Foul Mdammas z rzodkiewkami

przez Malwina

Do tej pory prezentowałam Wam już dwa przepisy na foul mdammas. Tym razem jest to wersja na ciepło, z dodatkiem smażonych pomidorów i natki pietruszki. Postaram się jeszcze w tym sezonie podzielić się z Wami przepisem na foul w wersji wegetariańskiej w sosie jogurtowym. Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkała się także Pela. Przepis dodaję do jej akcji – Sałatki w podróży. Lato 2012. 

FOUL MDAMMAS Z RZODKIEWKAMI 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g ugotowanego i obranego bobu
  • 2 pęczki małych rzodkiewek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • pół puszki kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sos: 3 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 chili w proszku, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy)
Pomidorki kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy pomidorki, doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy przez 5 minut, aż zmiękną. Pod koniec dorzucamy bób i chwilkę podgrzewamy. W misce łączymy bób, pomidorki, odsączoną kukurydzę, rzodkiewki, posiekaną natkę i czosnek. Zalewamy sosem i od razu podajemy. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

świeże jeżyny 29/07/2012 - 5:16 pm

U mnie dzisiaj też sałatka niestety nie z bobem choć jestem wielką fanką…pycha

Odpowiedz
Marcelina Sunnyday 29/07/2012 - 5:21 pm

Pięknie to wygląda, aż zgłodniałam, choć jestem po kolacji 😛

Odpowiedz
Majana 29/07/2012 - 5:40 pm

Bardzo ciekawy miks 🙂
Fajne masz pomysły. Pozdrówki :*

Odpowiedz
Gula 29/07/2012 - 6:29 pm

Malwinna, szaleństwo kolorów na talerzu:)

Odpowiedz
pasjonatka 29/07/2012 - 8:01 pm

ostatnio mam faze na wszelkie salatki 🙂

Odpowiedz
MałgosiaZ 29/07/2012 - 8:12 pm

same pyszności ostatnio serwujesz i takie lekkie! dlaczego ja nie potrafię tak z lekka na lekko?kurde no!

Odpowiedz
Maggie 30/07/2012 - 6:44 am

Te smazone pomidory musza dodawac charakteru 🙂

Odpowiedz
Bee 30/07/2012 - 8:32 am

Jadłam kiedyś foul mdammas na ciepło i bardzo mi smakował. Chyba zjem znowu 🙂

Odpowiedz
Beatrice 30/07/2012 - 9:14 am

Ale to pięknie wygląda i takie zdrowe 🙂

Odpowiedz
Kasiaaa 30/07/2012 - 10:03 am

świetny przepis, jak się patrzę na zdjęcie to chętni bym to zjadła…już 😛 pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Madame Edith 30/07/2012 - 10:34 am

Już czuję zapach kminu rzymskiego i wszystkich warzyw! Ale pyszności!

Pozdrawiam poniedziałkowo,
Edith

Odpowiedz
Grażyna 30/07/2012 - 11:10 am

Ciekawe połączenie smaków 🙂

Odpowiedz
JustInka 30/07/2012 - 12:03 pm

Czysta poezja smaków…Uczta i dla oka i dla ciała 🙂

Odpowiedz
kochamoliwe.com 31/07/2012 - 6:54 am

Aktywnie spędzając wakacje, z taką sałatką w podróży czy też na wycieczce mamy gwarancję, że energii nam nie zabraknie 😉 Poza tym lekkich pyszności nigdy za wiele a więc czekamy na wersję wegetariańską 🙂

Odpowiedz
Bon Appetit! 31/07/2012 - 8:01 am

Do głowy by mi nie przyszło, żeby takie cuda z rzodkiewką zrobić 🙂

Odpowiedz
kuchenny bałagan 31/07/2012 - 10:57 am

cudowne danie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/08/2012 - 2:43 pm

kukurydza z puszki w sezonie, tylko mi to przeszkadza?

Odpowiedz
Malwina 05/08/2012 - 5:46 am

Anonimie, mi osobiście jej obecność nie przeszkadza. Biorąc pod uwagę fakt, że robiłam tylko jedną porcję sałatki dla siebie, nie widzę sensu bym gotowała lub grillowała całą kolbę kukurydzy.

Odpowiedz
Anonimowy 24/07/2013 - 12:30 pm

Szkoda że nie ma informacji ile mniej więcej gotować bób jesli chcemy go obrać i by srodek pozostał jędrny, nie dla wszystkich jest to oczywiste. Ja gotowałam do miękkosci i przy próbie obrania go środek się rozlatuje i sałatki nie będzie a wszystkie inne skladniki już przygotowane….teraz będę wiedziec ze jesli chcemy go obrac to nalezy gotowac krócej niz normalnie, a wystarczyła krótka informacja….

Odpowiedz
Malwina 24/07/2013 - 12:36 pm

Przykro mi, że rozgotowałaś bób. Wystarczy sprawdzać go co jakiś czas, czy jest już dobry (przelać jeden bób zimną wodą, obrać i spróbować).

Odpowiedz
Malwina 24/07/2013 - 12:37 pm

Zbyt miękki bób możesz wykorzystać robiąc z niego pastę na kanapki.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies