Owsianka z mrożonymi owocami

by Malwina
Owsianka z mrożonymi owocami
Owsianka z mrożonymi owocami
Dzień dobry,
Ostatnio zapaliła mi się w głowie czerwona lampka. Czas najwyższy zacząć intensywnie opróżniać zamrażarkę. Mam całą szufladę pełną malin, porzeczek, wiśni, jagód i borówek, których stopniowo się pozbywam, dorzucając je do koktajli, ciast i owsianek. Te ostatnie jadam kilka razy w tygodniu. Do gotującego się mleka roślinnego dorzucam zazwyczaj maliny i jagody. Z tego miksu powstaje cudownie różowa owsianka.

 

Owsianka z mrożonymi owocami przepis

 

Z racji tego, że wspomniane owoce są dość kwaśne, warto owsiankę delikatnie dosłodzić, np. melasą, cukrem kokosowym lub erytrolem. Ja tego nie robię, nie przepadam bowiem za słodkim smakiem.
Jak zapewne zauważyliście, najczęściej owsianki posypuję nasionami konopi i jagodami goji. Te ostatnie, jeśli są przesuszone, warto dorzucić do rondelka z owsianką pod koniec gotowania. Dzięki temu zmiękną i dodadzą odrobinę słodyczy naszemu śniadaniu.
Mrożone owoce przepisy

Owsianka z mrożonymi owocami

Śniadanie Mistrzów #322

Składniki (na 1 mała porcję):

  • 30 g płatków owsianych
  • 150 ml napoju roślinnego lub mleka (pasteryzowanego)
  • kilkanaście mrożonych malin
  • 2 łyżki mrożonych jagód
  • ulubione słodzidło do smaku (np. melasa, cukier kokosowy, erytrol)
  • 1-2 łyżeczki jagód goji
  • 2 łyżeczki nasion konopi do posypania
  • opcjonalnie: posiekane i lekko podprażone na suchej patelni orzechy, płatki migdałów lub słonecznik

Jak zrobić owsiankę z mrożonymi owocami?

W małym garnku lub rondelku umieszczamy płatki owsiane. Wlewamy mleko (użyłam napoju ryżowo-kokosowego), dodajemy mrożone owoce. Zagotowujemy, dodajemy słodzidło (ja niczym nie dosładzałam owsianki), po czym gotujemy na małym ogniu przez 3-5 minut, od czas do czas mieszając, aż płatki będą miękkie. Jeśli wolicie rzadsze owsianki, dolejcie troszkę więcej mleka.
Owsiankę z owocami nakładamy do miseczki, posypujemy jagodami goji i nasionami konopi, lub innymi ulubionymi dodatkami według uznania. Jeśli jagody goji są obeschnięte, dorzućcie je do owsianki na minutę przed końcem gotowania.
Owsianka z malinami przepis

 

Płatki owsiane na mleku

 

Płatki owsiane z owocami

 

Owsianka z mrożonymi owocami
Owsianka z mrożonymi owocami

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Ania S 30/04/2017 - 3:13 pm

Ja też mam jeszcze sporo mrożonek i muszę intensywniej je wyjadać. Ostatnio znalazłam całą torebkę truskawek, porzeczek i dwie malin, ale jem je raczej same po rozmrożeniu, najczęściej na przedśniadanie 😉
Twoja owsianka wizualnie bardzo zachęca, ale tego rodzaju owoce ostatnio średnio mi się z owsianką łączą smakowo (do środka owsianek pasują mi tylko 3 owoce – banan, gruszka i od niedawna jabłko). W sezonie czasem mnie na taką najdzie, ale tylko jeśli owoce pozostaną niemal w całości.

Odpowiedz
Filozofia Smaku 04/05/2017 - 7:46 am

Ja owocowych zapasów mam bardzo dużo. Szczególnie wiśni, niestety nie wszystkie są wydrylowane, więc pewnie skończy się na jakimś kompocie. Idea przedśniadań bardzo mi się podoba 🙂

Odpowiedz
gin 16/05/2017 - 3:11 pm

Też dorzucam owoce do owsianki, pycha!

Odpowiedz
sygnaturka 09/10/2017 - 5:56 pm

Rozumiem, że zwykłe mleko krowie też się nadaje? 🙂

Odpowiedz
Malwina 09/10/2017 - 6:25 pm

Jasne, tak jak w przepisie 😊

Odpowiedz
sygnaturka 10/10/2017 - 4:30 am

To moja pierwsza w życiu owsianka. Nie przepadam za mlekiem i wydawało mi się, że jest dość bezpłciowa w smaku, ale zrobiłam z borówkami i porzeczkami – super 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies