pasty tahini
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • Pół szklanki dobrej jakości zielonych oliwek
  • Pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera, blendujemy przez kilka minut, dodając w trakcie kilka łyżek zimnej wody, aż masa będzie gładka i puszysta. Pamiętajcie, że hummus w lodówce dodatkowo zgęstnieje.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

oliwki hummus przepis
0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies