Owsianka szarlotkowa z piekarnika

przez Malwina
Pieczona owsianka z jabłkami
Owsianka szarlotkowa z piekarnika

 

Pieczone owsianki można przygotować na setki sposobów. Tym razem postawiłam na połączenie jabłka, cynamonu i rodzynek, czyli typowo jesienny zestaw. Przygotowanie takiej owsianki trwa dłużej, aniżeli klasycznej gotowanej, jest jednak banalnie proste, ponieważ jedyne co musimy zrobić, to wymieszać kilka składników i przełożyć do foremki. Resztę zrobi za nas piekarnik a my możemy spokojnie wrócić do łóżka i poczytać książkę. Częstujcie się przepisem.

Owsianka jabłkowa z piekarnika

OWSIANKA SZARLOTKOWA Z PIEKARNIKA 
Śniadanie Mistrzów #235


Składniki (na 1 porcję):

  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru (lub więcej do smaku)
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek
  • pół szklanki zwykłych płatków owsianych
  • 1 jabłko (u mnie odmiana ligol)
Przygotowanie:
W misce umieszczamy jogurt, mleko, cukier, jajko i cynamon. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Dodajemy rodzynki, płatki i obrane, pozbawione gniazda nasiennego, pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy łyżką. Masę przekładamy do niedużego naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30-35 minut w temp. 180 stopni, aż masa się zetnie a wierzch przyrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem jogurtu lub mascarpone.*wierzch owsianki możecie posypać przed pieczeniem dodatkowo surową kruszonką

Pieczona owsianka szarlotkowa
Owsianka szarlotkowa z piekarnika
Przepis na owsiankę z jabłkami w wykonaniu czytelników:

Czas przygotowania: 40 minut.

21 komentarzy
5

Podobne posty:

21 komentarzy

Magdalena Kuchaja 19/10/2014 - 9:16 am

śniadanie idealne na niedzielę!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 20/10/2014 - 9:06 am

Mega apetyczne śniadanko 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 20/10/2014 - 1:02 pm

coś dla mnie!
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
JustInka 20/10/2014 - 1:45 pm

Wygląda super, czytając sład ( po pominięciu cynamonu) wiem, że będzie mi smakowało!

Odpowiedz
Karolina Sawulak 20/10/2014 - 9:14 pm

O matko! To ja zakochana (zresztą moje dziecko również) w zapiekanej owsiance z malinami, widzę tu takie cuda 🙂 cynamon uwielbiam, jabłka dziś kupiłam, jutro pieczemy!!! Dziękuję!!!

Odpowiedz
Anonimowy 26/10/2014 - 4:11 pm

Piękne kolilki, jaką maja pojemność? Przymierzam się do zakupu i własnie nie wiem jaki rozmiar będzie odpowiedni do twoich przepisów 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/10/2014 - 4:32 pm

Nie mam zielonego pojęcia jaka jest ich pojemność. Padła mi bateria w wadze kuchennej, ale jutro zakupię nową i sprawdzę 🙂 Te naczynka kupowałam kiedyś w biedronce. Chyba nawet ostatnio były po raz kolejny. Są niedrogie i całkiem nieźle się sprawdzają. Jutro dam Ci znać, co do pojemności.

Odpowiedz
Malwina 27/10/2014 - 1:21 pm

Ma pojemność około 200-220 ml.

Odpowiedz
Anonimowy 27/10/2014 - 5:58 pm

Dzięki! Byłam dziś specjalnie w biedronce, ale już nie mają tych kokilek…no szkoda.
Pozdrawiam!!!

Odpowiedz
Anonimowy 11/10/2015 - 11:31 am

Czy można zastąpić mleko wodą?

Odpowiedz
Malwina 11/10/2015 - 3:39 pm

Z wodą nie będzie tak smaczne, jak z mlekiem lub napojem roślinnym (np. sojowym).

Odpowiedz
Magulec 25/10/2015 - 9:33 am

Właśnie wyjęła z ppiekarnika, pachnie pięknie. 🙂 Tylko zamiast jogurtu dodałam białego sera. 😉

Odpowiedz
Anonimowy 18/01/2017 - 8:41 pm

Zastanawiam się czy jeśli masę rozłóże w blaszce do muffinek, to czas pieczenia będzie taki dam? Czy lepiej wyjąć szybciej ??

Odpowiedz
Malwina 19/01/2017 - 3:38 pm

Polecam piec w silikonowych foremkach na muffiny. Czas pieczenia to około 25-30 minut.

Odpowiedz
Dorota 27/05/2018 - 6:26 pm

Zrobiłam wcześniej pieczoną owsiankę z bananem, dzis pora na tę. Zainspirowałas mnie, aby urozmaicic posiłki do pracy 😉 Wierna fanka z grupy na fb 😉

Odpowiedz
Malwina 28/05/2018 - 7:36 am

Bardzo miło mi to czytać 🙂 Serdeczności!

Odpowiedz
Unknown 13/08/2018 - 9:18 am

Co tu dużo pisać. Musiałam zrobić dla wszystkich domowników bo jest przepyszna!

Odpowiedz
Ewa Kamińska 14/07/2019 - 6:43 am

Owsianka wyszła super 🙂 Chociaż następnym razem zamiast kroić jabłka to zetrę je na tarce.

Odpowiedz
Agnieszka 12/12/2019 - 9:46 am

Pyszna! Zrobiłam z podwójnej porcji i teraz mnie kusi część na jutro :-). Bardzo dziękuję za przepis!

Odpowiedz
bezimiennie 29/01/2020 - 3:43 pm

A gdybym chciała ją zrobić wieczorem, to nada się do zabrania do pracy następnego dnia?

Odpowiedz
Wojtek 04/02/2020 - 8:44 am

Jak najbardziej 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies