Omlet czekoladowy z truskawkami

przez Malwina
Omlet z truskawkami

Weekend rozpoczynamy od prawdziwego Śniadania Mistrzów. Delikatny i gruuubaśny omlet biszkoptowy nadziany bitą śmietaną i słodkimi truskawkami to śniadanie, które zapewni Wam dobry nastrój na cały dzień. Po całym tygodniu pracy lub nauki należy Wam się wypasione śniadanie, darujcie sobie więc liczenie kalorii. Smażenie omletu wymaga odrobiny wprawy, szczególnie przy odwracaniu go. Możecie jednak w prosty sposób sobie pomóc wykorzystując do tego duży talerz. 

Omlet biszkoptowy

OMLET CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI
Śniadanie Mistrzów #173
Składniki (na 1 omlet):
[przepis własny]
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 płaska łyżka kakao
  • do podania: bita śmietana, cukier puder, tarta czekolada, truskawki 
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie już biała i sztywna, dosypujemy po łyżce cukru, dalej ubijając. Kolejno dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksując krótko na wolnych obrotach do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao, delikatnie mieszamy łyżką, uważając, by piana nie opadła. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Wylewamy masę na omlet, smażymy pod przykryciem, aż spód ładnie się przyrumieni i będzie można odwrócić omlet na drugą stronę. Omlet odwracamy (ja robię to przy pomocy talerza, najpierw zsuwam omlet na talerz a potem przewracam do na drugą stronę), smażymy jeszcze chwilkę i zsuwamy na talerz. Omlet składamy delikatnie na pół. Wypełniamy go bitą śmietaną, truskawkami, posypujemy cukrem pudrem i tartą czekoladą. Omlet jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli będziecie jeść go na zimno, nadziejcie go tuż przed podaniem.

Puszysty omlet z owocami

Czas przygotowania: 15 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Joasia Szymańska 07/06/2014 - 7:19 am

O matko!! Biegnę po truskawki!

Odpowiedz
AZgotuj! 07/06/2014 - 7:44 am

Czułabym się jak królowa przy takim śniadaniu!:)

Odpowiedz
teenager ;) 07/06/2014 - 9:43 am

nic dodać nic ująć! idealnie gruby 🙂 jeszcze dodałabym śmietankę kokosową 😀

Odpowiedz
Angie 07/06/2014 - 1:35 pm

Fantastycznie wygląda!

Odpowiedz
Jey 07/06/2014 - 3:25 pm

ale duży! pewnie rozpływa się w ustach! 🙂

Odpowiedz
Krzepa 07/06/2014 - 5:03 pm

pysznie wyglada:) a że kocham omlety w każdej postaci to i tego wypróbuję ale w wersji bezglutenowej:) pozdrawiam

Odpowiedz
MasterofDisaster 07/06/2014 - 6:30 pm

Choć danie z tych prostszych, aż nie mogę się napatrzeć na zdjęcie – wygląda nieziemsko, zjadłabym na deser :3 pozdrawiam!

Odpowiedz
wedelka 07/06/2014 - 7:47 pm

Jaki puszysty 🙂 Wygląda rewelacyjnie 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 07/06/2014 - 8:09 pm

pyszności, ślinka cieknie:)

Odpowiedz
Lisia Kawiarenka 07/06/2014 - 8:16 pm

O nie, wygląda tak apetycznie, że chyba zaraz pójdę do kuchni coś stworzyć D: tylko nie wiem czy wciągnę na raz omlet z 3 jajek 😉

Odpowiedz
Magda C. 09/06/2014 - 8:56 pm

Najlepsze <3

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/06/2014 - 10:38 am

Pamiętam takie omlety biszkoptowe w wersji mini w jednej z cukierni w naszym mieście 🙂 Do tego bita śmietana i truskawki. Chodziłyśmy z dziewczynami po szkole, żeby wszamac po takim omleciku.

Odpowiedz
Marta Czwordon 19/11/2017 - 12:48 pm

najlepszy omlet jaki jadłam! mniam!

Odpowiedz
Marta Czwordon 19/11/2017 - 12:49 pm

najlepszy omlet jaki jadłam! mniam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies