Dzień dobry,
Dziś częstuję Was pysznym i wyrazistym w smaku hummusem z dodatkiem zielonych oliwek. Jego smak w głównej mierze będzie zależeć od rodzaju i jakości użytych oliwek. Wcześniej można je dodatkowo zamarynować z dodatkiem oliwy, czosnku, chili i ulubionych ziół, co fajnie podkreśli smak pasty.
Taki hummus najlepiej serwować z dodatkiem chrupiących słupków warzyw, grissini, kabanosów lub opieczonych kromek bagietki. Lubię dodatkowo zrobić kilka warstw dodatków na miseczce z hummusem. Tym razem postawiłam na czarnuszkę, płatki chili, marynowaną na szybko cebulkę (przepis w mojej drugiej książce „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy”). orzechy, dobrą oliwę i oczywiście dzisiejszą gwiazdę, czyli oliwki. Częstujcie się przepisem 🙂
Hummus z oliwkami
Składniki:
- 250 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy (waga po odcieku)
- 50 g pasty tahini
- 1 duży ząbek czosnku
- Sok z połowy cytryny
- Pół szklanki dobrej jakości zielonych oliwek
- Pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera, blendujemy przez kilka minut, dodając w trakcie kilka łyżek zimnej wody, aż masa będzie gładka i puszysta. Pamiętajcie, że hummus w lodówce dodatkowo zgęstnieje.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.