Pełnoziarniste ciasteczka kokosowo-owsiane

przez Malwina

Dziś kolejna odsłona  ciasteczek w troszkę zdrowszej wersji, bo na bazie mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych. Jeśli jesteście wielbicielami kokosu, z pewnością przypadną Wam one do gustu. Idealnie sprawdzą się w chłodny jesienny wieczór. Wystarczy szklanka ciepłego mleka, koc, talerzyk z ciasteczkami i żadne chłody nie są nam groźne. 

Składniki (na około 20 sztuk):

  • 100 g miękkiego masła
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna pełnoziarnista)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, miksujemy aż połączy się z masą maślaną. Wlewamy ekstrakt, krótko miksujemy. Wsypujemy mąkę, miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, mieszamy łyżką. Ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blasze zachowując odstępy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 10-12 minut. Ciastka będą miały zwarte brzegi i miękki środek. Pozostawiamy je na blasze na 5 minut, a następnie przenosimy na kratkę. Przechowujemy do tygodnia czasu w metalowej puszce.

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

Inne przepisy na ciastka owsiane
(ciastka owsiane z zurawina (ciastka owsiane z maslem orzechowym (ciastka owsiane z marchewka
13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Amy 01/11/2012 - 6:58 pm

Muszę skusić się na takie zdrowe ciasteczka;)

Odpowiedz
Kamila 01/11/2012 - 7:40 pm

Pychotka!

Odpowiedz
Beatrice 01/11/2012 - 9:47 pm

Pysznie wyglądają i z chęcią zjadałabym takie popijając gorącą herbatką 🙂

Odpowiedz
Antenka 01/11/2012 - 10:56 pm

mmmmm
pyszności:)
pieknie, słodko i zdrowo
achh

Odpowiedz
teenager ;) 02/11/2012 - 4:27 am

mniam ,takie smaczne i zdrowe przepisy na ciacha to ja lubię ;d super ci wyszły 😉

Odpowiedz
Maggie 02/11/2012 - 9:04 am

Schrupalabym do kawy! Boskie zdjecia.

Odpowiedz
Magdalena M 02/11/2012 - 9:04 am

Super smaczne i do tego zdrowe, mmm..chętnie się poczęstuję ;p

Odpowiedz
Agata Pachla 02/11/2012 - 2:35 pm

Kupiłaś mnie nimi 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 30/07/2014 - 11:47 am

pyszne! zrobiłam. udały się za pierwszym razem

Odpowiedz
Anonimowy 21/08/2014 - 8:13 am

Piekłam je juz wielokrotnie, dodaje jeszcze gorzka czekoladę, albo rożnego rodzaju nasionka i wychodzą PRZEPYSZNE! Wszyscy sie nimi zajada 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/09/2014 - 1:57 pm

A czy ktos probowal z maka zytnia? Ania

Odpowiedz
Malwina 18/09/2014 - 2:48 pm

Aniu, oczywiście że możesz, o ile oczywiście (tak, jak już Ci pisałam) smakuje Ci ona przy słodkich wypiekach. Ja zdecydowanie wolę używać pszennej razowej. Ale wszystko jest kwestią gustu.

Odpowiedz
Anonimowy 31/01/2017 - 10:35 am

Pychota 😉 polecam !

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies