Dziś kolejna odsłona ciasteczek w troszkę zdrowszej wersji, bo na bazie mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych. Jeśli jesteście wielbicielami kokosu, z pewnością przypadną Wam one do gustu. Idealnie sprawdzą się w chłodny jesienny wieczór. Wystarczy szklanka ciepłego mleka, koc, talerzyk z ciasteczkami i żadne chłody nie są nam groźne.
Składniki (na około 20 sztuk):
- 100 g miękkiego masła
- pół szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna pełnoziarnista)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, miksujemy aż połączy się z masą maślaną. Wlewamy ekstrakt, krótko miksujemy. Wsypujemy mąkę, miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, mieszamy łyżką. Ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blasze zachowując odstępy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 10-12 minut. Ciastka będą miały zwarte brzegi i miękki środek. Pozostawiamy je na blasze na 5 minut, a następnie przenosimy na kratkę. Przechowujemy do tygodnia czasu w metalowej puszce.
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
Inne przepisy na ciastka owsiane
13 komentarzy
Muszę skusić się na takie zdrowe ciasteczka;)
Pychotka!
Pysznie wyglądają i z chęcią zjadałabym takie popijając gorącą herbatką 🙂
mmmmm
pyszności:)
pieknie, słodko i zdrowo
achh
mniam ,takie smaczne i zdrowe przepisy na ciacha to ja lubię ;d super ci wyszły 😉
Schrupalabym do kawy! Boskie zdjecia.
Super smaczne i do tego zdrowe, mmm..chętnie się poczęstuję ;p
Kupiłaś mnie nimi 🙂
pyszne! zrobiłam. udały się za pierwszym razem
Piekłam je juz wielokrotnie, dodaje jeszcze gorzka czekoladę, albo rożnego rodzaju nasionka i wychodzą PRZEPYSZNE! Wszyscy sie nimi zajada 🙂
A czy ktos probowal z maka zytnia? Ania
Aniu, oczywiście że możesz, o ile oczywiście (tak, jak już Ci pisałam) smakuje Ci ona przy słodkich wypiekach. Ja zdecydowanie wolę używać pszennej razowej. Ale wszystko jest kwestią gustu.
Pychota 😉 polecam !