Placuszki serowe na słodko

przez Malwina

Placuszki serowe na słodko

Dzień dobry,

Śpieszę do Was z kolejnym świetnym pomysłem na śniadanie na wynos. To placki serowe na słodko z ebooka „Gotuj z radością” autorstwa Owsiana.pl. Bardzo lubię ten przepis i wracam do niego dość często. Te placki są banalnie proste i udają się zawsze. Super sprawa w zabiegany dzień. W kolejce czeka na mnie jeszcze kilka przepisów do przetestowania ze wspomnianego ebooka, ale już teraz wiem, że na pewno będą rewelacyjne. 

Placuszki serowe najlepiej smakują z dodatkiem świeżych owoców lub konfitury. Ja polałam je dodatkowo sosem karmelowym domowej roboty i posypałam posiekanymi migdałami. Sztos! Koniecznie je zróbcie 🙂

Polecam wypróbować także przepis na syrniki, czyli proste placki z twarogu.

Placuszki z białego sera

Placuszki serowe na słodko – przepis

Śniadanie Mistrzów

Placuszki serowe na słodko

Drukuj
Porcje: 1 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 100 g twarogu w kostce
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 50 g mąki owsianej
  • 2 łyżki cukru lub erytrolu
  • olej do smażenia (u mnie kokosowy)

Do podania: ulubione owoce lub konfitura

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, mleko, mąkę i erytrol. Mieszamy do połączenia. Wszystkie składniki można też zblendować. Zróbcie, jak Wam wygodniej.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy małe porcje, formując placki. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Usmażone placki serowe odkładamy na papierowy ręcznik. Podajemy z dodatkiem owoców.

Uwagi:

Przepis pochodzi z ebooka "Gotuj z radością" autorstwa Justyny Świetlickiej (Owsiana.pl)

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

Placuszki serowe na słodko

8 komentarzy
2

Podobne posty:

8 komentarzy

Natalia 25/09/2018 - 8:33 am Odpowiedz
Kasia 25/09/2018 - 9:08 am

Malwino, czy musi być mąka owsiana, czy może być każda inna?

Odpowiedz
Malwina 25/09/2018 - 9:11 am

Nie musi być owsiana, może być np. pszenna, orkiszowa. Przy bezglutenowych proporcje ulegną zmianie.

Odpowiedz
napiecyku 25/09/2018 - 7:53 pm

Bardzo ciekawy pomysł na zdrowe placuszki, wyglądają świetnie 🙂

Odpowiedz
Martynka 26/09/2018 - 1:56 pm

Jedne z moich ulubionych 🙂

Odpowiedz
Wypieki Beaty 11/03/2019 - 1:12 pm

Muszę usmażyć mojemu mężowi 🙂

Odpowiedz
Kaja 17/03/2019 - 11:05 am

z jednej porcji ile wychodzi plackow? chodzi o przyblizona ilosc 😉

Odpowiedz
ewa 07/02/2022 - 9:05 am

Robię identycznie, tylko dodaję osobno żóltko, a osobno ubitą pianę z białka – są jeszcze fajniejsze, bo lekko puszyste! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies