Tarta z pomidorami

przez Malwina
Tarta z pomidorami i fetą
Tarta z pomidorami

Dziś wyjątkowo nie mam dla Was tygodniowego przeglądu bento. W przyszły poniedziałek opublikuję podsumowanie z dwóch tygodni, chcę bowiem w jednym poście zgromadzić wszystkie lunchboxy z włoskimi przysmakami. Mam za to dla Was przepis na pyszną tartę z dużą ilością pomidorów. Przygotowałam ją na cieście kruchym, które wzbogaciłam o dodatek suszonych ziół. Wykorzystałam kilka rodzajów pomidorów, w końcu lato w pełni a my mamy do wyboru tyle pysznych odmian. 

Przepis na tartę z pomidorami dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.
Galette z pomidorami

TARTA Z POMIDORAMI


Składniki:

  • ciasto: 250 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki suszonej bazylii, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, 125 g zimnego masła, 1 jajko
  • pomidory (u mnie żółte, czarne, malinowe i dwa rodzaje koktajlowych)
  • pół dużej białej cebuli, posiekanej w piórka
  • sól morska i oregano oraz bazylia do posypania
  • pokruszona feta do posypania
  • świeże listki bazylii, oregano i szałwii do posypania
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą i ziołami. Dodajemy posiekane zimne masło, wyrabiamy między palcami z mąką. Wbijamy jajko i zagniatamy zwarte ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Ciasto odkładamy do lodówki na 30-60 minut.

Po tym czasie wałkujemy ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (ja wałkuję je na blasze z piekarnika). Na środku układamy cebulę, następnie plastry pomidorów. Posypujemy je solą morską i niewielką ilością suszonego oregano i bazylii. Brzegi ciasta zakładamy na pomidory. Przy pomocy pędzelka smarujemy brzegi delikatnie zimną wodą i posypujemy je solą morską. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45-55 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy pokruszoną fetą. 

Krucha tarta z pomidorami
Tarta z pomidorami

Czas przygotowania (bez chłodzenia ciasta): 1 godzina.

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Zuzanna Ploch 18/08/2014 - 8:31 am

Śliczna, rustykalna tarta. Dekoracyjne brzegi upodobniają ją do francuskiej tarty galette. Robiłam podobną rok temu, też z pomidorami, ale ciasto najpierw wysmarowałam bazyliowym pesto.

Odpowiedz
Malwina 18/08/2014 - 8:33 am

Zuziu, bo jakby nie patrzeć, to właśnie galette. Uwielbiam tartę w takim kształcie, bo o wiele mniej z nią pracy. Pomysł z pesto świetny.

Odpowiedz
Emma 18/08/2014 - 8:51 am

jej, idealna! zrobię na pewno!

Odpowiedz
Marzena 18/08/2014 - 9:11 am

Cudowna!:-)

Odpowiedz
Ola 18/08/2014 - 11:54 am

takie tarty właśnie lubię, te nierówne, bez falowanych eleganckich brzegów. pyszne i niezobowiązujące, pełen komfort i smak. pięknie wygląda!

Odpowiedz
Evi 18/08/2014 - 1:15 pm

Ten kształt i te piękne kolory pomidorów, wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedz
Kamilla Mn 18/08/2014 - 4:55 pm

Tarta bardzo przyciąga oko;) wygląda super, pomidory w tym wydaniu jak najbardziej!
Zapraszam do mnie

Odpowiedz
Anonimowy 18/08/2014 - 4:58 pm

czy tarta nie jest sucha ? (mam na myśli brak dodatku sosu, koncentratu itd) 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/08/2014 - 5:01 pm

Nie, pomidory zawierają sporo soku, więc jej wnętrze jest wilgotne a samo ciasto kruche. Możesz przygotować do niej dodatkowo jakiś lekki sos na bazie jogurtu, np. z dodatkiem oliwy i soku z cytryny, ewentualnie z niewielką ilością ulubionego pesto.

Odpowiedz
Anonimowy 19/08/2014 - 11:25 pm

A czy mozna urzyc masla klarowanego i czyms zastapic jajko?
dziekuje
Aga

Odpowiedz
Malwina 20/08/2014 - 10:08 am

Aga, może być zimne masło klarowane, rozumiem, że masz alergię? Jeśli zrezygnujesz z jajka w przepisie, dodaj do ciasta wodę (stopniowo do uzyskania zwartego ciasta) lub więcej masła.

Odpowiedz
Magda C. 18/08/2014 - 6:23 pm

Cudowna tarta!

Odpowiedz
Anonimowy 18/08/2014 - 6:29 pm

dzięki 🙂 piękne zdjęcia !

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/08/2014 - 8:25 am

Cudowna tarta! Pełna samych pyszności!

Odpowiedz
mopswkuchni 22/08/2014 - 7:20 am

Co bym nie napisała zabrzmi banalnie. Jestem po prostu pod wrażeniem tej tarty 😉

Odpowiedz
Anonimowy 28/08/2014 - 11:16 am

Upiekłam i była przepyszna 🙂 Mam pytanie – planuję zrobić z podanych proporcji mini- tarty, 4-6 sztuk. Czy należy zmienić (skrócić) czas pieczenia? Z góry dziękuję za pomoc 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/08/2014 - 11:20 am

Czas skróci się do około 25-30 minut. Najlepiej sprawdzić, w jakim stopniu wypieczony jest ich spód po tym czasie.

Odpowiedz
magducha err 06/10/2014 - 4:05 pm

Pysznosci wieczorne to były 🙂 Robiłam Razowa wersję.

Odpowiedz
Aleksandra Ptaszynska 20/03/2015 - 7:10 am

Droga Malwinno,
a ile wychodzi wagowo tych pomidorow? 🙂

Odpowiedz
Malwina 20/03/2015 - 7:13 am

2-3 duże pomidory, czyli około pół kg

Odpowiedz
Aleksandra Ptaszynska 20/03/2015 - 8:35 am

Dziekuje bardzo za odpowiedz. Biore sie za pieczenie! Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies