Pieczona owsianka ze śliwkami

przez Malwina

Owsianka do lunchboxu

Dzień dobry,

Dziś wyjątkowo zamiast nowego podsumowania w cyklu Make bento, not war! mam dla Was przepis. Przepis na pieczoną owsiankę, którą również możecie zapakować do swojego lunchboxu (i którą zabrał dziś ze sobą do pracy także Połówek). W tym tygodniu wyjątkowo zmiana harmonogramu publikacji, bo w środę chcę wypuścić post z tygodniowym menu do szkoły. Wiem, że sporo z Was czeka na kolejne wpisy w serii.

Pieczona owsianka ze śliwkami wyszła wyjątkowo smaczna. Dodatek orzechów, czekolady i kwaśnych malin sprawdził się tu naprawdę dobrze. Taką owsiankę możecie zjeść na ciepło lub na zimno. To fajny, zdrowszy deser, który przypadnie do gustu także osobom, które są obecnie na diecie.

Wypróbujcie także przepis na pieczoną owsiankę szarlotkową.

Pieczona owsianka z cynamonem

Pieczona owsianka ze śliwkami – przepis

Pieczona owsianka ze śliwkami

Drukuj
Porcje: 2-3 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki jogurtu
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2-3 łyżki płynnego miodu (użyłam lipowego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • kilka dojrzałych i słodkich śliwek
  • mrożone lub świeże maliny
  • posiekane migdały do posypania
  • 2-3 kostki posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. w misce umieszczamy płatki, mleko, jogurt, kakao, cynamon, miód, jajka, mielone migdały. Mieszamy łyżką do połączenia. Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Formę do pieczenia o wymiarach około 15 x 20 cm smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy. Sama o etapie wykładania papierem lub smarowaniu olejem prawie zawsze zapominam 😉 Oczywiście, jeśli nie macie dużego naczynka, możecie po prostu przełożyć owsiankę do dwóch mniejszych.
  3. Na wierzchu układamy kawałki śliwek, maliny. Posypujemy posiekanymi migdałami, czekoladą.
  4. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut, aż masa ładnie się zetnie. Owsianka po ostygnięciu dodatkowo zgęstnieje.
  5. Pieczoną owsiankę ze śliwkami podajemy na ciepło lub na zimno.

Uwagi:

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

 

 

Pieczona owsianka ze śliwkami

21 komentarzy
10

Podobne posty:

21 komentarzy

Pati 24/09/2018 - 9:13 am

Robiłam już pieczone owsianki z Twoich przepisów więc i na tą się skuszę. Mam tylko pytanie czy mielone migdały lub orzechy mogę zastąpić kawałkami bądź całymi? Chodzi mi o to czy to mielenie jest potrzebne do uzyskania właściwej konsystencji.

Odpowiedz
Malwina 24/09/2018 - 9:15 am

Możesz dorzucić posiekane orzechy. Unikaj tylko włoskich, bo w trakcie pieczenia ich gorzki posmak jest jeszcze bardziej wyczuwalny.

Odpowiedz
Magda 24/09/2018 - 4:28 pm

Bardzo fajne śniadanie, takiej owsianki jeszcze nie robiłam 🙂

Odpowiedz
Ange76 25/09/2018 - 8:22 am

Własnie miałam jutro robić piernikową z książki, ale w tej sytuacji, póki w sklepach są śliwki, zrobię taka ze śliwkami 🙂

A na wpis z menu do szkoły czekam także ja 🙂

Odpowiedz
Ela 27/09/2018 - 9:00 am

to musi być pyszneeee <3
czy mogę zrobić owsiankę w silikonowych foremkach na muffinki? ile czasu powinno się wtedy piec?

Odpowiedz
Malwina 27/09/2018 - 9:01 am

Jasne, że możesz. Czas pieczenia będzie podobny. Pieczemy, aż masa będzie zwarta 🙂

Odpowiedz
Karolina 25/10/2018 - 11:08 am

Czy zamiast świeżych owoców możemy dołożyć np. prużonych jabłek?

Odpowiedz
Malwina 25/10/2018 - 1:21 pm

Jeśli chcesz użyć prażonych jabłek ze słoika, zastąp nimi jogurt.

Odpowiedz
Nikola 23/11/2018 - 12:25 am

Czy jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej?

Odpowiedz
Ula 25/02/2019 - 7:27 am

Dodałam więcej mleka, wyszła bardziej mokra – super!

Odpowiedz
Dietetyk Na Walizkach 13/03/2019 - 9:47 am

Wygląda bardzo apetycznie! Fajnie, że użyłaś płatków owsianych górskich. Są one lepsze od tych błyskawicznych, ponieważ mają niższe IG 😉

Odpowiedz
Michał 25/09/2019 - 4:51 pm

Mniam, mniam – już mi ślinka leci, jutro robię 🙂

Odpowiedz
Natalia 10/07/2023 - 6:29 pm

Czy śliwka może być mrożona? W jakiej formie ja dodać? Śliwka ma być zamrożona czy rozmrożona ?

Odpowiedz
Ania 26/09/2019 - 5:53 pm

Najlepsza owsianka jaką kiedykolwiek jadłam 🙂

Odpowiedz
Natalia 21/10/2019 - 1:37 pm

Czy wyjdzie ta owsianka z błyskawicznych płatków, czy może lepiej użyć jaglanych?

Odpowiedz
Malwina 22/10/2019 - 5:58 am

Błyskawiczne owsiane będą ok. Przy jaglanych trzeba będzie zmienić proporcje.

Odpowiedz
Grażyna 05/03/2020 - 8:12 am

Świetny przepis. i rzeczywiście można modyfikować zmieniając owoce i dodatki.
Bardzo dziękuję

Odpowiedz
iza 10/03/2020 - 10:17 am

Pytanko, jakiej gramatury dotyczy te 200 kcl?

Odpowiedz
Malwina 10/03/2020 - 10:19 am

Ale o jakie 200 kcal chodzi? W tym poście nie ma mowy o kaloryczności.

Odpowiedz
Natalia 11/07/2023 - 6:56 am

Czy śliwka może być mrożona? W jakiej formie ja dodać? Śliwka ma być zamrożona czy rozmrożona ? Ewentualnie jakim innym owocem zastąpić sliwkę?

Odpowiedz
Malwina 23/07/2023 - 6:40 am

Nie ma potrzeby wcześniejszego rozmrażania owoców.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies