Pieczony omlet z malinami

przez Malwina
Omlet biszkoptowy z malinami
Pieczony omlet z malinami

 

Ostatnio najczęściej przygotowuję śniadania na słodko. Tym razem padło na omlet biszkoptowy z malinami. Jakiś czas temu pokazywałam Wam, jak przygotować taki omlet na patelni. Ponieważ obecnie mam na stanie jedynie dużą patelnię o średnicy 28 cm, postanowiłam zrobić go w piekarniku. Taki omlet ma troszkę inną strukturę, jednak jest równie smaczny i z pewnością łatwiejszy w przygotowaniu (nie trzeba go przerzucać na drugą stronę, jak na patelni). Gotowy omlet oprószyłam cukrem pudrem i podałam z serkiem mascarpone.

Przepis na omlet z malinami bierze udział w akcji Domi- W malinowym chruśniaku IV.
 
Omlet na słodko z piekarnika

 

OMLET CZEKOLADOWY Z MALINAMI 
Śniadanie Mistrzów #208

Składniki (na 2 omlety):

  • 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 lekko czubata łyżka kakao
  • maliny
  • do podania: serek mascarpone, cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dosypujemy stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodajemy po 1 żółtku, miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Przesiewamy mąkę z kakao, mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy dwa placki. Na cieście układamy po kilka malin. Pieczemy przez 7-10 minut w temp. 180 stopni (ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem). Omlety zdejmujemy z blachy (najlepiej odwrócić delikatnie papier z omletami na drugą stronę i odkleić go). Omlet czekoladowy podajemy z dodatkiem serka mascarpone i cukru pudru.

Czas przygotowania: 20 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Zosia Kalisz 16/08/2014 - 7:51 am

rozpustne to śniadanie dzisiaj:)

Odpowiedz
Majana 16/08/2014 - 11:59 am

Cóż to za pychota! Fantastycznie wygląda.:)

Odpowiedz
Magda C. 16/08/2014 - 1:05 pm

Wygląda cudownie, królewskie śniadanie 🙂

Odpowiedz
Ola 16/08/2014 - 5:15 pm

coś dla mnie, mistrzyni rozwalania omletów przy przewracaniu 🙂 maliny i mascarpone – to musi być pyszne!

Odpowiedz
Anika 16/08/2014 - 6:55 pm

To są moje ulubione smaki:)

Odpowiedz
sandrowata 16/08/2014 - 8:20 pm

idealny, słodki początek dnia <3

Odpowiedz
HOME 17/08/2014 - 5:05 am

piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Karolina Żak 17/08/2014 - 8:54 am

prezentuje się nienagannie, aż chce się jeść! 🙂

Odpowiedz
Elena Monin 17/08/2014 - 7:03 pm

Jak do tej pory nie przygotowałam omleta w piekarniku, ale zapisuję Twój przepis i wypróbuje przy najbliższej okazji!
Rewelacyjne zdjęcia, świetny blog, z pewnością będę częstym gościem:)

Pozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com

Odpowiedz
gin 18/08/2014 - 4:23 pm

Idealny przepis dla mnie – omlety zawsze mi się rozrywają przy przerzucaniu…

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/08/2014 - 8:26 am

Omlecik na śniadanie. I jeszcze z malinami. Rozpusta! Ale jaka! 🙂

Odpowiedz
Barbarella 10/09/2014 - 2:02 pm

Bardzo dobry i prosty w przygotowaniu 🙂 Zrobiłam z borówkami, pyszności!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies