Tarta z pomidorami |
Składniki:
- ciasto: 250 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki suszonej bazylii, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, 125 g zimnego masła, 1 jajko
- pomidory (u mnie żółte, czarne, malinowe i dwa rodzaje koktajlowych)
- pół dużej białej cebuli, posiekanej w piórka
- sól morska i oregano oraz bazylia do posypania
- pokruszona feta do posypania
- świeże listki bazylii, oregano i szałwii do posypania
Po tym czasie wałkujemy ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (ja wałkuję je na blasze z piekarnika). Na środku układamy cebulę, następnie plastry pomidorów. Posypujemy je solą morską i niewielką ilością suszonego oregano i bazylii. Brzegi ciasta zakładamy na pomidory. Przy pomocy pędzelka smarujemy brzegi delikatnie zimną wodą i posypujemy je solą morską. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45-55 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy pokruszoną fetą.
Tarta z pomidorami |
Czas przygotowania (bez chłodzenia ciasta): 1 godzina.
21 komentarzy
Śliczna, rustykalna tarta. Dekoracyjne brzegi upodobniają ją do francuskiej tarty galette. Robiłam podobną rok temu, też z pomidorami, ale ciasto najpierw wysmarowałam bazyliowym pesto.
Zuziu, bo jakby nie patrzeć, to właśnie galette. Uwielbiam tartę w takim kształcie, bo o wiele mniej z nią pracy. Pomysł z pesto świetny.
jej, idealna! zrobię na pewno!
Cudowna!:-)
takie tarty właśnie lubię, te nierówne, bez falowanych eleganckich brzegów. pyszne i niezobowiązujące, pełen komfort i smak. pięknie wygląda!
Ten kształt i te piękne kolory pomidorów, wygląda przepysznie 🙂
Tarta bardzo przyciąga oko;) wygląda super, pomidory w tym wydaniu jak najbardziej!
Zapraszam do mnie
czy tarta nie jest sucha ? (mam na myśli brak dodatku sosu, koncentratu itd) 🙂
Nie, pomidory zawierają sporo soku, więc jej wnętrze jest wilgotne a samo ciasto kruche. Możesz przygotować do niej dodatkowo jakiś lekki sos na bazie jogurtu, np. z dodatkiem oliwy i soku z cytryny, ewentualnie z niewielką ilością ulubionego pesto.
A czy mozna urzyc masla klarowanego i czyms zastapic jajko?
dziekuje
Aga
Aga, może być zimne masło klarowane, rozumiem, że masz alergię? Jeśli zrezygnujesz z jajka w przepisie, dodaj do ciasta wodę (stopniowo do uzyskania zwartego ciasta) lub więcej masła.
Cudowna tarta!
dzięki 🙂 piękne zdjęcia !
Cudowna tarta! Pełna samych pyszności!
Co bym nie napisała zabrzmi banalnie. Jestem po prostu pod wrażeniem tej tarty 😉
Upiekłam i była przepyszna 🙂 Mam pytanie – planuję zrobić z podanych proporcji mini- tarty, 4-6 sztuk. Czy należy zmienić (skrócić) czas pieczenia? Z góry dziękuję za pomoc 🙂
Czas skróci się do około 25-30 minut. Najlepiej sprawdzić, w jakim stopniu wypieczony jest ich spód po tym czasie.
Pysznosci wieczorne to były 🙂 Robiłam Razowa wersję.
Droga Malwinno,
a ile wychodzi wagowo tych pomidorow? 🙂
2-3 duże pomidory, czyli około pół kg
Dziekuje bardzo za odpowiedz. Biore sie za pieczenie! Pozdrawiam serdecznie