Klopsiki w sosie z chorizo i papryką

przez Malwina

Klopsiki w sosie z chorizo i papryką

Dzień dobry,

Dziś podrzucam Wam pomysł na bardzo prosty obiad w hiszpańskim klimacie. To małe klopsiki w aromatycznym sosie z dodatkiem chorizo i papryki. Robi się je naprawdę dość szybko, dlatego fajnie sprawdzą się jako posiłek w zabiegany dzień. Ja dziś ugotowałam od razu podwójną porcję, dzięki czemu jutro będę miała z głowy robienie obiadu. W końcu nie samym staniem nad garnkami człowiek żyje 😉 

A jeśli lubicie kuchnię hiszpańską, to koniecznie wypróbujcie także przepis na fasolę z chorizo.

Jest rewelacyjna 🙂

Klopsiki w sosie z chorizo i papryką

Klopsiki w sosie z chorizo i papryką – przepis

Klopsiki w sosie z chorizo

Dzień dobry, Dziś podrzucam Wam pomysł na bardzo prosty obiad w hiszpańskim klimacie. To małe klopsiki w aromatycznym sosie z dodatkiem chorizo i papryki. Robi się je naprawdę dość szybko, dlatego fajnie sprawdzą się jako posiłek w zabiegany dzień. Ja… kuchnia hiszpańska Klopsiki w sosie z chorizo i papryką European Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

Klopsiki wołowe:

  • 200 g mielonej wołowiny (użyłam dość chudego mięsa)
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz od smaku

Sos:

  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili (moc wg preferencji)
  • 80 g chorizo
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół kartonika siekanych pomidorów bez skóry (200 g)
  • 2-3 łyżki wydrylowanych czarnych oliwek
  • 3/4 łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do posypania

Do podania: 

  • ugotowany ryż lub pieczywo

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieszczamy zmielone mięso. Dodajemy kolendrę, drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorem, żółtko, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy dłonią, dodając w trakcie 1-2 łyżki zimnej wody. Z masy formujemy 14 małych klopsików.
  2. Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy. Chorizo kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w większe kawałki.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy klopsiki, obsmażamy ze wszystkich stron przez 5 minut i przekładamy na talerz.
  4. Na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek, chili i chorizo. Smażymy przez 5 minut. Dokładamy paprykę, przesmażamy przez 3 minuty. Dokładamy koncentrat, przesmażamy przez minutę. Wlewamy 1/4 szklanki wody, dodajemy pomidory, suszone oregano, słodką paprykę w proszku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do sosu wkładamy klopsiki, patelnię przykrywamy. Gotujemy przez około 10 minut, aż klopsiki dojdą w środku. Pod koniec dorzucamy oliwki. Jeśli lubicie dość miękkie warzywa, gotujcie sos kilka minut dłużej.
  5. Klopsiki w sosie z chorizo podajemy z dodatkiem ryżu lub pieczywa. Myślę, że sos fajnie skomponuje się także z kuskusem, bulghurem lub kaszą jaglaną.
7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Marzena T (Mania) 18/09/2018 - 5:38 pm

Jak zawsze apetyczny przepis 😀 Widzę, że wydałaś książkę 😀 Tak bardzo się cieszę ! Będę miała okazję to kupię 🙂

Odpowiedz
Dorota 18/09/2018 - 6:13 pm

Klopsiki bardzo często gotuję na obiad. Zwykle z indyczego udźca, z różnymi sosami, ale ten sosik z chorizo koniecznie muszę wypróbować.

Odpowiedz
Dominika Bojdoł 18/09/2018 - 7:44 pm

ale aptycznie wyglądają <3 jem oczami! a jutro przygotowuje na obiadek 😀

Odpowiedz
Magdalena Janeczko 18/09/2018 - 10:13 pm

Super pomysł na sos! Bardzo lubię chorizo

Odpowiedz
Eervisha 23/09/2018 - 9:03 am

Takie klopsiki to dobre danie dla moich rodziców 🙂

Odpowiedz
Martynosia 02/10/2018 - 12:46 pm

Wlasnie mam dwie laski chorizo w lodowce i zastanawialm sie co z niego przygotowac 😉

Odpowiedz
Wiewiora 03/10/2018 - 6:06 am

a ja szukałam pomysłu na obiad!
super składniki, Małżon i dzieciaki się ucieszą 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies